Santrauka:
Darbo tikslas: sudaryti technologinę programą naujai kuriamai blyninei.
Darbo objektas: inovatyvių blynų valgiaraštis ir technologinė dokumentacija.
Darbo struktūra: Rašto darbą sudaro: įvadas, teorinė dalis, technologinė dalis, finansinis-
ekonominis projekto įvertinimas, išvados, literatūros ir kitų informacijos šaltinių sąrašas, priedai.
Darbo rezultatai: Literatūrinių šaltinių analizė rodo, kad morkų miltai, gaunami džiovinant
supjaustytas, išsaugo visas jose esančias medžiagas – antioksidantą beta karotiną, vitaminus A, B1,
B2, B3, B6, B12, C. Avižų miltai taip pat yra svarbus angliavandenių, maistinių tirpių skaidulų,
subalansuotų baltymų, lipidų šaltinis. O uogose ir vaisiuose gausu skaidulų, vitamino C ir
antioksidantų. Sudarytas blyninės valgiaraštis, kuriame pateikta 10 blynų patiekalų, kurie paįvairinti
vaisiais ir kvietiniams miltams alternatyviais produktais - avižų, morkų miltais. Patiekalų gamybai
naudojamas kokosų cukrus, kuris suteikia naudingų savybių žmogaus sveikatai, nes jo glikemijos
indeksas yra mažesnis už baltojo cukraus, taip pat išlieka geležis, cinkas, kalcis ir kalis. Pateiktos
patiekalų savikainos ir maistinės vertės kortelės. Šakšukos su morkų lietiniais paskaičiuota
savikaina 2,14 eur./1 porc., lietinių su braškių ir sviesto padažu – 1,56 eur.,1 proc. Energinės vertė
neviršija 100 kcal: šakšukos su morkų lietiniais – 95 kcal, lietinių su braškių ir sviesto padažu – 62
kcal. Tiriamoji technologinė braškių ir sviesto padažo su skirtingais tirštikliais analizė parodė, kad
jusliniu požiūriu geriausias yra padažas be tirštiklio ir padažas su ksantano derva. Nustatyta, kad nors padažai su tirštikliais yra tirštesni, tačiau skirtumas nėra didelis ir reikšmingas. Suprojektuotos įmonės patalpos atsižvelgiant į kryžminės taršos riziką. Patalpos užima 120 m3. Parinkta įranga blynų gamybai: konvekcinė krosnis, šaldytuvai, elektrinė viryklė. Atlikti finansiniai-ekonominiai skaičiavimai vertinant įmonės sąnaudas, išlaidas ir kortelių apyvartą. Įmonė dirbs pelningai ir gaus po metų 300,084 eur. grynojo pelno.
Darbo apimtis: Darbą sudaro 41 puslapis, 21 lentelė, 5 paveikslai, 19 literatūros šaltinių, 6 priedai
Description:
The pupose of the paper: to create a technological program for the newly created pancake house
The object of the paper: menu of innovative pancakes and technological documentation.
The structure of the paper: The written work consists of: introduction, theoretical part,
technological part, financial-economic evaluation of the project, conclusions, list of literature and
other sources of information, appendices.
The results of the paper: An analysis of literature sources shows that carrot flour, obtained by
drying the cut, preserves all the substances it contains - the antioxidant beta carotene, vitamins A,
B1, B2, B3, B6, B12, C. Oatmeal is also an important source of carbohydrates, nutrient-soluble fiber,
a source of balanced protein, lipids. And berries and fruits are rich in fiber, vitamin C and
antioxidants. A pancake menu has been prepared, which includes 10 pancake dishes, which are
diversified with products alternative to fruit and wheat flour - oat and carrot flour. Coconut sugar is
used in the production of dishes, which provides beneficial properties for human health because its
glycemic index is lower than white sugar, and iron, zinc, calcium and potassium remain. Meals and
nutritional value cards are provided. The calculated cost of forks with carrot pancakes is 2.14 eur./1
portion, pancakes with strawberry and butter sauce - 1.56 eur, 1 percent. The energy value does not
exceed 100 kcal: forks with carrot pancakes - 95 kcal, pancakes with strawberry and butter sauce - 62 kcal. The exploratory technological analysis of strawberry and butter sauce with different thickeners showed that the sauce without thickener and the sauce with xanthan gum are the best from a sensory point of view. It was found that although the sauces with thickeners are thicker, the difference is not large and significant. The company's premises have been designed taking into account the risk of cross-contamination. The premises occupy 120 m3. Selected equipment for
pancake production: convection oven, refrigerators, electric stove. Financial and economic
calculations were performed to assess the company's costs, expenses and card turnover. The company will be profitable and will receive 300,084 euros in a year. net profit.
The volume of the paper. The paper includes 41 pages, 21 tables, 5 illustrations, 19 literature sources and 6 appendixes.