dc.contributor.author |
Gerbutavičiūtė, Agnė |
|
dc.date.accessioned |
2022-07-28T10:35:03Z |
|
dc.date.available |
2022-07-28T10:35:03Z |
|
dc.date.issued |
2022-06-17 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/6111 |
|
dc.description |
The purpose of the paper. To compile the technological programme for healthier desserts
for the dessert bar Du Medu Skanėstų namai; to carry out a technological research – production of
vegan biscuit using different types of flour.
The object of the paper. Development of a technological programme for healthier desserts
for the dessert bar “Du Medu Skanėstų namai”.
The structure of the paper. An introduction, a theoretical part, a technological part, a
financial – economic evaluation of the project, conclusions, recommendations / suggestions, a list of
literature and other sources of information, a graphical part, illustrations, appendixes.
The results of the paper. In the theoretical part the sources of scientific literature were
analysed on the benefits and harms of sugar to human health, the effects of plant-based nutrition on
the human body, intolerance to gluten and lactose, the benefits of natural dyes, the importance of the
circular economy and food packaging. The work is commissioned, thus a menu of 10 healthier
desserts has been created in the technological part and it is planned to produce 312 portions, e.g. 32,58
kg of production per day. Technological descriptions of the desserts included photos, the prime cost
and nutritional energy value were calculated. The technological scheme of vegan coconut cake, the
flow chart of technological processes with the description of CCP, the chemical and biochemical
analysis were performed. The need for raw materials for three days was estimated. A technological
study was carried out to evaluate the qualitative and organoleptic characteristics of vegan biscuits
using different types of flour in order to select the most suitable option to create a healthier product
to be used in the production of vegan coconut cake. The results showed that the most appropriate
biscuit is with wheat flour, as the better quality and organoleptic properties of the product are maintained. A plan of the premises of the dessert bar “Du Medu Skanėstų namai” was drawn, taking into account the cross-contamination, indicating the equipment required for production and forecasting the flows of workers, raw materials, semi-finished products, finished products, dirty and clean dishes. In addition, the results of the evaluation of the financial and economic project showed that the dessert bar would work profitably and the profit would reach €119 337,57 per year.
The volume of the paper. The paper includes 48 pages, 14 tables, 12 illustrations, 35
literature sources, 4 appendixes. |
en_US |
dc.description.abstract |
Darbo tikslas. Sudaryti sveikatai palankesnių desertų technologinę programą desertinei „Du
Medu Skanėstų namai“; atlikti technologinį tyrimą – veganiško biskvito gamyba naudojant skirtingų
rūšių miltus.
Darbo objektas. Sveikatai palankesnių desertų technologinės programos sudarymas
desertinei „Du Medu Skanėstų namai“.
Darbo struktūra. Įvadas, teorinė dalis, technologinė dalis, finansinis – ekonominis projekto
įvertinimas, išvados, rekomendacijos / pasiūlymai, literatūros ir kitų informacijos šaltinių sąrašas,
grafinė dalis, iliustracinė medžiaga, priedai.
Darbo rezultatai. Teorinėje dalyje išanalizuoti mokslinės literatūros šaltiniai apie cukraus
naudą bei žalą žmogaus sveikatai, augalinės kilmės mitybos įtaką žmogaus organizmui, glitimo ir
laktozės netoleravimą, natūralių dažiklių naudą, žiedinės ekonomikos reikšmę bei aprašytos maistui
skirtos pakuotės. Darbas yra užsakomasis, todėl tikslui įgyvendinti technologinėje dalyje sukurtas 10
sveikatai palankesnių desertų meniu, numatyta pagaminti 312 porcijų, t. y. 32,58 kg produkcijos per
dieną. Sudarytos desertų technologijos kortelės su nuotraukomis, apskaičiuota po 2 desertų
savikainos ir maistinės – energinės vertės korteles. Sudaryta veganiško kokosinio torto technologinė
schema, technologinių procesų srautų diagrama su SVT ir technologinių procesų aprašu, atlikta
cheminė, biocheminė procesų analizė. Įvertintas žaliavų kiekio poreikis 3 paroms. Atliktas
technologinis tyrimas, kurio tikslas įvertinti veganiškų biskvitų kokybinius ir juslinius rodiklius
panaudojant skirtingų rūšių miltus, siekiant atrinkti tinkamiausią variantą norint sukurti sveikatai
palankesnį produktą, kuris bus panaudojamas veganiško kokosinio torto gamybai. Gauti tyrimo
kokybės rodiklių ir juslinės analizės rezultatai parodė, kad tinkamiausias biskvitas, kurio gamyboje
naudojami kvietiniai miltai, kadangi išlaikoma geresnė gaminio kokybė ir juslinės savybės.
Nubraižytas desertinės „Du Medu Skanėstų namai“ patalpų planas įvertinant kryžminę taršą, nurodant gamybai reikalingus įrenginius ir numatant darbuotojų, žaliavų, pusgaminių, gatavos produkcijos, nešvarių indų, švarių indų srautus bei atliktas darbo vietų žymėjimas. Be to, finansinio – ekonominio projekto vertinimo rezultatai parodė, jog desertinė dirbtų pelningai ir pelnas siektų 119 337,57 Eur per metus.
Darbo apimtis. Darbą sudaro 48 puslapiai, 14 lentelių, 12 paveikslų, 35 literatūros šaltiniai,
4 priedai. |
en_US |
dc.language.iso |
other |
en_US |
dc.subject |
sveikata, desertai, veganiškas, sveikatai palankus |
en_US |
dc.title |
Sveikatai palankesnių desertų technologinės programos sudarymas desertinėje „Du Medu Skanėstų namai“ |
en_US |
dc.title.alternative |
Development of the technological programme for healthier desserts in the dessert bar Du Medu Skanėstų namai |
en_US |
dc.type |
Other |
en_US |