DSpace talpykla

Slaugytojų mitybos ypatumai COVID-19 pandemijos metu

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Jankauskaitė, Aurelija
dc.date.accessioned 2021-02-25T11:20:01Z
dc.date.available 2021-02-25T11:20:01Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/4337
dc.description Relevance of thesis. 2020 March 11 World Health Organization COVID-19 described the spread as a pandemic. This pandemic and the announcement of quarantine changed the daily lives of all health care workers, both physically (wearing masks and special clothing) and psychologically (reorganization of institutions took place and is still taking place, the order of medical institutions has changed). During the preparation of the professional bachelor's thesis, during the literature analysis and research, it is important to find out what nutritional problems nurses in general practice face during the COVID-19 pandemic and before the COVID-19 pandemic. Objective of the thesis. To reveal nutritional changes of the nurses affected by COVID-19 pandemic. Tasks of the thesis: 1. To reveal the peculiarities of nurses' working conditions in the literature part. 2. Describe the nutritional peculiarities of nurses before the COVID-19 pandemic. 3. To determine the impact of the COVID-19 pandemic on the nutritional peculiarities of nurses. 4. Identify the nutritional problems faced by nurses in the workplace before and after the announcement of the COVID-19 pandemic Research methodology. To investigate and reveal the nutritional peculiarities of nurses COVID-19 during the pandemic, a quantitative survey method will be used a questionnaire prepared consists of 26 questions. The study sample consists of 44 nurses selected according to the following criteria: nurses working in various personal health care departments and with their voluntary consent participate in the study. Results and conclusions of the thesis. 1. The working conditions of nurses both before and after the pandemic are difficult - night work schedule, high psychological and, often, physical exertion, poor conditions for eating in the workplace. 2. The nutrition of nurses prior to the announcement of the COVID-19 pandemic was irregular, mostly unbalanced, due to dynamic work, lack of time. 3. The majority of respondents agreed that the COVID-19 pandemic had a negative impact on their nutrition. 4. According to the results of the study, nurses most often face the following nutritional problems in the workplace: wearing protective equipment (complicated dressing / undressing, shortening of feeding time), high flow of patients with severe conditions. en_US
dc.description.abstract Darbo aktualumas. 2020 m. kovo 11 d. Pasaulio sveikatos organizacija COVID-19 plitimą įvardijo kaip pandemiją. Ši pandemija bei karantino paskelbimas, pakeitė slaugytojų kasdienybę tiek fiziškai (kaukių, specialių aprangų dėvėjimas), tiek psichologiškai (vyko ir dar vyksta įstaigų reorganizavimas, pasikeitė medicinos įstaigų tvarka). Todėl, naturalu, jog pasikeitė ir mitybos darbo vietoje ypatumai. Rengiant profesinio bakalauro darbą, literatūrinės analizės ir tyrimo metu, aktualu sužinoti su kokiomis mitybos problemomis susiduria bendrosios praktikos slaugytojai COVID-19 pandemijos metu ir iki COVID-19 pandemijos . Darbo tikslas. Atskleisti slaugytojų mitybos pokyčius, kuriems įtaką padarė COVID-19 pandemija. Darbo uždaviniai: 1. Literatūrinėje dalyje atskleisti slaugytojų darbo sąlygų ypatumus. 2. Apibūdinti slaugytojų mitybos ypatumus iki COVID-19 pandemijos. 3. Nustatyti COVID-19 pandemijos įtaką slaugytojų mitybai. 4. Nustatyti mitybos problemas, su kuriomis susiduria slaugytojai maitindamiesi darbo vietoje iki ir po COVID-19 pandemijos paskelbimo. Tyrimo metodika. Norint ištirti ir atskleisti slaugytojų mitybos ypatumus COVID-19 pandemijos metu bus naudojamas kiekybinis tyrimo metodas – parengtas klausimynas, kurį sudaro 26 klausimai. Tyrimo imtis – 44 slaugytoja(-as), kurie parinkti atsižvelgiant į kriterijus: slaugytojai dirbantys įvairiose asmens sveikatos priežiūros skyriuose bei sutikę dalyvauti tyrime. Darbo išvados. 1. Slaugytojų darbo sąlygos ir iki pandemijos, ir po pandemijos paskelbimo yra sudėtingos (naktinis darbo grafikas, didelis psichologinis ir, dažnai, fizinis krūvis, prastos sąlygos maitintis darbovietėje), dėl tokių sąlygų sudėtinga maitintis darbovietėje subalansuotai. 2. Slaugytojų mityba iki COVID-19 pandemijos paskelbimo buvo nereguliari, dažniausiai nesubalansuota, dėl dinamiško darbo, laiko stokos. 3. Dauguma apklaustųjų pritarė, kad COVID-19 pandemija padarė neigiama įtaką jų mitybai (padidėjo dispepsijos pasireišikimų skaičius, po pandemijos suvartojama mažiau vandens). 4. Tyrimo rezultatų duomenimis slaugytojai dažniausiai susiduria su tokiomis mitybos problemomis darbo vietoje: apsaugos priemonių dėvėjimas (komplikuotas apsivilkimas/nusivilkimas, sutrumpėja maitinimosi laikas), didelis sunkios būklės pacientų srautas. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Mityba, pandemija, COVID-19 en_US
dc.title Slaugytojų mitybos ypatumai COVID-19 pandemijos metu en_US
dc.title.alternative Nutritional Peculiarities of Nurses during the COVID-19 Pandemic en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra