dc.contributor.author |
Masandavičiūtė, Livija |
|
dc.date.accessioned |
2021-07-30T11:06:48Z |
|
dc.date.available |
2021-07-30T11:06:48Z |
|
dc.date.issued |
2021-06-25 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/4900 |
|
dc.description |
The aim of the research. To determine the knowledge of Kaunas College students about functional food and its impact on health.
Research tasks. 1. To research scientific literature on functional nutrition beneficial effect for health. 2. To reveal the knowledge of Kaunas College students about functional food. 3. To compare the functional food intake of students in the three study programs.
Empirical research methodology and contingent. The following empirical research methods were applied: 1. Analysis of scientific literature on functional food and its beneficial effects on the body. 2. Quantitative research method, questionnaire survey of Kaunas College students of dietetics, radiology and biomedical diagnostics study programs on functional food and its consumption 3. Statistical data analysis using Microsoft Office Excel 2007 program.
The research was conducted in January to April of 2021. Data was collected via e-mail. Questionnaire was answered by 112 respondents.
Results and conclusions of the research. 1. Nutrition, one of the most important lifestyle factors that can affect both the onset of chronic diseases and our overall well-being. Functional nutrition has a positive effect on human health, can act as a preventive measure against cancer, cardiovascular diseases. Functional foods improve the functioning of the nervous system and can help prevent a variety of chronic diseases and ailments associated with gastrointestinal function. 2. The majority of respondents have heard about functional foods and know a lot about them, because they value food positively, they know its health benefits. When asked which food they thought was functional, most respondents answered correctly. Unfortunately, there have been a small proportion of students who are unfamiliar with functional foods and their benefits and believe that such diets can be detrimental to health. 3. The study revealed that the consumption of functional food did not differ much between students in terms of which study program they studied. Dietetic and third-year students choose to consume functional food slightly more often than students of radiology or biomedical study programs. |
en_US |
dc.description.abstract |
Tyrimo tikslas: Nustatyti Kauno kolegijos studentų žinias apie funkcinį maistą ir jo poveikį sveikatai.
Tyrimo uždaviniai: 1. Aprašyti funkcionalios mitybos poveikį sveikatai. 2. Atskleisti Kauno kolegijos studentų žinias apie funkcinį maistą. 3. Palyginti trijų studijų programų studentų funkcinio maisto vartojimą.
Tyrimo metodai: 1. Mokslinės literatūros analizė apie funkcinio maisto teigiamą poveikį žmogaus organizmui. 2. Kiekybinio tyrimo metodas - Kauno kolegijos dietetikos, radiologijos ir biomedicinos diagnostikos studijų programų studentų anketinė apklausa apie funkcinį maistą ir jo vartojimą. 3. Statistinė gautų duomenų analizė Microsoft Office Excel 2007 programa.
Tyrimas atliktas 2021 metų sausio ir balandžio mėnesiais duomenis renkant internetiniu paštu. Anketą sudarė 23 klausimai ir į juos atsakė 112 respondentų.
Tyrimo rezultatai ir išvados: 1. Funkcionali mityba daro teigiamą poveikį žmogaus sveikatai, gali veikti kaip prevencinė priemonė nuo vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų. Funkcinis maistas gerina nervų sistemos veiklą ir gali padėti išvengti įvairių lėtinių susirgimų ir negalavimų susijusių su skrandžio bei virškinimo sistemos veikla. 2. Didžioji dalis respondentų yra girdėję apie funkcinį maistą ir apie jį žino nemažai, kadangi maistą vertina teigiamai, žino jo teikiamą naudą sveikatai. Paklausus kuris maistas jų nuomone yra funkcinis, dauguma respondentų atsakė teisingai. 3. Tyrimas atskleidė, jog funkcinio maisto vartojimas studentų tarpę beveik nesiskyrė, vertinant kurioje studijų programoje jie mokėsi. Dietetikos bei III kurso studentai funkcinį maistą renkasi vartoti šiek tiek dažniau nei radiologijos ar biomedicinos studijų programų studentai. |
en_US |
dc.language.iso |
other |
en_US |
dc.subject |
Funkcinis maistas, funkcionali mityba, maistinės medžiagos |
en_US |
dc.title |
Kauno kolegijos studentų žinios apie funkcinį maistą ir jo vartojimas |
en_US |
dc.title.alternative |
Kaunas College students' knowledge about functional food and its consumption. |
en_US |
dc.type |
Other |
en_US |