dc.contributor.author |
Bliumaitė, Jūratė |
|
dc.date.accessioned |
2021-08-12T16:27:24Z |
|
dc.date.available |
2021-08-12T16:27:24Z |
|
dc.date.issued |
2021-06-25 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/4941 |
|
dc.description |
The most consumed juice in the world is orange juice. Due to the high demand for the product, interest of the useful juice properties and impact on human health started to grow. It was the reason for me to make a study to assess quality in terms of total phenolic compounds and antioxidant activity.
Research problem: What is the quality of home-produced and industrially-produced orange juice in terms of total phenolic compounds and antioxidant activity?
Object of research: total amount of phenolic compounds and antioxidant activity of home-produced and industrially-produced orange juice.
Aim: Evaluate the quality of home – produced and industrially produced orange juice in terms of total phenolic compounds and antioxidant activity.
The goals:
1. Describe orange juice properties, their biological activity and impact on human health.
2. To determine total amount of phenolic compounds in home – produced and industrially produced orange juice.
3. Compare antioxidant activity of home – produced and industrially produced orange juice.
Research methods:
1. Scientific and professional literature analysis.
2. Quantitative study – quality evaluation of home – produced and industrially produced orange juice in terms of total phenolic compounds.
3. Quantitative study – quality evaluation of home – produced and industrially produced orange juice in terms of antioxidant activity.
Subjects: SP1, SP2, SP3, SP4, SP5, SP6, SP7, SP8, SP9, SP10, SP11, SP12, SP13, SP14, SP15, SP16, SN1, SN2, SN3, SN4, SN5, SN6, SN7, SN8.
Research results and conclusion:
In terms of DPPH radical scavenging, antioxidant capacity act stronger in home – produced orange juice. Phenolic compounds was discovered in both: home – produced and industrially produced orange juice. Phenolic compounds detected in industrially – produced orange juice has no direct dependence to antioxidant activity. On the other hand, home – produced orange juice antioxidant capacity directly depends on phenolic compounds amount. |
en_US |
dc.description.abstract |
Pasaulyje vienos labiausiai vartotinų vaisių sulčių yra apelsinų sultys. Dėl šio produkto didelio poreikio pradėta vis labiau gilintis į jo naudingąsias savybes žmogaus organizmui. Tai lėmė sprendimą atlikti tyrimą apelsinų sulčių kokybės vertinimui, tiriant jose esančių fenolinių junginių kiekį ir antioksidacinį aktyvumą.
Tyrimo problema: Kokia namų sąlygomis ir pramoniniu būdu pagamintų apelsinų sulčių kokybė pagal bendrą fenolinių junginių kiekį ir antioksidacinį aktyvumą?
Tyrimo objektas: fenolinių junginių kiekis ir antioksidacinis aktyvumas namų sąlygomis pramoniniu būdu ir pagamintose apelsinų sultyse.
Tikslas: Įvertinti namų sąlygomis ir pramoniniu būdu pagamintų apelsinų sulčių kokybę pagal bendrą fenolinių junginių kiekį ir antioksidacinį aktyvumą.
Uždaviniai:
1. Aprašyti apelsinų sulčių savybes, jų biologinį aktyvumą bei poveikį žmogaus sveikatai.
2. Nustatyti bendrą fenolinių junginių kiekį pramoniniu būdu ir namų sąlygomis pagamintų apelsinų sultyse.
3. Palyginti pramoniniu būdu ir namų sąlygomis pagamintų sulčių antioksidacinį aktyvumą.
Tyrimo metodai:
1. Mokslinės ir profesinės literatūros analizė;
2. Kiekybinis tyrimas – namų sąlygomis ir pramoniniu būdu pagamintų apelsinų sulčių kokybės vertinimas pagal bendrą fenolinių junginių kiekį (Folin – Ciocalteu kolorimetriniu būdu).
3. Kiekybinis tyrimas – namų sąlygomis ir pramoniniu būdu pagamintų apelsinų sulčių kokybės vertinimas pagal antioksidacinį aktyvumą (2,2 – difenil – 1 – pikrilhifrazilo (DPPH) radikalo sujungimo metodu).
4. Statistinė duomenų analizė (MS Excel programa).
Tiriamieji: SP1, SP2, SP3, SP4, SP5, SP6, SP7, SP8, SP9, SP10, SP11, SP12, SP13, SP14, SP15, SP16, SN1, SN2, SN3, SN4, SN5, SN6, SN7, SN8.
Tyrimo rezultatai ir išvados:
Antioksidacinis aktyvumas, pagal bendrą tiriamųjų DPPH radikalo inaktyvinimo vidurkį, buvo stipresnis namų sąlygomis pagamintų apelsinų sulčių. Fenoliniai junginiai buvo aptikti tiek namų sąlygomis, tiek pramoniniu būdu pagamintose apelsinų sultyse. Pramoniniu būdu pagamintose apelsinų sultyse, fenolinių junginių kiekis neturėjo tiesioginės priklausomybės su antioksidaciniu aktyvumu. Namų sąlygomis pagamintų apelsinų sulčių antioksidacinis veikimas tiesiogiai priklauso nuo fenolinių junginių kiekio.
|
en_US |
dc.language.iso |
other |
en_US |
dc.subject |
Antioksidacinis aktyvumas, apelsinų sultys, fenoliniai junginiai, laisvieji radikalai. |
en_US |
dc.title |
Pramoniniu būdu ir namų sąlygmis pagamintų apelsinų sulčių kokybinis vertinimas pagal bendrą fenolinių junginių kiekį ir antioksidacinį aktyvumą. |
en_US |
dc.title.alternative |
Qualitative Evaluation of Home – Produced and Industrially Produced Orange Juice in Terms of Total Phenolic Compounds and Antioxidant Activity |
en_US |
dc.type |
Other |
en_US |