Santrauka:
Temos aktualumas. Dabar daugumai labai svarbu skaisti ir lygi oda, nepaisant to,
dauguma žmonių vis dar susiduria su jaunatviniais spuogais, kurių atsiradimo priežastis gali būti
ne tik hormonai, genetika, aplinka, bet ir nesuderinta mityba. Jaunatviniai spuogai yra viena iš
labiausiai paplitusių dermatozių visame pasaulyje (Karimkhani ir kt., 2017). Iki pat XX amžiaus
antrosios pusės spuogų profilaktikai ir gydymui nebuvo skiriamas dėmesys, buvo atliktas vos
vienas tyrimas, bet rezultatai buvo neigiami. Vėliau buvo atliekami tyrimai, kurie bandė įrodyti
šokolado įtaka spuogų atsiradimui, buvo nesėkmingi. Nuo tada daugiausia dėmesio buvo skiriama
vietiniam ir sisteminiam gydymui. Tačiau apie 1998m. buvo pradėtas tyrimas, penkiolika metų
buvo tiriamas, galimas ryšys tarp mitybos įpročių, ypač karvės pieno (ir iš jo pagamintų produktų)
vartojimo ir maisto produktų, turinčių didelę glikeminę apkrovą (GL), ir spuogų (Burris, Rietkerk
ir Woolf, 2013). Po gautų teigiamų rezultatų prasidėjo dar intensyvesni tyrimai.
Tyrimo problema. Kokia yra gyventojų nuomonė apie mitybos įtaką jaunatvinių spuogų
atsiradimui?
Tyrimo objektas. Gyventojų nuomonė apie mitybos įtaką jaunatvinių spuogų
atsiradimui.
Tyrimo tikslas. Atskleisti gyventojų nuomonę apie mitybos įtaką jaunatvinių spuogų
atsiradimui.
Tyrimo uždaviniai:
1. Apibrėžti jaunatvinių spuogų etiologiją, patogenezę, pasekmes.
2. Aprašyti maistinių medžiagų ir vandens įtaką jaunatviniams spuogams.
3. Nustatyti gyventojų nuomonę apie jų mitybos įpročius ir sąsają su jaunatvinias spuogais.
Tyrimo metodai:
1. Mokslinės ir profesinės literatūros analizė, kurios tikslas teoriškai pagrįsti jaunatvinių
spuogų etiologiją, patogenezę ir mitybos įtaką jaunatvinių spuogų atsiradimui.
2. Duomenų rinkimo metodas – kiekybinis tyrimas, internetinė apklausa.
3. Grafinė duomenų analizė.
Tiriamieji: tyrime dalyvavo įvairaus amžiaus gyventojai turintys/turėję spuogų. Iš viso
242 respondentai iš jų 199 moterys ir 43 vyrai.
Rezultatai: Didžiajai daliai respondentų spuogai tęsiasi ilgiau nei du metus. Didelė dalis
gyventojų, teigia, pastebėję mitybos sąsajas su jaunatvinių spuogų atsiradimu. Pieno ir aukšto
glikeminio indekso produktus, bei riebų maistą (su transriebalais), respondentai daugiausiai
vartoja 3-5 kartus per savaitę. Maistą gausų probiotikų vartoja vos kartą per savaitę arba kartą per
dvi savaites. Daržoves valgo kiekvieną diena, bet žuvį daugiausiai atsakė, kad vartoja kartą per
mėnesį. Didžioji dalis respondentų nepastebėjo, kad vitaminai ir mineralai pagerintu odos būklę.
Daugumą atsakiusių išgeria pakankamą kiekį vandens.
Description:
Relevance of the topic. Now most importantly beautiful and level, despite the fact that
most people still do not understand with acne vulgaris, the cause of which may be not only
hormones, genetics, the environment, but also a balanced diet. Acne vulgaris is one of the most
common dermatoses in the world (Karimkhani et al., 2017). Until the second half of the
twentieth century, there was no focus on acne prevention and treatment, one study was
conducted, but the results were negative. Subsequent studies that tested the effect of chocolate on
the onset of acne were unsuccessful. Since then, the focus has been on local and systemic
treatment. However, about 1998 a study was launched, investigated for fifteen years, a possible
link between the dietary habits of products, especially the consumption of cow’s milk (and
products derived from it) and foods with a potential mussel load (GL), and acne (Burris,
Rietkerk, & Woolf, 2013). After the positive results, even more intensive research began.
Investigation problem. What is the opinion of the population about the emergence of
acne vulgaris?
Research object. Public opinion on nutrition for the emergence of acne vulgaris.
The aim. To reveal the opinion of the population about the emergence of acne vulgaris.
Research tasks:
1. To define the etiology, pathogenesis and consequences of acne vulgaris.
2. Describe the effects of nutrients and water on acne vulgaris.
3. To determine the opinion of the population about their eating habits and the
connection with acne vulgaris.
Research methods:
1. Analysis of scientific and professional literature, the aim of which is to theoretically
substantiate the etiology, pathogenesis and emergence of juvenile acne with acne vulgaris.
2. Data collection method - quantitative research, online survey.
3. Graphical data analysis.
Subjects: The study included people of all ages with acne. A total of 242 respondents,
of whom 199 were women and 43 were men.
Results: The majority of respondents have acne lasting more than two years. A large
portion of the population says they have noticed dietary links with the onset of acne vulgaris.
Dairy and high mollusc index products, as well as fatty foods (with trans fats), are mostly
consumed by respondents 3-5 times a week. Eat plenty of probiotics just once a week or once
every two weeks. Vegetables are eaten every day, but the fish mostly responded that it is
consumed once a month. The majority of respondents did not notice that vitamins and minerals
improve skin needs. Most respondents drink enough water.