Santrauka:
Pirmoje darbo dalyje, analizuoti ekologinio ūkininkavimo tikslai ir lemiantys veiksniai;
ekologinio ūkininkavimo tendencijos Lietuvoje ir ES; nacionaliniai teisės aktai, kurie reglamentuoja
ekologinę gamybą; ekologinės augalininkystės ir gyvulininkystės technologijos; rodikliai, kuriais
vertinama žemės ūkio gamybinė veikla. Informacija buvo renkama analizuojant mokslo darbus,
informacinius bei statistinius leidinius, remiantis viešosios įstaigos Ekoagros duomenimis.
Antroje darbo dalyje buvo analizuojamas S. Cicėno ūkininko ūkis, įvertinta ūkio padėtis
geografinėje padėtyje, ūkio valdose vyraujantis dirvožemis, atlikta ūkio augalininkystės ir
gyvulininkystės šakos analizė, įvertinti ekonominiai rodikliai. Informacija gauta, analizuojant ūkio dokumentus, atlikus stebėjimą baigiamosios profesinės praktikos metu.
Apibendrinus, galima teigti, jog S. Cicėno ekologinis ūkis yra gamtai draugiškas, dirbantis
pelningai. Parduodami produktai, augalininkystės javai ir gyvulininkystės galvijai mėsai yra
sertifikuoti, užtikrinama saugių ir sveikų produktų kokybė.
Description:
In the first part of the thesis, the objectives and determinants of organic farming; trends in
organic farming in Lithuania and the EU; national legislation governing organic production; organic
crop and livestock production technologies; and the indicators used to assess agricultural production
were analysed. The information was collected by analysing scientific papers, information and statistical
publications and data from the public institution Ekoagros.
The second part of the work analysed the farm of S. Cicėnas, evaluated the geographical
location of the farm, the soil prevailing on the farm, analysed the crop and livestock production of the
farm, and assessed the economic indicators. The information was obtained by analysing the farm
documents and through observation during the final professional practice.
To sum up, it can be stated that the organic farm of S. Cicėnas is nature-friendly and profitable.
The products sold, the cereals for crops and the livestock for meat, are certified and the quality of the products is safe and healthy.