Santrauka:
Temos aktualumas: Anemijos dažnis Lietuvoje turėtų mažėti dėl sparčiai gerėjančios
gyvenimo kokybės, tačiau kol kas stebimas sergamumo geležies stokos anemija nėštumo metu
didėjimas. Todėl svarbu nustatyti dabartines nėščiųjų žinias apie geležies stokos anemiją, jos
nepageidaujamą poveikį vaisiui ir naujagimiui po gimimo bei nėštumo eigai. Šiuo tyrimu siekiama
nustatyti moterų geležies vartojimo ypatumus nėštumo metu, nes tai gali būti svarbu, siekiant
sumažinti nėščiųjų anemijos dažnį Lietuvoje.
Tyrimo problema: Kokios yra moterų žinios apie geležies stokos anemiją ir geležies
vartojimą nėštumo metu?
Tyrimo objektas: Moterų žinios apie geležies stokos anemiją ir geležies vartojimą nėštumo
metu.
Tyrimo tikslas: Nustatyti nėščiųjų žinias apie geležies stokos anemiją ir geležies vartojimo
ypatumus nėštumo metu.
Tyrimo uždaviniai:
1. Aprašyti nėščiųjų anemijos reikšmę vaisiaus raidai, moters ir naujagimio būklei.
2. Nustatyti moterų žinias apie geležies stokos anemiją nėštumo metu.
3. Nustatyti nėščiųjų geležies vartojimo ypatumus.
Tyrimo metodika ir tiriamieji: Atliktas kiekybinis tyrimas, kuris buvo vykdomas nuo 2020
metų spalio 26 d. iki 2020 metų lapkričio 30 d. Tyrimas buvo vykdomas socialinėje erdvėje,
naudojant anoniminę anketinę apklausą duomenims rinkti. Tyrime dalyvavo 109 nėščios moterys.
Tyrimo rezultatai: Dauguma tiriamųjų žinojo apie nėščiųjų anemijos rizikos veiksnius,
geležies stokos požymius, geležies poreikį nėštumo metu, anemijos nepageidaujamą poveikį vaisiaus
būklei ir komplikacijas, galinčias pasireikšti naujagimiui. Tačiau moterų žinios apie nėštumo
komplikacijas, būdingas anemija sergančioms moterims, nėra pakankamos. Daugiau kaip pusė visų
tiriamųjų vartojo geležies papildus nėštumo metu. Pusė visų respondenčių nurodė, kad nėštumo metu
savo mitybos įpročių nekeitė ir į maisto racioną neįtraukė daugiau maisto produktų, turinčių geležies.
Description:
The importance of the research theme: The incidence of anemia in Lithuania is expected
to decrease due to the rapidly improving quality of life, but so far an increase in the incidence of iron
deficiency anemia during pregnancy has been observed. Therefore, it is important to determine the
current knowledge of pregnant women on iron deficiency anemia. The aim of this research is to
identify the peculiarities of women's iron consumption during pregnancy, as this may be important in
reducing the incidence of pregnant women with anemia in Lithuania.
The problem: What is the knowledge of women on iron deficiency anemia and iron use
during pregnancy?
The subject matter: Women‘s knowledge on iron deficiency anemia and peculiarities of
iron consumption during pregnancy.
The aim: To identify pregnant women‘s knowledge on iron deficiency anemia and the
peculiarities of iron consumption during pregnancy.
The objectives:
1. To give an overview on the significance of anemia on pregnant women's fetal
development, women's and newborn's condition.
2. To determine women’s knowledge on iron deficiency anemia during pregnancy.
3. To identify the peculiarities of iron consumption by pregnant women.
The method of the research and participants: The quantitative research was conducted
since October 26, 2020 until November 30, 2020. The data required for this research were collected
using a questionnaire on social media. 109 pregnant women participated in the research.
The observations: The majority of all the participants were aware of the risk factors for
anemia, the signs of iron deficiency, the importance of iron during pregnancy, as well as the negative
effects of anemia on the condition of the fetus and newborn complications that may occur because of
this disease. However, the women’s knowledge on the complications of pregnancy inherent in women
with anemia is insufficient. The research shows that more than a half of all participants took iron
supplements during their pregnancy. Half of all the respondents indicated that they did not change
their eating habits during pregnancy and did not include more food containing iron in their diet.