dc.contributor.author |
Vaikšnoraitė, Ugnė |
|
dc.date.accessioned |
2019-08-13T10:01:32Z |
|
dc.date.available |
2019-08-13T10:01:32Z |
|
dc.date.issued |
2019-06 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/2202 |
|
dc.description |
In first part the information sources about the snacks packed in modified atmosphere packaging are reviewed, the advantages of this method are confirmed. It contains the evaluation and comparison of the snacks packed and not packed in modified atmosphere packaging, analyze the chemical changes during the prolonged storage and describes he snacks consumers’ experience. The technological part provides descriptions of the sensory evaluation, the physical, chemical and microbiological hazards of the snacks packed in modified atmosphere. The nutritional and energy values of the products are estimated. The technological cards and the descriptions of the technological production processes are given. It provides the descriptions of direct and indirect materials used in the production of snacks and documents regulating them. The potential hazards, critical control points in the process of production and the preventive control measures are analyzed. Taking into consideration cross-contamination, layout of the production line of snacks packed in modified atmosphere packaging is designed. The estimated efficiency of the production is 800 units per day. The financial-economic part provides the calculations of the required materials and equipment. The direct and indirect costs related with the production of the snacks are calculated. The advantages of modified atmosphere packaging were determined. According to the technical recommendations found in the literature sources, a snack production line was designed, the costs for this line to work were calculated. |
en_US |
dc.description.abstract |
Pirmojoje dalyje apžvelgiami informacijos šaltiniai apie užkandžius, kurie yra supakuoti su apsauginėmis dujomis, aiškinamasi kuo toks pakavimo metodas yra pranašus. Įvertinami ir palyginami užkandžiai su apsauginėmis dujomis ir be jų, cheminės sudėties pokyčiai laikymo metu ir užkandžių priimtinumas vartotojui. Technologinėje dalyje pateikiami nagrinėjamų užkandžių jusliniai, fizikiniai, cheminiai ir mikrobiologiniai rodikliai, paskaičiuota maistinė ir energinė produktų vertė. Sudarytos patiekalų technologinės kortelės ir gamybos technologijos aprašymai. Pateikiamos žaliavų, charakteristikos ir jas reglamentuojantys doku- mentai. Išanalizuoti potencialūs rizikos veiksniai, išskirti svarbūs valdymo taškai ir nurodytos korekcinės priemonės. Įvertinant kryžminę taršą, sumodeliuotos ir suprojektuotos gamybinės patalpos, kuriose galima pagaminti 800 vienetų užkandžių, supakuotų su apsauginėmis dujomis, per dieną. Ekonominėje dalyje apskaičiuotas gamyboje naudojamų mechaninių įrengimų poreikis. Apskaičiuotos užkandžių gamybos cechui reikalingos tiesioginės ir netiesioginės išlaidos. Buvo nustatyti užkandžių pakavimo apsauginėmis dujomis privalumai. Remiantis literatūroje rastomis techninėmis rekomendacijomis suprojektuotas užkandžių gamybos cechas, apskaičiuotos tokiam cechui veikti reikalingos išlaidos. |
en_US |
dc.language.iso |
other |
en_US |
dc.subject |
apsauginės dujos, modifikuota atmosfera, prailginto galiojimo užkandžiai, užkandžių gamyba |
en_US |
dc.title |
Prailginto galiojimo užkandžių gamyba |
en_US |
dc.title.alternative |
Production of Snacks with the Extended Shelf Life |
en_US |
dc.type |
Other |
en_US |