Santrauka:
Baigiamojo darbo tikslas. Suprojektuoti glaistytų varškės sūrelių su kanapių sėklomis gamybą.
Baigiamojo darbo objektas. Glaistytų varškės sūrelių su kanapių sėklomis gamybos cechas.
Baigiamojo darbo struktūra. Titulinis lapas, turinys, lentelių ir paveikslų sąrašas, santrumpų ir
sąvokų žodynėlis, santrauka, įvadas, teorinė dalis, technologinė dalis, finansinis – ekonominis projekto
vertinimas, išvados, literatūros ir kitų informacinių šaltinių sąrašas, priedai.
Baigiamojo darbo rezultatai. Suprojektuota glaistytų varškės sūrelių su kanapių sėklomis gamyba.
Pamainos našumas 230 kg. Išanalizavus mokslinius straipsnius galime teigti, kad kanapės yra vertingos
dėl didelio celiuliozės kiekio augale. Taip pat labai naudinga yra varškė, joje esančios medžiagos
normalizuoja riebalų apykaitą organizme: daugiau riebalų paverčiama energija ir mažiau jų susikaupia
bei nusėda ant kraujagyslių sienelių. Darbe pateikti žaliavų ir pakavimo medžiagų aprašai su
receptūromis. Pagamintai produkcijai naudojamos pagrindinės žaliavos (pienas, cukrus ir kt.) bei
pagalbinės medžiagos (folija ir kartoninės dėžės) atitinka jiems skirtus reglamentuojamus dokumentus
ir nustatytus juslinius, cheminius ir mikrobiologinius kriterijus. Apskaičiavus reikalingas žaliavas su
nuostoliu, per pamainą prireiks žalio pieno 381,323 kg iš kurio gaminama varškė. Gamybos procesui
vykdyti parinkti įrenginiai (pasterizatorius, kuteris, separatorius ir kt.). Bendras įmonės plotas – 645,45
m2. Sudaryta glaistytų varškės sūrelių srauto diagrama nuo žaliavų priėmimo iki gatavos produkcijos
realizavimo. Optimali rauginimo trukmė vyksta apie 12-16 val. Tinkamumo vartojimo terminas nuo
gamybos technologijos proceso eigos ne ilgesnis kaip 16 dienų. Sudarytas RVASVT planas ir būtinųjų
programų sąrašas. Technologiniame procese pagal RVASVT sistemą numatyti: SVT-1C – žalio piene
priėmime, SVT-1F – gatavo produkto sandėlyje, SVT-1B – pasterizuoto pieno mišinio gamyboje.
Atliktas ekonominis – finansinis vertinimas, kurio metu apskaičiuota gaminio savikaina. Glaistyto
varškės sūrelio su kanapių sėklomis savikaina - 0,33 Eur už 1 vnt.
Description:
The purpose of the paper. To design production process of glazed curd snacks with cannabis seeds.
The object of the paper. Production workshop of glazed curd snacks with cannabis seeds.
The structure of the paper. Title page, content, list of tables and figures, glossary of abbreviations
and terms, summary, introduction, theoretical part, technological part, financial-economic evaluation of
the project, conclusions, list of literature and other sources of information, appendixes, graphic part.
The results of the paper. It is planned to produce of glazed curd snacks with cannabis seeds. Shift
production capacity is 230 kg. After analyzing scientific articles, we can say that cannabis is valuable
due to the high content of cellulose in the plant. Curd is also very useful, the substances in it normalize
the metabolism of fat in the body: more fat is converted into energy and less of it accumulates and
settles on the walls of blood vessels. Descriptions of raw materials and packaging materials with
recipes are presented in the work. The main raw materials (milk, sugar, etc.) and auxiliary materials
(foil and cartons) used in the production comply with the regulatory documents and the established
sensory, chemical and microbiological criteria. After calculating the required raw materials at a loss,
381,323 kg of raw milk will be needed per shift to produce curd. Equipment (pasteurizer, cutter,
separator, etc.) selected for the production process. The total area of the company is 645,45 m2
. A flowchart of glazed curd cheese from the acceptance of raw materials to the sale of finished products is
made. The optimal tanning time is about 12-16 hours. The shelf life of the production technology
process shall not exceed 16 days. A HACCP plan and a list of required programs have been
established. The technological process according to the HACCP system provides for: SVT-1C - in the
reception of raw milk, SVT-1F - in the warehouse of the finished product, SVT-1B - in the production
of pasteurized milk mixture. An economic and financial evaluation was performed, during which the
cost of the product was calculated. The cost of glazed curd cheese with hemp seeds is 0,33 Eur per 1 piece.
The volume of the paper. The paper includes 39 pages, 16 tables, 1 illustration, 26 literature sources
and 3 appendixes.