dc.contributor.author |
Rekašiūtė, Akvilė |
|
dc.date.accessioned |
2022-07-27T09:29:03Z |
|
dc.date.available |
2022-07-27T09:29:03Z |
|
dc.date.issued |
2022-06-14 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/6082 |
|
dc.description |
The purpose of the paper: To design a liqueur production company and create liqueur
recipes using non-traditional raw materials.
The object of the paper: A newly designed liqueur production workshop will produce
liqueur from non-traditional raw materials.
The structure of the paper: The paper consists of a theoretical part, a technological part
and a financial-economic evaluation of the project, a company’s building plan and a technological
scheme.
The results of the paper: Given the current market, two liqueurs have been developed from
non-traditional ingredients using gin, cucumbers, basil and American blueberries (Vaccinium). The
company will produce 50,000 liter of liqueur per year. Two liqueurs are produced: Cucumber and
Basil, and Cucumber Basil and American Blueberry. Liqueur recipes have been developed and the
technological process has been developed. The process of producing liqueur is the same. According
to the intended production capacity, the company's production facilities with the layout of the
equipment have been designed. Based on the technological processes and the company's plan, the
company's financial indicators were calculated. As estimated, the investments will pay off
approximately within a year.
The volume of the paper: the paper includes 38 pages, 25 tables, 1 illustration, 27 literature sources and 1 appendix. |
en_US |
dc.description.abstract |
Darbo tikslas: suprojektuoti likerių gamybos įmonę panaudojant netradicines žaliavas,
sukurti likerių receptūras.
Darbo objektas: naujai projektuojamas likerio gamybos cechas, kuriame bus gaminamas
likeris iš netradicinių žaliavų.
Darbo struktūra: darbas sudarytas iš teorinės dalies, technologinės dalies ir finansinio –
ekonominio projekto vertinimo, įmonės pastato plano ir technologinės schemos.
Darbo rezultatai: atsižvelgiant į dabartinę rinką buvo sukurti du likeriai iš netradicinių
žaliavų, panaudojant džiną, agurkus, bazilikus ir šilauoges. Per metus įmonė pagamins 50000 litrų
likerio. Gaminami du likeriai – agurkų ir bazilikų bei agurkų bazilikų ir šilauogių. Sudarytos likerių
receptūros ir numatytas technologinis procesas. Likerio gamybos procesas yra vienodas. Pagal
numatomą gamybos pajėgumą, suprojektuotos įmonės gamybos patalpos su įrenginių išdėstymu.
Remiantis technologiniais procesais bei nubraižytu įmonės planu, apskaičiuoti įmonės finansiniai rodikliai. Nustatyta, kad investicijos į šį projektą atsipirktų per šiek tiek daugiau nei vienerius metus.
Darbo apimtis. Darbą sudaro 38 puslapiai, 25 lentelės, 1 paveikslas, 27 literatūros šaltiniai
ir 1 priedas. |
en_US |
dc.subject |
likeris, džinas, spiritinis gėrimas, agurkai, šilauogės, bazilikai |
en_US |
dc.title |
Netradicinių žaliavų panaudojimas likerių gamyboje |
en_US |
dc.title.alternative |
Use of non-traditional raw materials in liqueur production technology |
en_US |