Santrauka:
Darbo aktualumas: Pasirinktos temos aktualumą galima pagrįsti remiantis Lietuvos
sveikatos apsaugos ministerijos higienos instituto sveikatos informacijos centro 2018 metų
‘‘Lietuvos sveikatos statistika‘‘ leidinio pateikiamais duomenimis 2017 metais sveikatos priežiūros
įstaigose sergamumas cukriniu diabetu suaugusiems užregistruota 46,4 atvėjai/ 1 tūkst. gyventojų.
Palyginus duomenis su 2015 metais sergamumas cukriniu diabetu išaugo 4,2 atv./ 1 tūkst.
gyventojų. Remiantis šiais duomenimis galima teigti, kad sergamumas cukriniu diabetu sparčiai
auga, todėl didėja poreikis tinkamai slaugytojų edukacinei veiklai, ligai kontroliuoti.
Darbo tikslas. Atskleisti II tipo cukriniu diabetu sergančių pacientų mitybos įpročius.
Darbo uždaviniai. Apibrėžti sergančiųjų II tipo cukriniu diabetu mitybos rekomendacijas.
Išsiaiškinti pacientų sergančių II tipo cukriniu diabetu žinių šaltinius apie mitybą. Atskleisti
pacientų sergančių II tipo cukriniu diabetu mitybos įpročius.
Darbo metodika: taikomas kiekybinis tyrimas – apklausa raštu. Tyrime dalyvavo 41
respondentas, nuo 30 metų amžiaus ir vyresni nei 60 metų asmenys, iš jų 24 vyrai ir 17 moterų.
Baigiamajame darbe išskiriamos dvi dalys – teorinė ir empirinė. Teorinėje dalyje
apibrėžiama sergančiųjų II tipo cukriniu diabetu mitybos rekomendacijos. Empirinėje dalyje buvo
siekiama išsiaiškinti pacientų sergančių II tipo cukriniu diabetu žinių šaltinius apie mitybą,
atskleidžiama pacientų sergančių II tipo cukriniu diabetu elgsena laikantis mitybos.
Darbo rezultatai ir išvados: Tyrimas atskleidė, kad dauguma respondentų žinias apie
mitybą sergant cukriniu diabetu gavo iš gydytojo endokrinologo. Mažiau nei pusė respondentų
nurodė, kad informaciją apie mitybą sergant cukriniu diabetu gavo iš slaugytojų/ diabeto mokytojų.
Ketvirtadalis respondentų žinias apie rekomenduojamą mitybą sergant cukriniu diabetu gavo iš
artimųjų ir šeimos narių. Penktadaliui respondentų žinias suteikė bendrosios praktikos slaugytojos.
Respondentai, kurie lankė diabeto mokytojų rengiamus mokymus apie mitybą teigė, jog mokymų
metu gauta informacija yra naudinga ir dažniausiai suprantama. Darbe gauti rezultatai rodo, jog
respondentai nėra linkę atidžiai rūpintis savo mityba, dažnai maitinasi nereguliariai. Darbe gauti
rezultatai rodo, jog respondentų mitybos įpročiai retai atitinka rekomenduotinas, taip pat gautieji
duoments rodo, jog respondentai turi nepakankamai žinių apie rekomenduojamus vartotinus ir nevartotinus maisto produktus.
Description:
The relevance of the work: the relevance of the chosen topic can be justified based on the
data provided in 2018 by Lithuanian health ministry, institute of hygiene, health information center
in publication of “Lithuanian health statistics”. Data in the publication showed that in 2017 in health
care institutions there were made 46,4 cases of diabetes per 1 thousand population. Comparing the
data with 2015, it can be seen that there is increase of 4.2 cases of diabetes per 1 thousand
population. Noted data suggest that illness of diabetes is rapidly increasing, thus increasing the need
for education, nursing care to be able control the illness more.
The aim of the work: to reveal the nutritional habits of patients with type 2 diabetes.
The objectives of the paper are the following: disclose dietary recommendations for
patients with type 2 diabetes. Identify source of the nutrition knowledge of patients with type 2
diabetes. Reveal the dietary habits of patients with type 2 diabetes.
Methods of the work: guantative sereach- written survey, has bee used in the work. The
survey included 41 respondets, aged from 30 till older then 60 year old. 24 men and 17 women
attended the survey.
In the final work two parts are distinguished – theoretical and empirical. Theoretical part
reveals diatary recommendations for patients with type 2 diabetes. The empirical part aims to find
out the nutritional knowledge sources of patients with type 2 diabetes and reveal dietary behavior
of patients with type 2 diabetes.
The results and conclusions: the study revealed that mostof the responderns reveived
their diabetes nutrition knowledge from doctor endocrinologist. Less than half of the respondents
said they recieved the information from nurses/ diabetes teachers. A quarter of the respondents got
the informationa about diabetes nutrition from their close relatives and family members. One-fifth
of the respondetns had got the information from the nurses responsible for the general care.
Respondents who attended nutrition training course of diabetes which were organised by diabetes
teachers, said that the information recieved from the course was useful and generally
understandible. The results of the work show, that respondets ar not inclined to care carefully about
their diet, they often eat irregularly. Diatarey habits of the respondets rarely follow recommendations. The results of the work show that respondets also have insufficient knowledgge
about recommended consumable and non-consumable food.