Santrauka:
Lietuvoje sparčiai daugėja gamintojų, kurie vyno gamybai naudoja netradicines, aukštos kokybės vietines žaliavas ir gamina itin aukštos kokybės vaisių ir uogų vynus. Šiame darbe projektuojamas putojančio agrastų vyno gamybos cechas, kurio našumas per metus yra 10000 l vyno. Planuojamoje įmonėje dirbs 6 žmonės: technologė, operatorius-sandėlininkas, operatorius, buhalterė, valytoja ir remontininkas. Per 2019 metus gamybos cechas dirbs 241 dieną. Numatomas produkcijos asortimentas yra putojantis agrastų vynas, gaminamas iš natūralių agrastų sulčių. Naudojamos žaliavos: natūralios agrastų sultys, vanduo, cukrus, mielės, maistingosios medžiagos, silicio zolis ir želatina.
Atlikus RVASVT analizę buvo nustatytas svarbus valdymo taškas (SVT-1F) produkto išpilstymo metu bei prevencinės priemonės taikomos rizikos veiksniams suvaldyti. Parengtos būtinosios programos: įrenginių priežiūra, personalo priežiūra, medžiagų ir gatavos produkcijos priežiūra, kenkėjų priežiūra, patalpų priežiūra bei sanitarijos priežiūra. Parengtas žaliavų ir produktų kokybės kontrolės tyrimų planas.
Description:
in Lithuania, the number of manufactures who produce wine and high-quality fruit and berry wines using non-traditional, high-quality local raw materials for wine production is growing rapidly. In this paper, a sparkling gooseberry wine-making factory is designed with the anticipated annual output of 10000 l of wine. The designed factory will employ 6 people: a technologist, an operator-warehouse keeper, an operator, an accountant, a cleaner and a technician. In 2019, the factory will work 241 days. The product range is sparkling gooseberry wine made from the natural gooseberry juice. The raw materials used are natural gooseberry juice, water, sugar, yeast, nutrients, silicon sol and gelatin. The HACCP analysis identified a critical control point (CCP – 1F) at the time of product bottling and the preventive measures to control the hazards. The prerequisite programs such as equipment maintenance, personnel maintenance, maintenance of materials and finished products, pest control, indoor maintenance and sanitation were developed: plan for raw materials and products quality control was prepared.