DSpace talpykla

Kauno kolegijos studentų žinios apie polifenolius, jų vartojimas ir poveikis sveikatai

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Urbonaitė, Gintarė
dc.date.accessioned 2021-07-25T12:29:25Z
dc.date.available 2021-07-25T12:29:25Z
dc.date.issued 2021-06-22
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/4751
dc.description Relevance of research. It is important to know about one of the most useful nutrients – polyphenols. Is is a group of vegetable antioxidants that protect cells from damage caused by free radicals to the human body and thus regulate the aging of the body. Too low consumption of them can lead to the development of many diseases. It is important to know how often students consume products containing polyphenols and what they know about polyphenols themselves. Research problem: What is the attitude of students to their self own nutrition, what do they know about polyphenols and the benefits or harms of the consumption? Research object: Students‘ knowledge of polyphenols, the effects of their consumption on the body and health. Aim of the study. Identify students‘ knowledge of polyphenols, the benefits or harms they derive to the human body and the frequency of use. Objectives of the research: 1. To review the scientific literature on polyphenols – antioxidants. 2. To determine the frequency of food products consumption. 3. To compare students’ consumption of polyphenols-rich products, sleep mode with general well-being. Research methods and subjects. A quantitative method of research was performed – an anonymous questionnaire survey on the peculiarities of polyphenols consumption. During the research it was surveyed 100 students from various courses. The obtained data were processed using SPSS and Microsoft Office Excel 2010 programs. The main results of the empirical study: 1. According to the scientific literature, polyphenols are characterized by good properties. They reduce the risk of various diseases and illnesses: dementia, skin aging, diabetes mellitus, heart disease, oncological diseases, joint damage. Also improves bowel function, helps reduce weight, improves mood, increases mobility and helps muscles recover faster. Polyphenols are found in plant products and are used as a natural source of antioxidants. 2. The research proved that students of different courses consume polyphenols-rich products. The most commonly consumed foods: onions, garlic, paprika, legumes, olive oil, coffee, tea, buckwheat, apples and citrus fruits. The least commonly consumed foods: leeks, celery, parsley, leafy cabbage, wheat bran, pomegranates, plums and soy products. 3. Data from this research show that the consumption of broccoli, legumes, olive oil and blueberries is more closely related to the overall well-being of students than to sleep. Overall weakness was more felt for less than half of those surveyed not consuming these products and was felt for consuming them several times a week. Improved students mood is associated with the frequency of sonsumption of these products. en_US
dc.description.abstract Temos aktualumas. Svarbu žinoti apie vieną iš naudingiausių maisto medžiagų – polifenolius. Tai augalinių antioksidantų grupė, apsauganti ląsteles nuo laisvųjų radikalų sukeltos žalos žmogaus organizmui ir taip reguliuojanti kūno senėjimą. Per mažas jų vartojimas gali nulemti daugelio ligų vystymąsį. Svarbu žinoti, kaip dažnai studentai vartoja produktus, kurių sudėtyje yra polifenolių ir ką žino apie pačius polifenolius. Tyrimo problema. Koks yra studentų požiūris į jų pačių mitybą, ką jie žino apie polifenolius bei jų vartojimo naudą ar žalą? Tyrimo objektas. Studentų žinios apie polifenolius, jų vartojimo poveikį organizmui ir sveikatai. Tyrimo tikslas. Nustatyti studentų žinias apie polifenolius, iš jų gaunamą naudą ar žalą žmogaus organizmui ir vartojimo dažnumą. Tyrimo uždaviniai: 1. Apžvelgti mokslinę literatūrą apie polifenolius – antioksidantus. 2. Nustatyti maisto produktų turtingų polifenoliais vartojimo dažnumą. 3. Palyginti studentų vartojamus polifenoliais turingus maisto produktus, miego režimą su bendra savijauta. Tyrimo metodika ir tiriamieji. Atliktas kiekybinis tyrimo metodas – anoniminė anketinė apklausa apie polifenolių vartojimo ypatumus. Tyrimo metu buvo apklausti 100 įvairaus kurso studentų. Gauti duomenys apdoroti naudojant SPSS ir Microsoft Office Excel 2010 programas. Pagrindiniai empirinio tyrimo rezultatai: 1. Mokslinės literatūros duomenimis polifenoliai pasižymi gerosiomis savybėmis. Jie sumažina įvairių ligų ir susirgimų riziką: demencijos, odos senėjimo, cukrinio diabeto, širdies ligų, onkologinių ligų, sąnarių pažeidimų. Taip pat gerina žarnyno veiklą, padeda mažinti svorį, gerina nuotaiką, didina judrumą ir padeda raumenims greičiau atsistatyti. Polifenoliai randami augaliniuose produktuose ir naudojami kaip natūralus antioksidantų šaltinis. 2. Tyrimas įrodė, kad skirtingų kursų studentai vartoja polifenoliais turtingus maisto produktus. Dažniausiai vartojami maisto produktai: svogūnai, česnakai, paprika, ankštinės daržovės, alyvuogių aliejus, kava, arbata, grikiai, obuoliai ir citrusiniai vaisiai. Rečiausiai vartojami maisto produktai: porai, salierai, petražolės, lapiniai kopūstai, kviečių sėlenos, mėlynės, granatai, slyvos ir sojos produktai. 3. Šio tyrimo duomenys rodo, kad brokolių, ankštinių daržovių, alyvuogių aliejaus ir mėlynių vartojimas yra glaudžiau susijęs su bendra studentų savijauta, nei su miego rėžimu. Bendras silpnumas buvo labiau jaučiamas mažiau nei pusei apklaustųjų nevartojančių šių produktų ir jaučiamas vartojant juos kelis kartus per savaitę. Pagerėjusi studentų nuotaika yra siejama su šių produktų vartojimo dažnumu. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Polifenoliai, studentai, vartojimas, sveikata. en_US
dc.title Kauno kolegijos studentų žinios apie polifenolius, jų vartojimas ir poveikis sveikatai en_US
dc.title.alternative Kaunas University of Applied Sciences Students‘ Knowledge of Polyphenols, their Use and Effects on Health en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra