DSpace talpykla

Valgiaraščio sudarymas alergiškiems vaikams Ukmergės vaikų darželyje

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Skamarauskaitė, Rūta
dc.date.accessioned 2019-01-31T08:17:19Z
dc.date.available 2019-01-31T08:17:19Z
dc.date.issued 2018-06
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/504
dc.description Rūta Skamarauskaitė. Composing a Menu for Allergic Children in a Kindegarden in Ukmerge. Graduation paper / supervisor Raimonda Česnauskienė, Kauno kolegija, University of Applied Scienses, Faculty of Technologies, Catering Department, Kaunas, 2018. After analysing children in kindergarten in Ukmergė, the problem arised: there are ten children, who are allergic to gluten, therefore a particular menu has to be created. The goal of the bachelor thesis is to make a nutrition diet plan for children, who are allergic to gluten, by following favourable health principles and by selecting the products, which are glutenfree. To reach the goal, the following methods are projected: analysis of information sources, surveys, technological analysis, creation of fifteen days nutrition diet plan for allergic children, technological and economical calculations. In a theory – explanatory part of the thesis, allergic diseases and the reasons why those diseases happen, are described, alternative products for the products with gluten. Also, food allergens are described, cross-pollution, food supplements, which cause allergy as well. After completing the surveys, it was cleared out that ten children are allergic to gluten at the moment. Also, it was found out whether the parents make floury meals, which do not have gluten. The results were positive; therefore, it shows that the parents take care of the health of their child and want them to feel comfortable as they are allergic to gluten. Similarly, it was clarified that the most often parents replace the traditional flour to whole oatmeal. In the technology part, there is a created fifteen-days menu for the children who allergic to gluten. The menu offers fruit, more vegetables, water, salt and sugar reduction. For the meals to make, all the products were chosen, which are gluten-free. Majority of the meals are cooked in convection oven, which keeps all the vitamins and minerals. In the economic part, expenses for the work were calculated; the total sum 301,41 €. It is highly recommended to constantly make a survey about children allergy, their meal singularity, because the number of allergic children is increasing. The scope: the work consists of 49 pages, 15tables, 10 images, 21 sources, 10 appendices en
dc.description.abstract Darželį lanko 190 vaikų, jų tarpe yra 10 vaikų, kurie alergiški glitimui (pagal pateiktas sveikatos pažymas), iki šiol šiame darželyje nebuvo atskiros maitinimo programos skirtos šių vaikų maitinimui, todėl iškilo problema dėl tinkamo jų maitinimo. Baigiamojo darbo tikslas - sudaryti mitybos planą glitimui alergiškiems vaikams laikantis sveikatai palankaus maitinimo principų bei parenkant produktus, kuriuose nėra alergenų. Darbo tikslui įgyvendinti numatyti šie metodai: informacijos šaltinių analizė, anketinė apklausa, technologinis tyrimas, 15 dienų perspektyvinio glitimo netoleruojančių vaikų valgiaraščio sudarymas, technologiniai ir ekonominiai skaičiavimai. Teorinėje – tiriamojoje darbo dalyje aptartos alerginės ligos, jų atsiradimo priežastys, alternatyvūs produktai glitimo turintiems produktams. Taip pat aprašomi maisto alergenai, kryžminė tarša, maisto priedai, kurie taip pat sukelią alergiją. Buvo atlikta anketinė alergiškų vaikų tėvų apklausa, kurios tikslas buvo išsiaiškinti kaip šie vaikai maitinami namuose. Gauti rezultatai parodė, kad tėvai rūpinasi vaikų sveikata ir nori, kad jie jaustųsi pilnaverčiais bei nejaustų diskomforto dėl to, kad yra alergiški. Taip pat, buvo iššiaiškinta, kad namuose pakeisti tradicinius miltus tėveliai dažniausiai naudoja avižinius viso grūdo miltus. Technologinėje dalyje parengta 15 dienų perspektyvinis valgiaraštis glitimui alergiškiems vaikams, kuriame vyrauja sveikatai palankūs glitimo neturintys patiekalai. Taip pat vaikams duodama vaisių, daugiau daržovių, vanduo, mažinams druskos ir cukraus kiekis. Patiekalams produktai parinkti tokie, kokie tinka glitimui alergiškiems vaikams. Dauguma patiekalų yra gaminami tausojančiu būdu, kad būtų išsaugoma kuo didesnė patiekalų maistinė vertė. Ekonominėje dalyje apskaičiuotos baigiamojo darbo išlaidos, kurių suma yra 301,41 €. Darželyje rekomenduojama nuolat atlikti antekines apklausas apie vaikų alergiją, jų valgymo ypatumus, nes kasmet alergijų maisto produktams, ypač vaikų tarpe, daugėja. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Alergenas, alergija, glitimas, darželis, valgiaraštis en_US
dc.title Valgiaraščio sudarymas alergiškiems vaikams Ukmergės vaikų darželyje en_US
dc.title.alternative Composing a Menu for Allergic Children in a Kindegarden in Ukmerge en
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra