Santrauka:
Tyrimo tikslas: sudaryti vytintų jautienos gabalėlių su mėtos, apelsino ir kanapių skonio
priedais receptūras bei išanalizuoti naujo produkto gamybos technologiją.
Darbo objektas: gurmaniškų skonių vytintos jautienos gabalėlių gamybos linija.
Darbo struktūra: titulinis lapas, turinys, lentelių ir paveikslų sąrašas, santrumpų ir sąvokų
žodynėlis, santrauka, įvadas, teorinė dalis, technologinė dalis, finansinis-ekonominis projekto
įvertinimas, išvados, rekomendacijos pasiūlymai, literatūros ir kitų informacijos šaltinių sąrašas,
priedai.
Darbo rezultatai: Gaminti numatoma aukščiausios rūšies gurmaniškų skonių vytintos
jautienos gabalėlius. Vytintos jautienos gabalėlius su apelsininiais pipirais – 900 kg, vytintos
jautienos gabalėlius su mėtomis ir mėtos ekstraktu – 900 kg ir vytintos jautienos gabalėlius su
kanapėmis pagaminama 900 kg per dvi pamainas. Pagal Europoje galiojančius teisės aktus ir
standartus nustatyti reikalavimai produktui bei žaliavoms (jautiena, druska, apelsininiai pipirai ir kt.).
Gamybos procesą sudarys pagrindinės operacijos: žaliavos priėmimas, paruošimas, sūdymas,
vytinimas ir kt. Parengus vytintos jautienos gamybos projekto RVASVT analizę, nustatyti SVT
taškai: SVT-1B – žaliavos priėmimas ir laikymas ir SVT-1F – gaminio patikra metalo detektoriumi.
Gamybos procesui įgyvendinti parinkti įrenginiai: mėsos pjaustyklė (QW), mėsos džiovinimo mašina
(15P), pakavimo mašina (ZV-320A), metalo detektorius (WP-G4015) ir kt. Vytintos jautienos
gabalėlių įmonė užims 1 489,52 m2 plotą. Atlikus eksperimentinius tyrimus galima teigti jog mėtos
ekstraktas gali būti naudojamas vytintos jautienos gamyboje, suteikdamas produktui išskirtinį,
sustiprinantį skonį ir aromatą. Atlikus gurmaniškų skonių vytintos jautienos gabalėlių gamybos finansinį – ekonominį projekto vertinimą gautas grynasis ataskaitinių metų pelnas siekia 17 637 700,80 Eur. Vytintos jautienos gabalėlių vidutinė savikaina 11,50 Eur/kg.
Darbo apimtis: darbą sudaro 51 puslapiai, 27 lentelės, 9 paveikslai, 65 literatūros šaltiniai,
4 priedai.
Description:
The purpose of the paper: To develop recipes for beef jerky nuggets with mint, orange
and hemp flavours and analyse the production technology of a new product.
The object of the paper: A production line for gourmet beef jerky nuggets.
The structure of the paper: title page, table of contents, list of tables and figures, glossary
of abbreviations and terms, summary, introduction, theoretical part, technological part, financial-
economic evaluation of the project, conclusions, recommendations/ suggestions, list of references
and other sources of information, appendices.
The results of the paper: It is planned to produce gourmet highest-quality beef jerky
nuggets of different flavours: 900 kg of dried beef nuggets with orange pepper, 900 kg of dried beef
nuggets with mint and mint extract, and 900 kg of dried beef pieces with hemp in two shifts.
Appropriate requirements for the product and raw materials (beef, salt, orange pepper, etc.) have been
set in accordance with European legislation and standards. The production process will consist of the
main operations: acceptance of raw material, preparation, curing, drying, etc. The HACCP of the beef
jerky production project has identified the following CCPs points: CCP-1B – acceptance of raw material and storage and CCP-1P - metal detector inspection of the product. The equipment selected for the production process includes a meat slicer (QW), a meat dryer (15P), a packaging machine (ZV-320A), a metal detector (WP-G4015) and others. The plant will occupy an area of 1 489.52 m2
.
Experimental studies have shown that mint extract can be used in the production of beef jerky, giving
the product a distinctive, enhancing flavour and aroma. The financial and economic evaluation of the project for the production of gourmet beef jerky results in a net profit for the year under review of € 17 637 700,80. The average cost of dried beef pieces is € 11,50/kg.
The volume of the paper: The paper consists of 51 pages, 27 tables, 9 figures, 65 references and 4 appendices.