DSpace talpykla

Ikimokyklinio amžiaus vaikų saldumynų vartojimo ypatumai ir jų sąsaja su subjektyvia sveikatos būkle

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Motiejūnaitė, Justina
dc.date.accessioned 2021-07-25T12:31:53Z
dc.date.available 2021-07-25T12:31:53Z
dc.date.issued 2021-06-22
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/4752
dc.description Revelance of the topic: There is a growing public concern about the deteriorating health of children and the search for effective ways to strengthen it. It is noticeable that more and more children are choosing foods that are rich in added sugar. The scientific literature analyzes the nutrition of children attending educational institutions, but there is still a lack of research evaluating the eating habits of preschool children. The family and the environment in which the child grows up are of particular importance in shaping healthy eating skills (Žalnieraitienė and Smolnikova, 2018). Investigation problem:What are the links between the peculiarities of sweets consumption in preschool children and the subjective state of health? The object- of the research is the peculiarities of the consumption of sweets by preschool children and their connection with health. The aim of the research:To reveal the peculiarities of sweets consumption in preschool children and the links between subjective health state. Objectives:1.To describe the peculiarities of sweets consumption and its impact on children's health. 2.To determine the peculiarities of sweets consumption among preschool children. 3.To reveal the links between the consumption of sweets by preschool children and subjective health status. Research methodology and subjects: An analysis of the scientific literature on the peculiarities of sweets consumption and their impact on children's health. The method of empirical research - questionnaire survey - was applied to the quantitative research. The sample of the study was the parents of two preschool children. A total of 181 parents of children participated in the study. Statistical analysis of the obtained results was performed using Microsoft Excel and SPSS 27 statistical programs. Research Findings: In a modern society with a fast pace of life, parents pay little attention not only to their own but also to their children’s balanced diet. It was found that a large proportion of children started consuming sweets quite early. Every tenth child has a snack usually with sweets. Correlations have been found between eating sweets and changes in a child’s behavior after eating sweets: children who eat sweets become cheerful, hyperactive, irritable, and out of control. That the consumption of sweets very often and often changes the child's behavior, hyperactivity occurs, they become more irritable indicated sweetening hot drink parents. Conclusion: A large proportion of children started consuming sweets quite early, consuming them frequently. Correlations between sweet eating habits and child behavior and subjective health assessment have been identified: children become cheerful, hyperactive after eating sweets. en_US
dc.description.abstract Temos aktualumas: Visuomenėje kalbama apie blogėjančią vaikų sveikatą bei ieškoma veiksmingų jos stiprinimo būdų. Pastebima, kad vis dažniau vaikai renkasi saldžius maisto produktus, kuriuose gausu pridėtinio cukraus. Mokslinėje literatūroje analizuojama ugdymo įstaigas lankančių vaikų mityba, tačiau vis dar pasigendama tyrimų, vertinančių ikimokyklinio amžiaus vaikų mitybos įpročius. Ypač didelė reikšmė formuojant sveikos mitybos įgūdžius atitenka šeimai, aplinkai, kurioje vaikas auga (Žalnieraitienė ir Smolnikova, 2018). Tyrimo problema: Kokios sąsajos tarp ikimokyklinio amžiaus vaikų saldumynų vartojimo ypatumų su subjektyvia sveikatos būkle? Tyrimo objektas - ikimokyklinio amžiaus vaikų saldumynų vartojimo ypatumai ir jų sąsaja su sveikata. Tyrimo tikslas: Atskleisti ikimokyklinio amžiaus vaikų saldumynų vartojimo ypatumus ir subjektyvios sveikatos būklės sąsajas Uždaviniai: 1. Aprašyti saldumynų vartojimo ypatumus ir jų daromą įtaka vaikų sveikatai. 2. Nustatyti saldumynų vartojimo ypatumus tarp ikimokyklinio amžiaus vaikų. 3. Atskleisti sąsajas tarp ikimokyklinio amžiaus vaikų saldumynų suvartojimo ir subjektyvios sveikatos būklės. Tyrimo metodika ir tiriamieji: Atlikta mokslinės literatūros analizė apie saldumynų vartojimo ypatumus jų poveikį vaikų sveikatai. Kiekybiniam tyrimui taikytas empirinio tyrimo metodas- anketinė apklausa. Tyrimo imtis- dviejų ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvai. Iš viso tyrime dalyvavo 181 vaiko tėvai. Gautų rezultatų statistinė analizė atlikta naudojant Microsoft Excel bei SPSS 27 statistines programas. Tyrimo rezultatai: Šiuolaikinėje visuomenėje, kurioje vyrauja greitas gyvenimo tempas, tėvai mažai skiria dėmesio ne tik savo, bet ir vaikų subalansuotai mitybai. Nustatyta, kad didelė dalis vaikų saldumynus pradėjo vartoti gana anksti. Kas dešimtas vaikas užkandžiauja dažniausiai saldumynais. Nustatytos sąsajos tarp saldumynų valgymo ir vaiko elgsenos pokyčių pavalgius saldumynų: vaikai suvalgę saldumynų tampa linksmi, hiperaktyvūs, irzlūs ir nekontroliuojami. Kad pavartojus saldumynų labai dažnai ir dažnai pasikeičia vaiko elgesys, atsiranda hiperaktyvumas, jie tampa irzlesni nurodė saldinantys karštus gėrimu tėveliai. Išvada: Didelė dalis vaikų saldumynus pradėjo vartoti gana anksti, juos vartoja dažnai. Nustatytos sąsajos tarp saldumynų valgymo įpročių ir vaiko elgsenos bei subjektyvios sveikatos vertinimo: vaikai suvalgę saldumynų tampa linksmi, hiperaktyvūs en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Saldumynai, sveikatos būklė, vaikai, sveika mityba. en_US
dc.title Ikimokyklinio amžiaus vaikų saldumynų vartojimo ypatumai ir jų sąsaja su subjektyvia sveikatos būkle en_US
dc.title.alternative Links Between Peculiarities of Consumption of Sweets in Preschool Children and their Subjective Health Status en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra