DSpace talpykla

Gyventojų nuomonė apie mitybos įtaką jaunatvinių spuogų atsiradimui

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Oksaitė, Airida
dc.date.accessioned 2022-10-11T06:59:39Z
dc.date.available 2022-10-11T06:59:39Z
dc.date.issued 2022-07-01
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/6877
dc.description Relevance of the topic. Now most importantly beautiful and level, despite the fact that most people still do not understand with acne vulgaris, the cause of which may be not only hormones, genetics, the environment, but also a balanced diet. Acne vulgaris is one of the most common dermatoses in the world (Karimkhani et al., 2017). Until the second half of the twentieth century, there was no focus on acne prevention and treatment, one study was conducted, but the results were negative. Subsequent studies that tested the effect of chocolate on the onset of acne were unsuccessful. Since then, the focus has been on local and systemic treatment. However, about 1998 a study was launched, investigated for fifteen years, a possible link between the dietary habits of products, especially the consumption of cow’s milk (and products derived from it) and foods with a potential mussel load (GL), and acne (Burris, Rietkerk, & Woolf, 2013). After the positive results, even more intensive research began. Investigation problem. What is the opinion of the population about the emergence of acne vulgaris? Research object. Public opinion on nutrition for the emergence of acne vulgaris. The aim. To reveal the opinion of the population about the emergence of acne vulgaris. Research tasks: 1. To define the etiology, pathogenesis and consequences of acne vulgaris. 2. Describe the effects of nutrients and water on acne vulgaris. 3. To determine the opinion of the population about their eating habits and the connection with acne vulgaris. Research methods: 1. Analysis of scientific and professional literature, the aim of which is to theoretically substantiate the etiology, pathogenesis and emergence of juvenile acne with acne vulgaris. 2. Data collection method - quantitative research, online survey. 3. Graphical data analysis. Subjects: The study included people of all ages with acne. A total of 242 respondents, of whom 199 were women and 43 were men. Results: The majority of respondents have acne lasting more than two years. A large portion of the population says they have noticed dietary links with the onset of acne vulgaris. Dairy and high mollusc index products, as well as fatty foods (with trans fats), are mostly consumed by respondents 3-5 times a week. Eat plenty of probiotics just once a week or once every two weeks. Vegetables are eaten every day, but the fish mostly responded that it is consumed once a month. The majority of respondents did not notice that vitamins and minerals improve skin needs. Most respondents drink enough water. en_US
dc.description.abstract Temos aktualumas. Dabar daugumai labai svarbu skaisti ir lygi oda, nepaisant to, dauguma žmonių vis dar susiduria su jaunatviniais spuogais, kurių atsiradimo priežastis gali būti ne tik hormonai, genetika, aplinka, bet ir nesuderinta mityba. Jaunatviniai spuogai yra viena iš labiausiai paplitusių dermatozių visame pasaulyje (Karimkhani ir kt., 2017). Iki pat XX amžiaus antrosios pusės spuogų profilaktikai ir gydymui nebuvo skiriamas dėmesys, buvo atliktas vos vienas tyrimas, bet rezultatai buvo neigiami. Vėliau buvo atliekami tyrimai, kurie bandė įrodyti šokolado įtaka spuogų atsiradimui, buvo nesėkmingi. Nuo tada daugiausia dėmesio buvo skiriama vietiniam ir sisteminiam gydymui. Tačiau apie 1998m. buvo pradėtas tyrimas, penkiolika metų buvo tiriamas, galimas ryšys tarp mitybos įpročių, ypač karvės pieno (ir iš jo pagamintų produktų) vartojimo ir maisto produktų, turinčių didelę glikeminę apkrovą (GL), ir spuogų (Burris, Rietkerk ir Woolf, 2013). Po gautų teigiamų rezultatų prasidėjo dar intensyvesni tyrimai. Tyrimo problema. Kokia yra gyventojų nuomonė apie mitybos įtaką jaunatvinių spuogų atsiradimui? Tyrimo objektas. Gyventojų nuomonė apie mitybos įtaką jaunatvinių spuogų atsiradimui. Tyrimo tikslas. Atskleisti gyventojų nuomonę apie mitybos įtaką jaunatvinių spuogų atsiradimui. Tyrimo uždaviniai: 1. Apibrėžti jaunatvinių spuogų etiologiją, patogenezę, pasekmes. 2. Aprašyti maistinių medžiagų ir vandens įtaką jaunatviniams spuogams. 3. Nustatyti gyventojų nuomonę apie jų mitybos įpročius ir sąsają su jaunatvinias spuogais. Tyrimo metodai: 1. Mokslinės ir profesinės literatūros analizė, kurios tikslas teoriškai pagrįsti jaunatvinių spuogų etiologiją, patogenezę ir mitybos įtaką jaunatvinių spuogų atsiradimui. 2. Duomenų rinkimo metodas – kiekybinis tyrimas, internetinė apklausa. 3. Grafinė duomenų analizė. Tiriamieji: tyrime dalyvavo įvairaus amžiaus gyventojai turintys/turėję spuogų. Iš viso 242 respondentai iš jų 199 moterys ir 43 vyrai. Rezultatai: Didžiajai daliai respondentų spuogai tęsiasi ilgiau nei du metus. Didelė dalis gyventojų, teigia, pastebėję mitybos sąsajas su jaunatvinių spuogų atsiradimu. Pieno ir aukšto glikeminio indekso produktus, bei riebų maistą (su transriebalais), respondentai daugiausiai vartoja 3-5 kartus per savaitę. Maistą gausų probiotikų vartoja vos kartą per savaitę arba kartą per dvi savaites. Daržoves valgo kiekvieną diena, bet žuvį daugiausiai atsakė, kad vartoja kartą per mėnesį. Didžioji dalis respondentų nepastebėjo, kad vitaminai ir mineralai pagerintu odos būklę. Daugumą atsakiusių išgeria pakankamą kiekį vandens. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Mityba, jaunatviniai spuogai en_US
dc.title Gyventojų nuomonė apie mitybos įtaką jaunatvinių spuogų atsiradimui en_US
dc.title.alternative Public opinion on nutrition for the emergence of acne vulgaris en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra