DSpace talpykla

Maistinių skaidulų vartojimo ypatumai

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Lygnugarytė, Erika
dc.date.accessioned 2020-10-20T12:40:01Z
dc.date.available 2020-10-20T12:40:01Z
dc.date.issued 2020-06-15
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/4053
dc.description The highest amount of dietary fiber can get by consuming foods in the green stage of the food choice pyramid: various grains, bread, potatoes vegetables, fruits and berries. The Ministry of Health of the Republic of Lithuania recommends that an adult consume 25 – 35 g of dietary fiber per day, but the Lithuanian population still consumes too little dietary fiber. Dietary fiber normalizes intestinal function and protects against constipation, diverticulosis, helps protect against colon cancer, lowers blood sugar (Sekmokiene, Liutkevicius and Malakauskas, 2007). The aim of the research. To evaluate the peculiarities of dietary fiber consumption. Research tasks. 1. To describe dietary fiber and their significance for the human body based on scientific literature sources. 2. To reveal the peculiarities of dietary fiber consumption in people of different ages. 3. To evaluate the knowledge of people of different ages about dietary fiber. Empirical research methodology. A quantitative research method was performed - an anonymous questionnaire survey on the peculiarities of dietary fiber consumption. It surveyed 198 respondents from different age groups. The obtained data were processed using Microsoft Office Excel 2010 program. Results and conclusions of the research. 1. According to the scientific literature proper consumption of dietary fiber reduces the risk of cardiovascular disease, „bad“ cholesterol, type 2 diabetes, colon and breast cancer. However, excessive consumption of dietary fiber can cause diarrhea and interfere with the absorption of some minerals. 2. All age groups in the study do not consume the recommended daily allowance of vegetables, fruits, nuts, seeds, groats, legumes and cereals, and therefore do not consume the recommended amount of dietary fiber. Respondents in the 46 year old and older age group consume less dietary fiber than the 18 – 25 year old and 26 – 45 year old respondents.3. Most respondents don’t know what dietary fiber is and what it means for the human body. Almost half of the respondents know how much dietary fiber to consume per day and they know what is sources of fiber. Respondents do not pay attention to the amount of dietary fiber in food labels. en_US
dc.description.abstract Didžiausią kiekį maistinių skaidulų galima gauti vartojant žalioje maisto pasirinkimo piramidės pakopoje esančius maisto produktus: įvarius grūdus, duoną, bulves, daržoves, vaisius ir uogas. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija suaugusiam žmogui maistinių skaidulų rekomenduoja suvartoti 25 – 35 g per dieną, tačiau Lietuvos gyventojai maistinių skaidulų suvartoja vis dar per mažai. Maistinės skaidulos normalizuoja žarnyno veiklą ir saugo nuo vidurių užkietėjimo, divertikuliozės, padeda apsisaugoti nuo storosios žarnos vėžio, mažina cukraus kiekį kraujyje (Sekmokienė, Liutkevičius ir Malakauskas, 2007). Tyrimo tikslas. Įvertinti maistinių skaidulų vartojimo ypatumus. Tyrimo uždaviniai. 1. Remiantis mokslinės literatūros šaltiniais aprašyti maistines skaidulas ir jų reikšmę žmogaus organizmui. 2. Atskleisti įvairaus amžiaus žmonių maistinių skaidulų vartojimo ypatumus. 3. Įvertinti įvairaus amžiaus žmonių žinias apie maistines skaidulas. Empirinio tyrimo metodika. Atliktas kiekybinis tyrimo metodas – anoniminė anketinė apklausa apie maistinių skaidulų vartojimo ypatumus. Jos metu apklausti 198 įvairaus amžiaus grupių respondentai. Gauti duomenys apdoroti naudojant Microsoft Office Excel 2010 programą. Tyrimo rezultatai ir išvados. 1. Mokslinės literatūros duomenimis pakankamas maistinių skaidulų vartojimas mažina širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimo riziką, „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje, 2 tipo cukrinio diabeto, storosios žarnos bei krūties vėžio atsiradimo riziką. Tačiau per didelis maistinių skaidulų kiekio suvartojimas gali pasireikšti viduriavimu ir sutrukdyti kai kurių mineralinių medžiagų įsisavinimą. 2. Visos tyrime dalyvavusios amžiaus grupės nesuvartoja per dieną rekomenduojamos daržovių, vaisių, riešutų, sėklų, kruopų, ankštinių daržovių bei grūdinių maisto produktų normos, todėl nesuvartoja rekomenduojamo maistinių skaidulų kiekio. 46 metų ir vyresnio amžiaus grupės respondentai suvartoja mažiau maistinių skaidulų nei 18 – 25 metų ir 26 – 45 metų amžiaus respondentų grupės. 3. Dauguma respondentų nežino, kas yra maistinės skaidulos bei jų reikšmės žmogaus organizmui. Beveik pusė apklaustųjų žino kiek reikia suvartoti maistinių skaidulų per dieną, žino produktus, kuriuose gausiu maistinių skaidulų, tačiau maisto produktų etiketėse neatkreipia dėmesio į jų kiekį. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Maistinės skaidulos, sveika mityba, maitinimosi ypatumai en_US
dc.title Maistinių skaidulų vartojimo ypatumai en_US
dc.title.alternative Peculiarities of Dietary Fiber Consumption en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra