DSpace talpykla

Pacientų maitinimosi įpročių ir kūno masės pokyčiai sanatorinio gydymo metu

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Fetisova, Svetlana
dc.date.accessioned 2021-07-30T10:31:48Z
dc.date.available 2021-07-30T10:31:48Z
dc.date.issued 2021-06-25
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/4895
dc.description Relevance of the topic. When faced with health problems, it must be acknowledged that this is usually a consequence of behavior. Health-friendly behavior does not form by itself, it is nurtured. It is strongly recommended to have a healthy lifestyle knowledge. Healthy behavior influences everyone to achieve better health through nutrition, adequate physical activity, avoidance of harmful habits, control and management of stress, and avoidance of a polluted environment (Dadelo, 2015). PSO (2011) emphasizes that everyone must be responsible for the misconduct for their own health. Technical progress penetrates all areas of activity, increases the productivity of production processes, reduces physical intensity, gives people more free time. In a short period of time, society has made progress in all areas, but has maintained the instinctive eating behavior that has developed during the period of human evolution without thinking about the processes taking place in the body and their consequences. Research problem: How patients' body weight changes during sanatorium treatment. Research observations: Changes in patients' eating habits and body weight during sanatorium treatment. Research objective: To determine changes in patients' eating habits and body weight during sanatorium treatment. Tasks: 1. Describe the importance of a healthy diet and optimal body weight for human health. 2. Reveal patients' eating habits. 3. Evaluate the changes in food intake and body weight during sanatorium treatment. Research methodology: 1. Analysis of scientific literature on the principles of nutrition. 2. Quantitative research method - a questionnaire survey to find out the changes in patients' eating habits and body weight during sanatorium treatment. 3. Statistical analysis of the obtained data (descriptive statistics, i.e. frequency and communication calculation). Research findings: 1. The highest values of health nutrition index were set for children, the lowest - for adults aged 19-60. A diet that meets energy standards can help prevent the spread of diet-related non-communicable chronic diseases and their risk factors. 2. During the sanatorium treatment, the respondents consumed more vegetables and fresh fruits, more often chose fish and oil-based sauce, and consumed fewer confectionery products. Less than half of the respondent’s food consumption increased during sanatorium treatment, for more than a tenth - it decreased, the rest of the respondents' food consumption did not change. 3. Individuals with grade II obesity BMI increased during sanatorium treatment, persons with grade I obesity decreased BMI, and those with overweight BMI increased. en_US
dc.description.abstract Temos aktualumas. Susiduriant su sveikatos problemomis tenka pripažinti, kad dažniausiai tai yra elgsenos pasekmė. Sveikatą tausojantis elgesys savaime nesusiformuoja, jis yra ugdomas. Kyla būtinybė turėti sveikos gyvensenos žinių. Žmogaus elgsena turi įtakos kiekvienam asmeniui siekiant geresnės sveikatos – tai mityba, pakankamas fizinis aktyvumas, žalingų įpročių vengimas, streso kontrolė ir valdymas bei užterštos aplinkos vengimas (Dadelo, 2015). PSO (2011) pabrėžia, kad kiekvienas asmuo turi būti pats atsakingas už netinkamą elgesį dėl savo sveikatos. Techninė pažanga skverbiasi į visas veiklos sritis, didina gamybos procesų našumą, mažina fizinį intensyvumą, suteikia žmogui daugiau laisvo laiko. Per trumpą laikotarpį visuomenė pasieke pažangą visuose srityse, bet issaugojo instinktyvią mitybos elgseną, kuri susiformavo per žmonijos evoliucionavimo laikotarpį, nesusimąstydama apie organizme vykstančius procesus ir jų pasekmes. Tyrimo problema. Kaip keičiasi pacientų kūno masė sanatorinio gydymo metu. Tyrimo objektas. Pacientų maitinimosi įpročių ir kūno masės pokyčiai sanatorinio gydymo metu. Tyrimo tikslas. Nustatyti pacientų maitinimosi įpročių ir kūno masės pokyčius sanatorinio gydymo metu. Uždaviniai: 1. Aprašyti sveikos mitybos ir optimalios kūno masės reikšmę žmogaus sveikatai. 2. Atskleisti pacientų maitinimosi įpročius. 3. Įvertinti suvartojamo maisto kiekio ir kūno masės pokyčius sanatorinio gydymo metu. Tyrimo metodologija: 1. Mokslinės literatūros apie mitybos principus analizė. 2. Kiekybinis tyrimo metodas – anketinė apklausa, siekiant išsiaiškinti pacientų mitybos įpročių ir kūno masės pokyčius sanatorinio gydymo metu. 3. Statistinė gautų duomenų analizė (aprašomoji statistika, t.y. dažnių ir ryšių skaičiavimas). Tyrimo išvados: 1. Didžiausios sveikatos mitybos indekso vertes nustatytos vaikams, mažiausios – 19-60 metų suaugusiesiems. Mityba, atitinkanti energijos normas, gali padeti isvengti su mityba susijusių letinių neinfekcinių ligų ir jų rizikos veiksnių paplitimą. 2. Sanatorinio gydymo metu respondentai vartojo daugiau daržovių ir šviežių vaisių, dažniau rinkosi žuvį ir aliejinio pagrindo padažą, mažiau vartojo konditerinių gaminių. Mažiau nei pusės respondentų suvartojamo maisto kiekis sanatorinio gydymo metu padidėjo, daugiau nei dešimtadalio – sumažėjo, likusios dalies respondentų suvartojamo maisto kiekis nepakito. 3. Asmenims, turintiems II laipsnio nutikimą, sanatorinio gydymo metu KMI nepatiko, I laipsnio nutukimą turintiems asmenims KMI sumažėjo, antsvorį turintiems – padidėjo. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Kūno masės indeksas. Maitinimosi įpročiai. Mitybos režimas. Dietinė mityba. en_US
dc.title Pacientų maitinimosi įpročių ir kūno masės pokyčiai sanatorinio gydymo metu en_US
dc.title.alternative Changes in patients' eating habits and body weight during sanatorium treatment en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra