DSpace talpykla

Plikytos duonos, praturtintos kanapių ir saulėgrąžų sėklomis, gamyba

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Beniušienė, Vita
dc.date.accessioned 2019-08-09T08:50:17Z
dc.date.available 2019-08-09T08:50:17Z
dc.date.issued 2019-06
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/2042
dc.description While studying academic sources, the following finding was observed: sunflower seeds and hemp seed hearts improved bread‘s nutritional value with various micro- and macroelements, minerals, increased concentration of fibre, etc. Sunflower seeds and hemp seed hearts improve the bread‘s dough quality, thus improving the sum of technical production. Such scalding significantly improved the quality of bread, as findings suggest. A small amount of scalded (2 per cent) full grain flour can influence the product‘s ability to retain moisture. Upon close inspection of the production of scalded bread enriched with sunflower seeds. After analysis of chemical and biochemical properties of baked bread, it was found that the starch undergoes processes that turn it into a paste due to formation of maltose under the action of amylolytic flour enzymes, and such scald improves the taste properties of the bread and prolongs the freshness of the bread. Fiber materials in hemp seeds are highly beneficial to the human body: it improves digestion, cleanses the body and speeds up metabolism, recudes constipation and bloating. Sunflower seeds are a source of fatty acids. A project company that may produce 700 000 kg of bread enriched with sunflower seeds and hemp seed hearts per year was created. 17 employees are to work in this company with an uninterrupted production flow. 350 workdays are planned to be accounted for. A principal bread production scheme is compiled. 2 important control points are foreseen to be implemented in the production process. CCP – 1C – raw material and additive inspection at reception to prevent an accidental or intentional spread of pathologic organisms in flour. CCP – 1F – bread pastry packaging control; it is a process during which a protection from foreign object inclusion into the final product is installed, this step is controlled by a metal detector. The most suitable equipment for the production of scalded bread with hemp and sunflower seeds is selected and there are 18 machines. There is a total vertical area of 31,71 m2 for all facilities in the production premises. en_US
dc.description.abstract Nagrinėjant mokslinius straipsnius, pastebėta, jog saulėgrąžų ir kanapių sėklos ženkliai padidina plikytos duonos maistinę vertę bei praturtina gaminį įvairiais mikro ir makro elementais, mineralinėmis, skaidulinėmis medžiagomis. Pastebėta, jog praturtinus plikytą duoną kanapių ir saulėgrąžų sėklomis yra palengvinamas technologinis gamybos procesas ir pagerėja tešlos savybės. Nustatyta, jog plikinys ženkliai pagerina duonos kokybę – 2 proc. pilno grūdo plikyti miltai turi įtakos gaminio drėgmės sulaikymui. Išnagrinėjus plikytos duonos cheminę ir biocheminę analizę, ruošiant plikinį vyksta krakmolo kleisterizacija, veikiant amilolitiniams miltų fermentams krakmolas virsta maltoze ir apcukrintas plikinys pagerina skonines duonos savybes ir prailgina duonos šviežumą. Kanapių sėklose esančios skaidulinės medžiagos labai naudingos žmogaus organizmui: gerina virškinimą, valo organizmą ir greitina medžiagų apykaitą, mažina vidurių užkietėjimą ir pilvo pūtimą. Saulėgrąžų sėklos yra riebalų rūgščių šaltinis. Suprojektuota įmonė, kurioje per metus gaminama 700 000 kg produkcijos. Įmonėje iš viso dirba 17 darbuotojų. Gamyba įmonėje yra nepertraukiama. Gamybos procesuose nustatyti 2 svarbūs valdymo taškai. SVT – 1C, tai žaliavųir medžiagų priėmimo kontrolė, šio proceso metu siekiama apsaugoti nuo galimų patogeninių mikroorganizmų miltuose. SVT – 1F, tai kepinių pakavimao kontrolė, kurios metu siekiama išvengti pašalinių objektų patekimo į gaminį, šis etapas kontroliuojamas metalo detktoriaus pagalba. Parinkti tinkamiausi įrenginiai plikytos duonos, praturtintintos kanapių ir saulėgrąžų sėklomis gamybai, jų ceche yra 18. Visų įrenginių, numatytų gamybos patalpose bendras vertikalusis plotas yra 31,71 m2. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject plikinys, duona, kanapių sėklos, saulėgrąžos, maistinė vertė en_US
dc.title Plikytos duonos, praturtintos kanapių ir saulėgrąžų sėklomis, gamyba en_US
dc.title.alternative Production of scalded bread enriched with cannabis and sunflower seeds en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra