DSpace talpykla

Lūpų pieštuko su liofilizuotomis avietėmis ir vaistinių melisų aliejine ištrauka gamybos technologija ir kokybės vertinimas

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Leonavačiūtė, Rugilė
dc.date.accessioned 2020-09-09T08:24:24Z
dc.date.available 2020-09-09T08:24:24Z
dc.date.issued 2020-06-10
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/4023
dc.description The topic. „Formulation and quality evaluation of lipstick with liophilized raspberries and lemon balm oil extract“. The relevance of the topic. Langton et al. (2018) state that the skin of human lips is extremely thin and sensitive to external irritants, therefore it is important to consistently keep it protected. According to Fernandes et al. (2013), lipstick is a convenient and effective lip care product and thus depending on it‘s composition helps to avoid the negative effects the environment has on the lip skin, protecting it from dehydration and promoting regenerative processes of the skin. Given the growing public interest in natural products, it is important to formulate a high-quality lipstick, which would be of a a natural origin, making it attractive for the consumer and of a high-quality, meeting the organoleptic and stability requirenments. The problem of the research - what kind of natural lipstick composition and production technology could be developed using lyophilized raspberries berries powder and lemon balm oil extract to meet the needs of society? The object of the research – modeling of a lipstick with liophilized raspberries berries powder and lemon balm oil extract. The objective of research - to formulate a lipstick with lyophilized raspberries and determine its quality parameters. Research tasks: 1. After systematizing the scientific literature, to determine the optimal materials of natural origin for the production of the lipstick. 2. Describe the technological processes of the lipstick. 3. Evaluate the quality of a lipstick made in the laboratory by determining its pH, melting point and stability. 4. Evaluate the organoleptic properties of a lipstick made in the laboratory. Methods. An analysis of scientific literature was performed for the theoretical research. The data collection methods were used for the empirical research - experiment and semi-structured interview. Methods of data analysis of empirical research - statistical analysis of data and content. Research results. During the research, the composition of the lipstick and the production technology were formulated. The quality parameters of the lipstick (pH, melting point and stability) were determined, and the organoleptic properties of the lipstick were evaluated. en_US
dc.description.abstract Darbo tema. „Lūpų pieštuko su liofilizuotomis avietėmis ir vaistinių melisų aliejine ištrauka gamybos technologija ir kokybės vertinimas“. Temos aktualumas. Langton ir kt. (2018) teigimu, žmogaus lūpų oda itin plona ir jautri išoriniams dirgikliams, todėl svarbu nuolatos rūpintis jos apsauga. Pasak Fernandes ir kt. (2013), lūpų pieštukas – tai patogaus vartojimo lūpų priežiūros priemonė, priklausomai nuo sudėties, padedanti išvengti neigiamo aplinkos poveikio, sauganti nuo išsausėjimo, skatinanti regeneracinius odos procesus. Atsižvelgiant į vis didesnį visuomenės susidomėjimą natūraliais produktais, aktualu sumodeliuoti vartotojui patrauklų, veiksmingą bei kokybišką natūralios kilmės lūpų pieštuką, kuris atitiktų organoleptinius bei stabilumo reikalavimus. Tyrimo problema - kokią visuomenės poreikius atitinkančią natūralios kilmės lūpų pieštuko sudėtį ir gamybos technologiją būtų galima sukurti su liofilizuotų aviečių uogų milteliais ir vaistinių melisų aliejine ištrauka? Tyrimo objektas – lūpų pieštuko su liofilizuotų aviečių uogų milteliais ir vaistinių melisų aliejine ištrauka modeliavimas. Tyrimo tikslas - sumodeliuoti lūpų pieštuką su liofilizuotomis avietėmis bei nustatyti jo kokybės parametrus. Tyrimo uždaviniai: 1. Susisteminus mokslinę literatūrą, išskirti optimalias natūralios kilmės medžiagas lūpų pieštuko gamybai. 2. Apibūdinti modeliuojamo lūpų pieštuko technologinius procesus. 3. Įvertinti laboratorijoje pagaminto lūpų pieštuko kokybę, nustatant jo pH, lydymosi temperatūrą bei stabilumą. 4. Įvertinti laboratorijoje pagaminto lūpų pieštuko juslines savybes. Tyrimo metodologija. Teoriniam tyrimui buvo atlikta mokslinės literatūros analizė. Empiriniam tyrimui atlikti taikyti duomenų rinkimo metodai – eksperimentas bei pusiau struktūruotas interviu. Empirinio tyrimo duomenų analizės metodai – statistinė duomenų bei turinio analizė. Tyrimo rezultatai. Tyrimo metu sumodeliuota lūpų pieštuko sudėtis bei gamybos technologija. Nustatyti sumodeliuoto lūpų pieštuko kokybės parametrai (pH, lydymosi temperatūra bei stabilumas), atliktas lūpų pieštuko juslinių savybių vertinimas. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Lūpų pieštukas, liofilizuotos avietės, vaistinė melisa en_US
dc.title Lūpų pieštuko su liofilizuotomis avietėmis ir vaistinių melisų aliejine ištrauka gamybos technologija ir kokybės vertinimas en_US
dc.title.alternative Formulation and quality evaluation of lipstick with liophilized raspberries and lemon balm oil extract en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra