DSpace talpykla

Vidaus auditų procedūros pritaikymas sviesto gamybai pagal ISO 9001

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Ramoškaitė, Šarūnė
dc.date.accessioned 2021-08-17T07:57:24Z
dc.date.available 2021-08-17T07:57:24Z
dc.date.issued 2021-06-16
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/5087
dc.description The final paper. Application of internal audit procedure in butter production in accordance with ISO 9001. Šarūnė Ramoškaitė. / Scientific advisor: Assoc.Prof. dr. Ernesta Trečiokienė; Kauno kolegija / University of Applied Sciences, Faculty of Technologies, Department of Food Technology. – Kaunas, 2021. The purpose of the final work. To prepare an internal audit program for butter production in accordance with the requirements of clause 9.2 Internal audit of the ISO 9001 standard. The object of the final work. Manufacture of butter and buttermilk beverages. The structure of the final work . Theoretical part, safe planning and implementation of food production, financial and economic evaluation of the project, conclusions, literature sources and appendices. The results of the final work. The analysis of the literature on butter has shown that butter is a highly concentrated form of milk fat obtained by physical treatment of cream, but milk fat is partly as intact fat globules and partly as free fat. The analysis of the literature on buttermilk found that it contains lactic acid, which increases the acidity of buttermilk and prevents unwanted bacterial growth, thus prolonging its shelf life. The raw material for the production of butter and buttermilk drinks is milk, which must comply with the requirements of the milk purchase rules. The jam must comply with No. 101-4564. Materials: laminated paper, tetra packs must comply with EU No. 10/2011 requirements. Butter must comply with No. 46-1467 requirements. Buttermilk drink must meet physicochemical requirements. A flow chart of butter and buttermilk was developed: the reception of raw materials occurs at a maximum temperature of 8 °C, pasteurization of the cream is 85-90 ℃ and is kept for 5 minutes. The buttermilk drink is stored at 2-4 ℃, pasteurized at 80 ℃ and cooled to 6 ℃. Previously calculated raw materials: milk 4600 kg, cream 441.45 kg, buttermilk 239.45 kg. Selected equipment: pasteurizer П8-ОДУ-3, capacity - 3000 l; separator DHN 360, capacity - 2000-5000 l / h; butter beater Fermer MB-01, capacity - 11 l; butter packing machine ARM-02, capacity - 300 sachets; buttermilk beverage packaging machine PKG-2, capacity - 400 cans. The planned area of the company's premises: total area – 319,3 m2, production premises – 125,49 m2. The analysis of risk factors was performed and five CCP were identified: CCP-1B, CCP-1C - in milk reception; CCP-2B - cream in pasteurization; CCP-3B - in butter storage; CCP-4B - buttermilk pasteurization; CCP-5B - buttermilk in beverage storage Raw materials, process control plan, technological process control plan, butter and buttermilk beverage control plan, production sanitation and hygiene condition control plan are provided. An internal audit procedure is provided for the verification of the company’s food safety management system in accordance with the requirements of the ISO 9001 standard during internal audits. This procedure is also intended for monitoring the implementation of the necessary programmes. A financial-economic evaluation of butter and buttermilk drink was performed: the price of 1 kg of butter was 11.16 EUR, the price of 1 kg of buttermilk drink with apricots was 5.33 EUR. The volume of the final work. The paper includes 49 pages, 19 tables, 1 illustration, 45 literature sources, 4 appendices. en_US
dc.description.abstract Baigiamasis darbas. Vidaus auditų procedūros pritaikymas sviesto gamybai pagal ISO 9001. Šarūnė Ramoškaitė. / Vadovė doc. dr. Ernesta Trečiokienė; Kauno kolegija, Technologijų fakulteto Maisto technologijos katedra. – Kaunas, 2021. Baigiamojo darbo tikslas. Parengti vidaus audito programą sviesto gamybai, vadovaujantis ISO 9001 standarto 9.2 punkto „Vidaus auditas“ reikalavimais. Baigiamojo darbo objektas. Sviesto ir pasukų gėrimo gamyba. Baigiamojo darbo struktūra. Teorinė dalis, saugių maisto produktų gamybos planavimas ir realizavimas, finansinis–ekonominis projekto įvertinimas, išvados, rekomendacijos / pasiūlymai, literatūros ir kitų informacijos šaltinių sąrašas ir priedai. Baigiamojo darbo rezultatai. Išanalizavus literatūros šaltinius apie sviestą, nustatyta, kad sviestas yra labai koncentruota pieno riebalų forma, gaunama fiziškai apdorojant grietinėlę, tačiau pieno riebalai yra iš dalies kaip nepažeisti rutulėliai ir iš dalies kaip laisvi riebalai. Išanalizavus literatūros šaltinius apie pasukas, nustatyta, kad būtent pieno rūgštis padidina pasukų rūgštingumą ir užkerta kelią nepageidaujamam bakterijų dauginimuisi, todėl pailgėja jų galiojimo laikas. Sviesto ir pasukų gėrimų gamybai gaunama žaliava – pienas, kuris turi atitikti pieno supirkimo taisyklių reikalavimus. Džemas turi atitikti Nr. 101-4564 įsakymą. Medžiagos: laminuotas popierius, tetrapakai turi atitikti ES Nr. 10/2011 reikalavimus. Sviestas turi atitikti Nr. 46-1467 reikalavimus. Pasukų gėrimas turi atitikti fizikinius ir cheminius reikalavimus, kuriuos nusistačius yra įmonė. Sudaryta sviesto ir pasukų srauto diagrama: žaliavų priėmimas vyksta ne aukštesnėje kaip 8 °C temperatūroje, grietinėlės pasterizavimas 85–90 ℃ ir išlaikoma 5min. Pasukos yra sukaupiamas 2–4 ℃ temperatūroje, pasterizuojamas 80 ℃ temperatūroje ir atšaldomas iki 6 ℃ temperatūros. Prieš tai apskaičiuotos žaliavos: pieno – 4600 kg, grietinėlės – 441,45 kg, pasukų – 39,45 kg. Parinkti įrenginiai: pasterizatorius П8-ОДУ-3, našumas – 3000 l; separatorius DHN 360, našumas – 2000-5000 l/h; sviesto muštuvas Fermer MB-01, našumas – 11 l; sviesto fasavimo aparato ARM-02, našumas – 300 pakelių; pasukų gėrimo fasavimo aparatas PKG-2, našumas – 400 indelių. Suplanuotas įmonės patalpų plotas: bendras plotas – 319,3 m2, gamybinės patalpos – 125,49 m2. Atlikta rizikos veiksnių analizė ir nustatyti 6 SVT: SVT-1B, SVT-1C – pieno priėmime; SVT-2B – grietinėlės pasterizavime; SVT-3B – sviesto sandėliavime; SVT-4B – pasukų pasterizavime; SVT-5B – pasukų gėrimo sandėliavime. Numatytas žaliavų, proceso kontrolės planas, technologinio proceso kontrolės planas, sviesto ir pasukų gėrimo kontrolės planas, gamybos sanitarijos ir higienos būklės kontrolės planas. Numatyta vidaus auditų procedūra, kurioje skirta įmonės maisto saugos vadybos sistemos patikrinimui pagal ISO 9001 standarto reikalavimus, atliekant vidaus auditus. Ši procedūra skirta ir būtinųjų programų vykdymo kontrolei. Atliktas sviesto ir pasukų gėrimo finansinis–ekonominis įvertinimas: sviesto 1 kg kaina 11,16 Eur, pasukų gėrimo su abrikosais 1 kg kaina – 5,33 Eur. Baigiamojo darbo apimtis. Darbą sudaro 49 puslapiai, 19 lentelių, 1 paveikslas, 45 literatūros šaltiniai, 4 priedai. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject sviestas, pasukos, vidaus auditas, kokybės vadyba en_US
dc.title Vidaus auditų procedūros pritaikymas sviesto gamybai pagal ISO 9001 en_US
dc.title.alternative Application of internal audit procedure in butter production in accordance with ISO 9001 en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra