dc.contributor.author |
Sodaitytė, Inga |
|
dc.date.accessioned |
2019-08-08T07:09:01Z |
|
dc.date.available |
2019-08-08T07:09:01Z |
|
dc.date.issued |
2019-06 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/1924 |
|
dc.description |
In the final paper different technologies of yeast doughnuts production are analysed. Given the growing interest of the population in a healthy diet, one of the types of doughnuts is baked in the doughnut baking equipment without using oil, yet maintaining the organoleptic qualities characteristic to the yeast doughnuts. As a result, special doughnuts baking equipment has been selected to design this baking technology enabling to fast produce high-quality products.
During the shift, the daily production capacity of both types of yeast doughnuts is 716,6 kg and 176283,60 kg annually.
The raw materials used for the production of doughnuts are traditional and suitable for making yeast dough and filling production. One type of doughnuts is decorated with a chocolate glaze, and another type of doughnuts is decorated with a ground cherry marmalade which chosen to expand the range of doughnuts in Lithuania.
The thesis describes the recipes of yeast doughnuts, presents and describes the technological flowchart, calculations concerning storage areas for raw materials, packaging materials and manufactured products.
The analysis of Critical Control Points of the technological process is described: product packaging CCP-1P. Graphic part of the paper: technological flowchart and plan of the workshop for yeast doughnuts production. |
en_US |
dc.description.abstract |
Baigiamajame darbe analizuojamos skirtingos mielinių spurgų gamybos technologijos. Atsižvelgiant į nuolat augantį gyventojų domėjimąsi sveika mityba, viena iš spurgų rūšių kepama spurgų kepimo įrenginiuose nenaudojant aliejaus, tačiau išlaikant mielinėms spurgoms būdingas juslines savybes. Todėl projektuojant įmonę šiai kepimo technologijai įdiegti buvo parinkti specialūs spurgų kepimo įrenginiai, leidžiantys greitai ir kokybiškai iškepti tokius gaminius.
Per pamainą abiejų rūšių mielinių spurgų gaminama 716,6 kg, o per metus planuojama pagaminti 176283,60 kg.
Spurgų gamybai naudojamos žaliavos yra tradicinės ir tinkančios mielinės tešlos ir įmaišo gamybai. Skirtingomis technologijomis keptoms spurgoms yra naudojama ir skirtinga puošyba. Vienos rūšies spurgų puošybai naudojamas šokolado glaistas, o kitos rūšies spurgoms – dumplainių marmeladas, pasirinktas norint praplėsti spurgų asortimentą Lietuvoje.
Darbe aprašytos mielinių spurgų receptūros, pateikta ir aprašyta technologinė schema, paskaičiuoti reikalingi sandėlių plotai žaliavoms, įpakavimo medžiagoms ir pagamintai produkcijai.
Aprašyta technologinio proceso svarbių valdymo taškų analizė ir svarbūs valdymo taškai: gaminių pakavimas SVT-1F. Darbe pateikta grafinė dalis: mielinių spurgų gamybos technologinė schema bei cecho planas. |
en_US |
dc.language.iso |
other |
en_US |
dc.subject |
spurgos, trans-riebalai, mieliniai produktai, dumplainis |
en_US |
dc.title |
Mielinių spurgų gamybos technologiniai sprendimai |
en_US |
dc.title.alternative |
Technological solutions for the production of yeast doughnuts |
en_US |
dc.type |
Other |
en_US |