DSpace talpykla

Jogurto poveikis žarnyno mikrobiotai ir kraujo lipidogramai

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Čapkauskienė, Sandrija
dc.date.accessioned 2021-07-24T16:19:18Z
dc.date.available 2021-07-24T16:19:18Z
dc.date.issued 2021-06-22
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/4744
dc.description Relevance of the topic. The intestinal microbiota plays an important role in maintaining the health of the body, including the protection of the intestinal epithelium, the strengthening of the immune system, the production of vitamins. Numerous studies have been published in recent years showing the positive health effects of yogurt and the bacterial cultures it contains. It has been scientifically proven that probiotics improve intestinal health, promote the strengthening of the immune system, have an antioxidant effect, reduce allergic symptoms, change the blood lipid profile, lower blood pressure. Research problem: to find out what effect yogurt has on intestinal microbiota and blood lipid profile. The object of the research: effects of yogurt on intestinal microbiota and blood lipidogram. The aim of the study: to reveal the effect of yogurt on intestinal microbiota and blood lipidogram. Research tasks: 1. Theoretically demonstrate the functions and effects of fermented milk product - yoghurt on the intestinal health and to describe the relationship between intestinal condition and blood biochemical and cardiovascular parameters. 2. To determine the total and lactic acid bacteria content of yogurt and chemical indicators that affect the activity of bacteria. 3. To evaluate the effect of yogurt on blood lipid profile and blood pressure. Research methodology and subjects. 1. Microbiological examination of yoghurt; 2. Study of physiochemical characteristics of yogurt; 3. Experiment. The study involved 21 women aged 45-55 years. Subjects were selected according to certain inclusion and exclusion criteria. The main results of the research. Physiochemical properties of yogurt - moisture, water activity and acidity - comply with regulated norms and are a suitable medium for the survival and activity of living microorganisms. The total and lactic acid bacteria content in natural yoghurt is also adequate under the prescribed legal norms. Six-week intervention of 250 g of natural yogurt had no significant effect on blood lipid profile: total cholesterol, high- and low-density lipoprotein cholesterol, and triglyceride levels (p<0.05). No significant changes in arterial and diastolic blood pressure were also recorded (p<0.05). en_US
dc.description.abstract Temos aktualumas. Žarnyno mikrobiota vaidina svarbų vaidmenį organizmo sveikatos palaikyme, įskaitant žarnyno epitelio apsaugą, imuninės sistemos stiprinimą, vitaminų gamybą. Pastaraisiais metais paskelbta daugybė tyrimų, rodančių teigiamą jogurto ir jame esančių bakterijų kultūrų, poveikį sveikatai. Moksliškai įrodyta, kad probiotikai pagerina žarnyno sveikatą, skatina imuninės sistemos stiprinimą, pasižymi antioksidaciniu poveikiu, mažina alerginius simptomus, keičia kraujo lipidų profilį, mažina kraujospūdį. Tyrimo problema: siekiama išsiaiškinti, koks jogurto poveikis žarnyno mikrobiotai ir kraujo lipidų profiliui. Tyrimo objektas: jogurto poveikis žarnyno mikrobiotai ir kraujo lipidogramai. Tyrimo tikslas: atskleisti jogurto poveikį žarnyno mikrobiotai ir kraujo lipidogramai. Tyrimo uždaviniai: 1. Teoriškai pagrįsti rauginto pieno produkto - jogurto funkcijas ir poveikį žarnyno sveikatai bei aprašyti žarnyno būklės sąsają su kraujo biocheminiais bei širdies ir kraujagyslių sistemos rodikliais. 2. Nustatyti jogurto bendrąjį ir pienarūgščių bakterijų kiekį bei cheminius rodiklius, turinčius įtaką bakterijų veiklai. 3. Įvertinti jogurto poveikį kraujo lipidų profiliui ir kraujospūdžiui. Tyrimo metodika ir tiriamieji. 1. Mikrobiologinis jogurto tyrimas; 2. Jogurto cheminių rodiklių tyrimas; 3. Eksperimentas. Tyrime dalyvavo 21 moteris, kurių amžius 45-55 metai. Tiriamosios atrinktos pagal tam tikrus įtraukimo ir atmetimo kriterijus. Pagrindiniai tyrimo rezultatai. Jogurto cheminės savybės – drėgmė, vandens aktyvumas ir rūgštingumas atitinka reglamentuotas normas ir yra tinkama terpė gyvųjų mikroorganizmų išlikimui ir aktyvumui. Natūralaus jogurto bendrasis ir pienarūgščių bakterijų kiekis taip pat tinkamas pagal numatytas teisines normas. Šešių savaičių 250 g natūralaus jogurto intervencija neturėjo jokio reikšmingo poveikio kraujo lipidų profiliui: bendrojo cholesterolio, didelio ir mažo tankio lipoproteinų cholesterolio ir triglicerdių koncentracijai kraujyje (p<0,05). Arterinio ir diastolinio kraujospūdžio reikšmingi pokyčiai taip pat neužfiksuoti (p<0,05). en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Žarnynas, mikrobiota, jogurtas, lipidograma en_US
dc.title Jogurto poveikis žarnyno mikrobiotai ir kraujo lipidogramai en_US
dc.title.alternative Effects of yogurt on intestinal microbiota and blood lipidogram en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra