dc.contributor.author |
Daukšaitė, Livija |
|
dc.date.accessioned |
2021-02-23T11:32:30Z |
|
dc.date.available |
2021-02-23T11:32:30Z |
|
dc.date.issued |
2021 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/4323 |
|
dc.description |
Relevance of thesis. Children are our future, so it is essential to invest in their well-being
and happiness. Parents are the role models and have a responsibility to show the righteous example
of how to live well and competently. Nutrition is one of the most important sources of a healthy
lifestyle, and a well-balanced diet plays a vital role for a better future. Therefore, parents should
introduce a child to a healthy diet from the very first day of their life. However, the second and third
year of child's life is very important, as healthy meals support the development of brain and body
correspondence. According to scientists, there are gaps in children's diet, and most often it is a result
of poor behaviour parent's side. The is a global rise in the curve of obesity, and overweight is one of
the leading problems among young children.
Objective of the thesis. Identify the nutritional characteristics of preschool age children
from the parent’s point of view.
Tasks of the thesis:
1. Identify the requirements for a healthy diet for pre-school age children;
2. Define the nurses’ position and responsibilities to provide valuable information to
parents with regards to children diet.
3. Identify parents' awareness of the diet for children between age 1-6 years old.
Research methodology. Literature analysis is based on the idea to identify the relevance
of effective children diet, the recommended portion of food, and how parents address and develop
young children age of 1-6 eating habits. Compare the importance of accepted feeding habits of a child
in Lithuania and the rest of the world. In order to find out how parents develop children aged 1-6
years of eating habits, a quantitative method of examination is chosen. The selected method is an
online anonymous questionnaire, which is made of 21 questions, 83 completed questionnaires were
received back. The main programme where the data was recorded, is Microsoft Excel 2013.
Results and conclusions of the thesis. The majority of survey participants were feeding
their children well enough. Most of the participated parents included fruits as the main snack of choice
in their children's diet, and vegetables were almost always offered with the main course. During the
research, it was found that a small percentage (22%) of parents were giving their children fast
preparation/production meals as well as high in sugar drinks. According to the study findings, parents
take more responsible and educated decisions when it comes you a young children diet. To conclude,
8
the most valuable and everyday information about children diet was received from doctors, friends,
grandparents, internet and books written by nutritional specialists and just a quarter of respondent
answers was nurses as information source about healthy diet. |
en_US |
dc.description.abstract |
Darbo aktualumas. Mokslinėje literatūroje vaikystės amžius apibūdinamas kaip
imliausias periodas žmogaus gyvenime, kai įgyjama žinių, ugdomi įgūdžiai ir formuojami įpročiai,
mokomasi pažinti save ir savo galimybes. Tačiau šio amžiaus tarpsnio vaikai yra be galo pažeidžiami
(Šopagienė ir kt, 2013). Netinkama mityba susijusi su lėtinių ligų rizikos veiksnių paplitimu (pvz.,
padidėjusio arterinio kraujo spaudimo, cholesterolio koncentracijos kraujyje, 2-ojo tipo
cukrinio diabeto ir t. t.) (Bartkevičiūtė ir kt, 2010). Vaikai mūsų ateitis, todėl į juos investuoti būtina.
Tėvai – pirmi sektini pavyzdžiai. Mityba yra vienas svarbiausių sveikos gyvensenos šaltinių. Tai
žingsnis link sveikesnės, kokybiškesnės ateities. Pasak daugelio mokslininkų tyrimų, vaikų mityboje
yra spragų ir dažniausiai iš tėvų pusės. Jau seniai pastebėta visame pasaulyje pakilusi nutukimo ir
antsvorio kreivė ne tik subrendusių žmonių tarpe, bet ir vaikų. Per didelis svoris ir nutukimas yra
pagrindiniai rizikos veiksniai sveikatai, kurie padidina sergamumą ir gali sukelti priešlaikinė mirtį
(SMLPC, 2015). Todėl yra rekomenduojama formuoti tinkamą maitinimąsi jau nuo pat gimimo, ypač
per 2-3 gyvenimo metus.
Darbo tikslas. Nustatyti ikimokyklinio amžiaus vaikų mitybos ypatumus tėvų požiūriu.
Darbo uždaviniai:
1. Išsiaiškinti ikimokyklinio amžiaus vaikų sveikos mitybos reikalavimus;
2. Apibrėžti slaugytojo veiklą teikiant informaciją tėvams apie vaiko mitybą;
3. Nustatyti tėvų formuojamus mitybos įpročius 1-6 metų vaikams.
Tyrimo metodika ir tiriamieji. Tyrimo tipas kiekybinis. Tyrimui atlikti naudojama
mokslinės literatūros analizė, anketinė apklausa internete bei aprašomoji statistinė duomenų analizė.
Tiriamieji – tėvai turintys 1-6 metų vaikus. Pasirinkta internetinė anoniminė anketa, kurią sudaro 21-
as klausimas. Surinkta 83 užpildytos anketos. Duomenims apdoroti pasirinkta Microsoft Excel 2013
programa.
Darbo rezultatai ir išvados. Atlikto tyrimo metu nustatyta, kad dauguma apklausos
dalyvių vaikų maitinasi pakankamai gerai. Į mitybos racioną gausiai įtraukiami vaisiai, kaip
pagrindinis užkandžių pasirinkimas ir daržovės, beveik visada, būna garnyras prie pagrindinio
patiekalo. Neišvengiama ir greitojo paruošimo/ gamybos maisto, daug cukraus turinčių gėrimų, tačiau
procentas nedidelis (22 proc.). Tyrimas atskleidė, jog tėvai stengiasi atsakingai žiūrėti į vaiko mitybą
ir juos formuoja jau nuo mažens. Padaryta išvada, jog dažniausi informacijos šaltiniai apie tinkamą
mitybą vaikams yra gydytojai, draugų/tėvų patarimai, laidos ir knygos. |
en_US |
dc.language.iso |
other |
en_US |
dc.subject |
Mityba, ikimokyklinio amžiaus vaikas, tėvų požiūris |
en_US |
dc.title |
Ikimokylinio amžiaus vaikų mitybos ypatumai tėvų požiūriu |
en_US |
dc.title.alternative |
Parents View On Preschooler Age Children‘s Eating Peculiarities |
en_US |
dc.type |
Other |
en_US |