Santrauka:
Teorinėje dalyje išnagrinėtos kiaulienos nugarinės maitinė vertė, tai liesa, raumeninga mėsa. Išnagrinėti sezamo aliejaus ekstrahavimo būdai, ir gvazdikėlių antioksidacinės savybės. Produkto ir žaliavų aprašuose pateikta visa svarbi informacija apie gaminį: sudėtis, savybės, laikymo sąlygos. Sudaryta gaminio srauto diagrama. Aprašytos būtinosios programos taikomos įmonėje. Apskaičiuota ir pasirinkta reikalinga įranga gamybai. Suprojektuotas saugus keptos kiaulienos nugarinės gamybos įmonės planas. Įvertinta maisto saugos rizikos veiksnių analizė, jų valdymas ir prevencinės priemonės.
Description:
In a theoretical part of the paper the nutritional value of pork loin meat was analuzed. It is lean and muscular meat. The techniques for extraction of sesame oil and anti-oxidant properties of cloves are analyzed. The product description holds all essential information about the product including the: ingredient qualities and storage conditions. The product low chart created. The essential programs to be applied in the plant are described. The equipment needed for production is calculated and selected. Finally, the design of fried pork loin manufacturing plant is designed in compliance with all the safety requirements. All the possible food safety risk factors and their control and preventive measures are described.