dc.contributor.author |
Chutter, Einaras |
|
dc.date.accessioned |
2022-09-16T06:50:17Z |
|
dc.date.available |
2022-09-16T06:50:17Z |
|
dc.date.issued |
2022-06-09 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/6691 |
|
dc.description |
The topic: Evaluation of Phenolic Compounds Quantity and Antioxidant Properties in Melissa
officinalis L. leave Extracts.
Keywords: lemon balm, total phenolic compounds, antioxidant activity, spectrophotometry, extracts.
The relevance of the topic: Natural antioxidants protect the human body from free radicals and prevents
certain diseases. For more than 2000 years this plant has been used to relieve and treat mental disorders.
Melissa officinalis L. contains phytocomponents such as flavanoids, phenolic acids with high antioxidant
activity and is responsible for ROS neutralization.
The problem of the research: How does the total amount of phenolic compounds and antioxidant
activity changes in lemon balm leave extracts?
The object of the research: Total phenolic compounds content and antioxidant activity in lemon balm
leave extracts.
The aim of the research: To compare the total amount of phenolic compounds and antioxidant activity
in lemon balm leave extracts.
Objectives of the research: 1. Describe the morphology of biologically active substances and the
pharmaceutical significance of the lemon balm leave (Melissa officinalis L.). 2. Isolate aqueous extracts
of lemon balm leave under different extraction conditions. 3. Compare the total amount of phenolic
compounds in the extracted lemon balm leave extracts using spectrophotometric analysis methods. 4.
Evaluate antioxidant activity of the obtained medicinal lemon balm leave extracts using DPPH reagent.
Research methods: During the theoretical research method, scientific sources are analyzed, the aim of
which is to get acquainted with the biologically active compounds accumulated in lemon balm leave.
Methods used in the study: production of aqueous extracts and ultrasonic extraction. Spectrophotometric
methods are used to evaluate the total phenolic content and antioxidant activity in vitro. Data were
processed using ,,MS Excel 2013’’ and ,,IBM SPSS 20.0’’.
Research results: The largest total amount of phenolic compounds was determined (16.95 mg GRE /
ml) by ultrasonic extraction for 60 minutes using purified water as solvent. The lowest total amount of
phenolic compounds was found (6.30 mg GRE / ml) in the aqueous extract prepared over a period of 15
minutes using boiling purified water as the extractant. The highest antioxidant activity was found in the
60-minute interval (75.00%) prepared in the aqueous extract. The lowest antioxidant activity was
determined in the extract by ultrasound for 15 minutes (17.52%) using an aqueous 10% PEG400 solvent. |
en_US |
dc.description.abstract |
Darbo tema: Bendro fenolinių junginių kiekio ir antioksidacinio aktyvumo vertinimas vaistinės melisos
(Melissa officinalis L.) lapų ekstraktuose.
Raktiniai žodžiai: vaistinė melisa, bendras fenolinių junginių kiekis, antioksidacinis aktyvumas,
spektrofotometrija, ekstraktai.
Temos aktualumas: Natūralūs antioksidantai apsaugo žmogaus organizmą nuo laisvųjų radikalų ir
padeda užkirsti kelią tam tikroms ligoms. Daugiau nei 2000 metų šis augalas yra naudojamas lengvinti
ir gydyti psichikos sutrikimus. Melissa officinalis L. turi tokius fitokomponentus kaip flavanoidai,
fenolinės rūgštys, kurių antioksidacinis aktyvumas yra aukštas ir atsakingas už ROS neutralizavimą.
Tyrimo problema. Kaip kinta bendras fenolinių junginių kiekis ir antioksidacinis aktyvumas vaistinės
melisos lapų ekstraktuose?
Tyrimo objektas. Bendras fenolinių junginių kiekis ir antioksidacinis aktyvumas vaistinės melisos lapų
ekstraktuose.
Tyrimo tikslas. Palyginti bendrą fenolinių junginių kiekį ir antioksidacinį aktyvumą vaistinės melisos
lapų ekstraktuose.
Tyrimo uždaviniai: Aprašyti vaistinės melisos (Melissa officinalis L. ) morfologiją, biologiškai aktyvias
medžiagas ir farmacinę reikšmę. Išskirti vaistinės melisos vandeninius ekstraktus, taikant skirtingas
ekstrakcijos sąlygas. Palyginti bendrą fenolinių junginių kiekį išskirtuose vaistinės melisos ekstraktuose
taikant spektrofotometrinės analizės metodus. Įvertinti gautų vaistinės melisos ekstraktų antioksidacinį
aktyvumą naudojant DPPH reagentą.
Tyrimo metodika: Teorinio tyrimo metodo metu analizuojami moksliniai šaltiniai, kurių tikslas
susipažinti su vaistinės melisos kaupiamais biologiškai aktyviais junginiais. Tyrimui taikomi metodai:
vandeninių ištraukų gamyba ir ultragarsinė ekstrakcija. Atliekami spektrofotometriniai analizės metodai,
norint įvertinti bendrą fenolinių junginių kiekį ir antioksidacinį aktyvumą in vitro. Duomenys apdoroti
,,MS Excel 2013 m’’ ir ,IBM SPSS 20.0” programomis.
Pagrindiniai empirinio tyrimo rezultatai: Didžiausias bendras fenolinių junginių kiekis buvo
nustatytas (16,95 mg GRE/ml), taikant ultragarsinę ekstrakciją 60 minučių kaip tirpiklis naudotas
išgrynintas vanduo. Mažiausias bendras fenolinių junginių kiekis buvo nustatytas (6,30 mg GRE/ml)
vandeninėje ištraukoje, ruoštoje 15 minučių intervale kaip ekstrahentas naudotas verdantis išgrynintas
vanduo. Didžiausias antioksidacinis aktyvumas nustatytas vandeninėje ištraukoje, ruoštoje 60 minučių
intervale (75,00%). Mažiausias antioksidacinis aktyvumas nustatytas ekstrakte, taikant ultragarsą 15
minučių (17,52%) kaip naudotas vandeninis 10% PEG400 tirpiklis. |
en_US |
dc.language.iso |
other |
en_US |
dc.subject |
vaistinė melisa, bendras fenolinių junginių kiekis, antioksidacinis aktyvumas, spektrofotometrija, ekstraktai |
en_US |
dc.title |
Bendro fenolinių junginių kiekio ir antioksidacinio aktyvumo vertinimas vaistinės melisos (Melissa officinalis L.) lapų ekstraktuose |
en_US |
dc.title.alternative |
Evaluation of Phenolic Compounds Quantity and Antioxidant Properties in Melissa officinalis L. Leave Extracts |
en_US |
dc.type |
Other |
en_US |