DSpace talpykla

Gyventojų požiūris į imunitetą stiprinančius maisto papildus Covid -19 pandemijos metu

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Marcinkutė, Brigita
dc.date.accessioned 2022-09-16T06:56:04Z
dc.date.available 2022-09-16T06:56:04Z
dc.date.issued 2021-06-16
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/6694
dc.description The subject of the work. Population attitudes towards immunity-enhancing dietary supplements during the COVID-19 pandemic. Key words. Immunity, immunity-boosting dietary supplements, COVID –19. Relevance of the work. The word "immunity" is derived from the Latin word "immunitis", which means that the person is "exempt from the obligation to get sick" or "liberation – freedom from something". It is the method of protection of the organism and the ability to recognize, neutralize and eliminate genetically foreign substances – antigens (Kazbarienė, 2014). With weakened immunity, a person develops infectious diseases, including diseases of the respiratory system, faster. To avoid this, you need to strengthen the immune system, which includes dietary supplements such as fish oil, vitamins and trace elements, probiotics, bee products and herbal preparations. However, the strengthening of immunity is determined not only by various preparations, but also by a lifestyle that either strengthens or weakens and debilitating the immune system. Alkhatib (2020) states that lifestyle can be an effective means of improving the immune system. Alkhatib (2020) states that lifestyle can be an effective means of improving the immune system. The protection of the human body from a foreign body is ensured by the functions of congenital (or non-specific) and acquired (or specific) immunity (Tamošiūnas, etc., 2015). More than 100 years after 1918. Outbreak of the flu pandemic. 11 March 2020 The World Health Organisation has declared a coronavirus pandemic. In the absence of a registered anti-COVID-19 drug, the immune system is the best protection, since it supports the body's natural ability to defend itself against pathogens (e.g. viruses, bacteria, fungi) (Chowdhury et al., 2020). Investigation problem. What is the attitude of the population towards immunity-enhancing dietary supplements during the Covid-19 pandemic? Subject of the investigation. Population attitudes towards immunity-enhancing dietary supplements during the Covid-19 pandemic. Purpose of the study. Identify population attitudes towards immunity-enhancing dietary supplements during the Covid-19 pandemic. The objectives of the study are: 1. Define the concept of immunity. 2. Describe immunity-enhancing dietary supplements. 3. To raise awareness among the population about immunity-enhancing dietary supplements. 4. Identify the motives of the population when choosing immunity-enhancing dietary supplements during the Covid-19 pandemic. Research methods. Analysis of scientific literature, quantitative research - anonymous online survey, descriptive analysis of data. Subjects. Respondents to the survey are people of all ages. The main results and conclusions. Immunity is the body's susfficiency in infectious and noninfectious external factors, its method of protection and its ability to recognise, neutralize and eliminate genetically alien substances such as antigens. Immunity-enhancing dietary supplements: fish oil, bee products, trace elements, herbal food supplements. The study revealed that most respondents know what it is immunity and understand the effectiveness of dietary supplements in strengthening immunity. en_US
dc.description.abstract Darbo tema. Gyventojų požiūris į imunitetą stiprinančius maisto papildus COVID – 19 pandemijos metu. Pagrindiniai žodžiai. Imunitetas, imunitetą stiprinantys maisto papildai, COVID – 19. Darbo aktualumas. Žodis „imunitetas“ yra kildinamas iš lotyniško žodžio „immunitas“, kuris reiškia, kad asmuo yra „atleistas nuo prievolės susirgti“ arba „išsilaisvinimą – laisvumą nuo ko nors“. Tai organizmo saugojimo būdas bei gebėjimas atskirti, neutralizuoti ir eliminuoti genetiškai svetimas medžiagas – antigenus (Kazbarienė, 2014). Nusilpus imunitetui, žmogus greičiau suserga infekcinėmis ligomis, tame tarpe ir kvėpavimo sistemos ligomis. Norint to išvengti reikia stiprinti imuninę sistemą, o tam yra maisto papildų, tokių kaip žuvų taukai, vitaminai ir mikroelementai, probiotikai, bičių produktai bei augaliniai preparatai. Tačiau imuniteto sustiprėjimą lemia ne tik įvairūs preparatai, bet ir gyvenimo būdas, kuris arba stiprina, arba silpnina ir sekina imuninę sistemą. Alkhatib (2020) teigia, kad gyvenimo būdas gali būti veiksminga priemonė pagerinti imuninę sistemą. Organizmo apsaugą užtikrina nuo svetimkūnio įgimto (arba nespecifinio) ir įgyto (arba specifinio) imuniteto funkcijos (Tamošiūnas ir kt., 2015). Praėjus daugiau nei 100 metų nuo 1918 m. Gripo pandemijos protrūkio, Pasaulio sveikatos organizacija 2020 m. kovo 11 d. paskelbė Covid – 19 pandemiją. Kadangi nėra registruoto vaisto nuo Covid – 19, imuninė sistema yra geriausia apsauga, nes ji palaiko natūralų organizmo gebėjimą apsiginti nuo patogenų (pvz., virusų, bakterijų, grybelių) (Chowdhury ir kt., 2020). Tyrimo problema. Koks yra gyventojų požiūris į imunitetą stiprinančius maisto papildus Covid – 19 pandemijos metu. Tyrimo objektas. Gyventojų požiūris į imunitetą stiprinančius maisto papildus Covid – 19 pandemijos metu. Tyrimo tikslas. Nustatyti gyventojų požiūrį į imunitetą stiprinančius maisto papildus Covid – 19 pandemijos metu. Tyrimo uždaviniai: 1. Apibrėžti imuniteto sampratą. 2. Apibūdinti imunitetą stiprinančius maisto papildus. 3. Nustatyti gyventojų informuotumą apie imunitetą stiprinančius maisto papildus. 4. Identifikuoti gyventojų motyvus renkantis imunitetą stiprinančius maisto papildus Covid – 19 pandemijos metu. Tyrimo metodai. Mokslinės literatūros analizė, kiekybinis tyrimas - anoniminė internetinė apklausa, aprašomoji duomenų analizė. Tiriamieji. Tyrimo respondentai – įvairaus amžiaus gyventojai. Pagrindiniai epirinio tyrimo rezultatai ir išvados. Imunitetas – tai organizmo neimlumas infekciniams ir neinfekciniams išorės veiksniams, jo apsaugos būdas ir gebėjimas atpažinti, neutralizuoti ir eliminuoti genetiškai svetimas medžiagas – antigenus. Imunitetą stiprinantys maisto papildai: žuvų taukai, bičių produktai, vitaminai, mikroelementai, augaliniai maisto papildai. Tyrimas atskleidė, kad dauguma respondentų žino, kas tai yra imunitetas ir supranta, maisto papildų efektyvumą stiprinant imunitetą. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Imunitetas, imunitetą stiprinantys maisto papildai, COVID – 19 en_US
dc.title Gyventojų požiūris į imunitetą stiprinančius maisto papildus Covid -19 pandemijos metu en_US
dc.title.alternative Population attitudes towards immunity-enhancing dietary supplements during the COVID-19 pandemic en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra