dc.contributor.author |
Staniulytė, Simona |
|
dc.date.accessioned |
2022-10-07T09:56:28Z |
|
dc.date.available |
2022-10-07T09:56:28Z |
|
dc.date.issued |
2021-07-01 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/6847 |
|
dc.description |
Relevance of the topic. It can be said that our skin is exposed to various internal and external
factors every minute of every day. Due to the constant threats, the skin barrier has many complex
defense and reconstruction mechanisms. Dietary factors can support these mechanisms or weaken
them (Katta et al., 2020). Various supplements, herbal derivatives and antioxidants have received
attention as possible measures to prevent the signs of aging and improve the condition of the skin.
The connection between diet and physical beauty has become an area of interest to the popular cultural
and scientific community (Soliman et al., 2019).
Research problem. What is the customer opinion about the effect of eating habits on the
condition of the skin?
Research object. Customer opinion on the effects of eating habits on skin condition.
The aim. To reveal customer opinion on the effects of eating habits on skin condition
Research tasks:
1. To describe eating habits.
2. Theoretically explain the effect of eating habits on the condition of the skin.
3. To determine customer opinion on the effects of eating habits on skin condition
Research methodology and research subjects: in the final work, the analysis of scientific
and professional literature, its systematization and an anonymous online survey were performed. In
order to reveal customer opinion on the effects of eating habits on skin condition, a quantitative study
was chosen, the instrument of which was an online questionnaire. The research took place on April 6
– 20, 2021, and it was attended by 143 people. Research participants were selected by probabilistic
simple random sampling. The questionnaire consisted of 12 closed-ended and 9 semi-closed-ended
questions. The obtained data were systematized using Microsoft Excel 2016 program.
Research results and conclusions: the research revealed that that the majority of customers
are encountered to changes in skin condition due to the effects of eating habits. It has also been found
that eating habits such as fast food, sweets, sugar, high salt, spicy foods, alcohol consumption and
irregular eating can have a negative effect on the skin, and due to the consumption of supplements,
vitamins, higher amounts of water, fatty acids, amino acids, the condition of the skin is positively
affected. In addition, it was found that, in the opinion of clients, cosmetologists should be interested
in a healthy diet and provide customers with information about the possible effects of eating habits
on the condition of the skin. |
en_US |
dc.description.abstract |
Temos aktualumas. Galima teigti, kad mūsų oda yra veikiama įvairių vidinių ir išorinių
veiksnių kiekvieną minutę kiekvieną dieną. Dėl šių nuolatinių grėsmių odos barjeras turi daug
sudėtingų gynybos ir atstatymo mechanizmų. Dietiniai veiksniai gali palaikyti šiuos mechanizmus
arba juos susilpninti (Katta ir kt., 2020). Įvairūs papildai, augaliniai dariniai ir antioksidantai sulaukė
dėmesio kaip galimos priemonės, padedančios išvengti senėjimo požymių ir pagerinti odos būklę.
Ryšys tarp dietos ir fizinio grožio tapo populiariosios kultūros ir mokslo bendruomenės susidomėjimo
sritis. (Soliman ir kt., 2019).
Tyrimo problema. Kokia klientų nuomonė apie mitybos įpročių poveikį odos būklei?
Tyrimo objektas. Klientų nuomonė apie mitybos įpročių poveikį odos būklei.
Tyrimo tikslas. Atskleisti klientų nuomonę apie mitybos įpročių poveikį odos būklei.
Tyrimo uždaviniai:
1. Aprašyti mitybos įpročius.
2. Teoriškai paaiškinti mitybos įpročių poveikį odos būklei.
3. Nustatyti klientų nuomonę apie mitybos įpročių poveikį odos būklei
Tyrimo metodika ir tiriamieji: baigiamajame darbe buvo atlikta mokslinės ir profesinės
literatūros analizė, jos susiteminimas bei anoniminė apklausa internetu. Norint atskleisti klientų
nuomonę apie mitybos įpročių poveikį odos būklei, buvo pasirinktas kiekybinis tyrimas, kurio
instrumentas buvo internetinė anketa. Tyrimas vyko 2021 metų balandžio 6 – 20 dienomis, jame
dalyvavo 143 asmenys. Tyrimo dalyviai buvo atrinkti tikimybinės paprastosios atsitiktinės imties
būdu. Anketą sudarė 12 uždaro tipo ir 9 pusiau uždaro tipo klausimai. Gauti duomenys buvo
susiteminti naudojant Microsoft Excel 2016 programą.
Tyrimo rezultatai ir išvados: atlikus tyrimą buvo išsiaiškinta, kad didžioji dalis klientų yra
susidūrę su odos būklės pakitimais dėl mitybos įpročių poveikio. Taip pat buvo išsiaiškinta, kad dėl
tokių mitybos įpročių, kaip greitojo maisto, saldumynų, cukraus, didelio druskos kiekio maiste,
aštraus maisto, alkoholio vartojimo bei valgymo nereguliariai odos būklė gali būti paveikiama
neigiamai, o dėl papildų, vitaminų, didesnio kiekio vandens, riebalų rūgščių, aminorūgščių vartojimo
odos būklė yra paveikiama teigiamai. Be to, buvo išsiaiškinta, kad, klientų nuomone, kosmetologai
turėtų domėtis sveika mityba bei klientams teikti informaciją apie galimą mitybos įpročių poveikį
odos būklei. |
en_US |
dc.language.iso |
other |
en_US |
dc.subject |
Mityba, įpročiai, oda, būklė |
en_US |
dc.title |
Klientų nuomonė apie mitybos įpročių poveikį odos būklei |
en_US |
dc.title.alternative |
Respondents‘ Opinion on the Effects of Eating Habits on Skin Condition |
en_US |
dc.type |
Other |
en_US |