Santrauka:
Darbo aktualumas: Veganizmui vis labiau populiarėjant pasaulyje, išlieka moksliniais tyrimais paremtos informacijos stygius, susijęs su veganinės mitybos saugumu nėštumo metu. Tai įtakoja abejones bei skirtingas pažiūras ir sveikatos priežiūros specialistų tarpe. Pasak Amerikos dietologų asociacijos, gerai subalansuota vegetariška dieta yra saugi visoms amžiaus grupėms ir visoms fiziologinėms sąlygoms, įskaitant nėštumo laikotarpį (Sebastiani, 2019). Vokietijos mitybos draugija teigia priešingai, nei vegetariškos, nei veganiškos dietos nėra rekomenduojamos nėštumo laikotarpiu, kadangi tokioje mityboje nėra pakankamo kiekio pagrindinių maistinių medžiagų (Richter ir kt., 2016).
Tyrimo tikslas: atskleisti veganiškos mitybos besilaikančių nėščiųjų patirtis pirminės sveikatos priežiūros įstaigose.
Tyrimo uždaviniai: Aprašyti veganišką mitybą, jos privalumus ir trūkumus besilaukiančiai moteriai bei veiksnius, lemiančius jų apsisprendimą rinktis tokią mitybą. Išskirti veganiškos mitybos besilaikančių nėščiųjų patirtis, susijusias su jų apsisprendimu rinktis veganišką gyvenimo būdą. Atskleisti moterų patirtis, susijusias su sveikatos priežiūros specialistų, prižiūrinčių moterį viso nėštumo metu, reakcija į veganišką mitybą nėštumo laikotarpiu. Identifikuoti moterų patirtis, susijusias su iššūkiais, kilusiais maitinantis veganiškai bei priežastis tęsti šią alternatyvią mitybą nėštumo laikotarpiu.
Tyrimo problema: Kokios yra veganiškos mitybos besilaikančių nėščiųjų patirtys pirminės sveikatos priežiūros įstaigose?
Tyrimo objektas: Veganiškos mitybos besilaikančių nėščiųjų patirtys pirminės sveikatos priežiūros įstaigose.
Tyrimo metodika ir tiriamieji: Taikytas kokybinis tyrimo metodas, pasitelkiant pusiau struktūruotą interviu. Tyrime dalyvavo 11 moterų, besilaikančių veganiškos mitybos nėštumo metu.
Tyrimo rezultatai, įžvalgos: Apsisprendimą rinktis veganišką mitybą daugiausiai lėmė sveikatos problemos. Daugiausia informacijos, susijusios su veganine mityba, moterys rado socialinėje medijoje, užsienio literatūroje. Medicinos darbuotojų reakcijos į veganinę mitybą nėštumo metu daugiausiai buvo priešiškos, mėginta gąsdinimais atkalbėti moteris. Pagrindiniai iššūkiai veganiškai besimaitinančioms moterims nėštumo metu buvo sklindantys mitai ir stereotipai, dažniausiai girdimi iš vyresnės kartos atstovų.
Description:
Relevance of the work: As veganism becomes increasingly popular worldwide, there is a lack of research-based information on the safety of vegan diets during pregnancy. This has led to doubts and diverse views among health professionals. According to the American Dietetic Association, a well-balanced vegetarian diet is safe for all age groups and all physiological conditions, including pregnancy (Sebastiani, 2019). On the contrary, neither vegetarian nor vegan diets are recommended during pregnancy, according to the German Nutrition Society, because such diets do not contain sufficient amounts of essential nutrients (Richter et al., 2016).
Aim of the research: to reveal the experiences of pregnant women following a vegan diet in primary health care settings.
Objectives of the research: To describe the advantages and disadvantages of a vegan diet for pregnant women and the factors that influence their decision to choose it. To highlight the experiences of pregnant women following a vegan diet in relation to their decision to follow a vegan lifestyle. To identify women's experiences of the reactions to a vegan diet during pregnancy by health professionals who care for the woman throughout her pregnancy. To identify women's experiences of the challenges of eating a vegan diet and reasons for continuing this alternative diet during pregnancy.
Research problem: what are the experiences of pregnant women following a vegan diet?
Object of the research: experiences of pregnant women following a vegan diet.
Research methodology and subjects: A qualitative research method was used, with the help of a semi-structured interview. The research involved 11 women following a vegan diet during pregnancy.
Results of the research, conclusions: The decision to go vegan was mainly driven by health concerns. Women found most of the information related to vegan diets on social media and in foreign literature. Reactions of medical professionals to vegan diets during pregnancy were mainly negative, with attempts to scare women away. The main challenges for women following a vegan diet during pregnancy were the myths and stereotypes, mostly coming from the older generation.