Santrauka:
Profesinio bakalauro darbo tema: GYVENTOJŲ, SERGANČIŲ ŠIRDIES IR KRAUJAGYSLIŲ LIGOMIS, POŽIŪRIS Į MAISTO PAPILDŲ VARTOJIMĄ
Tikslas. Atskleisti gyventojų požiūrį į maisto papildų vartojimą, sergant širdies ir kraujagyslių ligomis.
Uždaviniai.
1. Teoriškai paaiškinti širdies ir kraujagyslių ligų klasifikacija, simptomus, rizikos veiksnius, atsiradimo priežastis
2. Aprašyti maisto papildus vartojamus širdies ir kraujagyslių veiklai, bei pagrindinius jų komponentus.
3. Nustatyti gyventojų nuomonę apie maisto papildų vartojimą esant širdies ir kraujagyslių ligoms.
Tyrimo metodas. Šiam tyrimui atlikti buvo parengta anoniminė anketa, kurią sudarė 21 klausimas. Tyrimo metu buvo apklausta 263 respondentai iš kurių sergantys buvo 131. Šis tyrimas buvo atliekamas nuo kovo 15 iki balandžio 30 dienos.
Rezultatai. Tyrimo metu nustatyta, kad tiriamieji linkę vartoti maisto papildus, dažniausiai juos perka kelis kart į metus ir perka vaistinėje, o pirkdami pasikliauja farmacijos specialistu. Daugiau nei pusė tiriamųjų sutiko, kad jaučia teigiamą poveikį vartojant maisto papildus. Daugiau nei pusė tiriamųjų iš dalies sutinka, kad vartojant maisto papildus širdies ir kraujagyslių veiklai galima išvengti sunkesnių ligos komplikacijų.
Išvados. Labiausiai paplitusios širdies ir kraujagyslių ligos yra arterinė hipertenzija, aterosklerozė, krūtinės angina, širdies nepakankamumas. Priežastys dėl kurių žmonės vartoja maisto papildus skiriasi, tačiau svarbiausia užtikrinti mitybos pakankamumą, apsaugoti audinių struktūras ir funkcijas. Tyrimo metu nustatyta, kad dauguma tiriamųjų yra linkę vartoti maisto papildus širdies ir kraujagyslių veiklai. Dažniausiai juos perka kelis kart į metus, perka vaistinėje, o pirkdami pasikliauja farmacijos specialistu. Paklausus ar farmacijos specialistas suteikia pakankamai informacijos apie maisto papildus skirtus širdies ir kraujagyslių veiklai, šiek tiek daugiau nei keturi iš penkių sutinka, kad gauna pakankamai informacijos. Daugiau nei pusė tiriamųjų sutiko, kad jaučia teigiamą poveikį vartojant maisto papildus, bei daugiau nei pusė tiriamųjų iš dalies sutinka, kad vartojant maisto papildus širdies ir kraujagyslių veiklai galima išvengti sunkesnių ligos komplikacijų.
Praktikinės rekomendacijos. Vartojant kitus vaistinius preparatus, dėl vaistų ir maisto papildų suderinamumo pasitarti su farmacijos specialistu ar gydytoju. Vengti rizikos veiksnių kurie gali sukelti širdies ir kraujagyslių ligas. Farmacijos specialistams rekomenduojama parengti reklaminius bukletus ir informuoti gyventojus apie pagrindinius veiksnius skatinančius atsirasti širdies ir kraujagyslių ligoms.
Description:
Professional bachelor's thesis: ATTITUDE OF RESIDENTS SUFFERING FROM CARDIOVASCULAR DESEASES TO THE USE OF FOOD SUPPLEMENTS
Aim of thesis. To reveal the population's attitude about using food supplements in cardiovascular diseases.
Objectives.
1. Theoretically explain the classification of cardiovascular diseases, symptoms, risk factors, causes.
2. Describe the food supplements used for cardiovascular activities and their main components.
3. To determine the opinion of the population about the use of food supplements in case of cardiovascular diseases.
Investigation method. An anonymous questionnaire of 21 questions was developed for this study. There was a total of 263 respondents of whom 131 were ill. The study began on March 15 and lasted until April 30.
Results. The study found that subjects tended to take dietary supplements, usually buying them several times a year at a pharmacy, relying on a pharmacist. More than half of the subjects agreed with the positive effects when taking dietary supplements. A larger part of the respondents partially agrees that taking dietary supplements for cardiovascular function can prevent more serious complications of the disease.
Conclusions. The most common cardiovascular diseases are arterial hypertension, atherosclerosis, angina and heart failure. The reasons why people take dietary supplements vary, but the most important thing is to ensure nutritional adequacy, protect tissue structures and functions. Investigation revealed that most subjects tended to take dietary supplements for cardiovascular function which are usually bought several times a year at a pharmacy, relying on a pharmacist. Over the question, if a pharmacist provides enough information about dietary supplements for cardiovascular activity, just over four of five agreed to receive enough information. More than half of the respondents confirm that they felt the positive effects of taking dietary supplements also bigger half of the respondents partially agree that taking dietary supplements for a cardiovascular function could prevent more serious complications of the disease.
Recommendations. If you are taking other medicines, consult your pharmacist or doctor about the compatibility of medicines and food supplements. Avoid risk factors that can cause cardiovascular disease. Pharmacists are advised to prepare brochures to inform the population about the main factors contributing to cardiovascular disease.