DSpace talpykla

II tipo cukriniu diabetu sergančių pacientų mitybos įpročiai

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Grabytė, Deimantė
dc.date.accessioned 2020-02-25T08:28:50Z
dc.date.available 2020-02-25T08:28:50Z
dc.date.issued 2020-01-29
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/2831
dc.description The relevance of the work: the relevance of the chosen topic can be justified based on the data provided in 2018 by Lithuanian health ministry, institute of hygiene, health information center in publication of “Lithuanian health statistics”. Data in the publication showed that in 2017 in health care institutions there were made 46,4 cases of diabetes per 1 thousand population. Comparing the data with 2015, it can be seen that there is increase of 4.2 cases of diabetes per 1 thousand population. Noted data suggest that illness of diabetes is rapidly increasing, thus increasing the need for education, nursing care to be able control the illness more. The aim of the work: to reveal the nutritional habits of patients with type 2 diabetes. The objectives of the paper are the following: disclose dietary recommendations for patients with type 2 diabetes. Identify source of the nutrition knowledge of patients with type 2 diabetes. Reveal the dietary habits of patients with type 2 diabetes. Methods of the work: guantative sereach- written survey, has bee used in the work. The survey included 41 respondets, aged from 30 till older then 60 year old. 24 men and 17 women attended the survey. In the final work two parts are distinguished – theoretical and empirical. Theoretical part reveals diatary recommendations for patients with type 2 diabetes. The empirical part aims to find out the nutritional knowledge sources of patients with type 2 diabetes and reveal dietary behavior of patients with type 2 diabetes. The results and conclusions: the study revealed that mostof the responderns reveived their diabetes nutrition knowledge from doctor endocrinologist. Less than half of the respondents said they recieved the information from nurses/ diabetes teachers. A quarter of the respondents got the informationa about diabetes nutrition from their close relatives and family members. One-fifth of the respondetns had got the information from the nurses responsible for the general care. Respondents who attended nutrition training course of diabetes which were organised by diabetes teachers, said that the information recieved from the course was useful and generally understandible. The results of the work show, that respondets ar not inclined to care carefully about their diet, they often eat irregularly. Diatarey habits of the respondets rarely follow recommendations. The results of the work show that respondets also have insufficient knowledgge about recommended consumable and non-consumable food. en_US
dc.description.abstract Darbo aktualumas: Pasirinktos temos aktualumą galima pagrįsti remiantis Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos higienos instituto sveikatos informacijos centro 2018 metų ‘‘Lietuvos sveikatos statistika‘‘ leidinio pateikiamais duomenimis 2017 metais sveikatos priežiūros įstaigose sergamumas cukriniu diabetu suaugusiems užregistruota 46,4 atvėjai/ 1 tūkst. gyventojų. Palyginus duomenis su 2015 metais sergamumas cukriniu diabetu išaugo 4,2 atv./ 1 tūkst. gyventojų. Remiantis šiais duomenimis galima teigti, kad sergamumas cukriniu diabetu sparčiai auga, todėl didėja poreikis tinkamai slaugytojų edukacinei veiklai, ligai kontroliuoti. Darbo tikslas. Atskleisti II tipo cukriniu diabetu sergančių pacientų mitybos įpročius. Darbo uždaviniai. Apibrėžti sergančiųjų II tipo cukriniu diabetu mitybos rekomendacijas. Išsiaiškinti pacientų sergančių II tipo cukriniu diabetu žinių šaltinius apie mitybą. Atskleisti pacientų sergančių II tipo cukriniu diabetu mitybos įpročius. Darbo metodika: taikomas kiekybinis tyrimas – apklausa raštu. Tyrime dalyvavo 41 respondentas, nuo 30 metų amžiaus ir vyresni nei 60 metų asmenys, iš jų 24 vyrai ir 17 moterų. Baigiamajame darbe išskiriamos dvi dalys – teorinė ir empirinė. Teorinėje dalyje apibrėžiama sergančiųjų II tipo cukriniu diabetu mitybos rekomendacijos. Empirinėje dalyje buvo siekiama išsiaiškinti pacientų sergančių II tipo cukriniu diabetu žinių šaltinius apie mitybą, atskleidžiama pacientų sergančių II tipo cukriniu diabetu elgsena laikantis mitybos. Darbo rezultatai ir išvados: Tyrimas atskleidė, kad dauguma respondentų žinias apie mitybą sergant cukriniu diabetu gavo iš gydytojo endokrinologo. Mažiau nei pusė respondentų nurodė, kad informaciją apie mitybą sergant cukriniu diabetu gavo iš slaugytojų/ diabeto mokytojų. Ketvirtadalis respondentų žinias apie rekomenduojamą mitybą sergant cukriniu diabetu gavo iš artimųjų ir šeimos narių. Penktadaliui respondentų žinias suteikė bendrosios praktikos slaugytojos. Respondentai, kurie lankė diabeto mokytojų rengiamus mokymus apie mitybą teigė, jog mokymų metu gauta informacija yra naudinga ir dažniausiai suprantama. Darbe gauti rezultatai rodo, jog respondentai nėra linkę atidžiai rūpintis savo mityba, dažnai maitinasi nereguliariai. Darbe gauti rezultatai rodo, jog respondentų mitybos įpročiai retai atitinka rekomenduotinas, taip pat gautieji duoments rodo, jog respondentai turi nepakankamai žinių apie rekomenduojamus vartotinus ir nevartotinus maisto produktus. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.title II tipo cukriniu diabetu sergančių pacientų mitybos įpročiai en_US
dc.title.alternative Nutritional Habits for Patients with Type II Diabetes en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra