Santrauka:
Baigiamasis darbas. Mielinių bandelių su saulėje džiovintų pomidorų įdaru gamyba skirtingais apdorojimo būdais. Milda Matukevičiūtė / Vadovė dr. Ingrida Kraujutienė; Kauno kolegija, Technologijų fakulteto Maisto technologijos katedra. – Kaunas, 2021.
Darbo tikslas. Sukurti mielinių bandelių su saulėje džiovintų pomidorų įdaru receptūrą, taikant skirtingus apdorojimo būdus, parinkus optimalius technologinius parametrus.
Darbo objektas. Mielinės keptos / virtos bandelės su saulėje džiovintų pomidorų įdaru.
Darbo struktūra. Baigiamojo darbo teorinėje dalyje pateikta straipsnių informacijos analizė, aprašyta ir išanalizuota technologinė dalis ir ekonominis–finansinis projekto įvertinimas, pateiktos išvados, literatūros sąrašas.
Darbo rezultatai. Naudoti skirtingi gamybos būdai turėjo įtakos bandelėse esančiam akrilamido kiekiui. Virimas garuose nesudarė palankių sąlygų jam susidaryti, gaminio pluta šviesi, minkšta. Kvietiniai miltai ir presuotos kepimo mielės – pagrindinės žaliavos mielinių bandelių gamyboje, jos suteikė kepiniams saldų poskonį. Įdarui naudojami saulėje džiovinti pomidorai sustiprino juslines savybes. Atliktame maisto saugos ir kokybės taikyme (visuose mielinių bandelių gamybos etapuose) buvo nustatytas svarbus valdymo taškas – SVT – 1F Metalo kontrolė. Gamybos našumą užtikrinantys įrenginiai: tešlos maišyklė „AGMG – TKME1102“, tešlos dalinimo–apvalinimo įrenginys „Record“ bei kepimo krosnis kombinuota su garų funkcija „GmbH BB1046-TP“. Žmogaus saugos organizavimo dalyje aprašyta sauga, kuri leidžia užtikrinti saugią darbuotojų darbo aplinką. Atliktas finansinis–ekonominis įvertinimas, pateikti skaičiavimai bei produktų savikainos: garuose virta bandelė – 9,68 Eur/kg, kepta – 10,89 Eur/kg.
Darbo apimtis. Darbą sudaro: 49 puslapiai, 29 lentelės, 11 paveikslų, 26 literatūros šaltiniai bei 3 priedai.
Description:
The final paper. Production of yeast buns with sun-dried tomatoes applying different processing methods. Milda Matukevičiūtė / Scientific advisor: dr. Ingrida Kraujutienė: Kauno kolegija / University of Applied Sciences, Faculty of Technologies, Department of Food Technology – Kaunas, 2021.
The purpose of the paper. To create a recipe for yeast buns with sun-dried tomato filling, applying different processing methods and selecting optimal technological parameters.
The object of the paper. Baked / steamed yeast buns with sun-dried tomato filling.
The structure of the paper. The theoretical part of the final paper presents the analysis of information from scholarly articles, a description and analysis of the technological part, the economic / financial evaluation of the project, conclusions and the list of references.
The results of the paper. The use of different production methods affected the amount of acrylamide present in the buns. Steaming did not create favourable conditions for the acrylamide to form as evidenced by the light, soft crust of the product. Wheat flour and compressed baking yeasts are the main raw materials in the production of yeast buns, they rendered a sweet aftertaste. Sun-dried tomatoes used for the filling enhanced sensory properties. While applying food safety and quality system (at all stages of the yeast bun production), one Critical Control Point was identified CCP – 1P Metal Control. Equipment ensuring production efficiency: dough mixer „AGMG – TKME1102“, dough dividing/rounding machine „Record“ and baking oven combined with steam function „GmbH BB1046-TP“. The part of the organization of occupational safety describes safety requirements, which ensure a safe working environment. A financial and economic evaluation was performed, calculations and prime-cost of the production were presented: steamed buns –
9,68 EUR/kg, baked buns– 10,89 EUR/kg.
The volume of the paper. The paper consists of 49 pages, 29 tables, 11 illustrations, 26 literature sources and 3 appendices.