dc.contributor.author |
Kančelkytė, Laura |
|
dc.date.accessioned |
2020-08-25T07:50:33Z |
|
dc.date.available |
2020-08-25T07:50:33Z |
|
dc.date.issued |
2020-06-10 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/3812 |
|
dc.description |
The topic is of this thesis is the determination of phenolic compounds in the berries of Lycium barbarum. Lycium barbarum is a penennial deciduous woody shrub, belonging to the family of Solanaceae. The fruits of this plant are berries. Its fruit commonly known as Goji berry. Leaves, fruits and roots are collected for the raw material of Lycium barbarum, however, only dried plant raw material is registered in the European Pharmacopoeia. The results of research show that polysaccharides, carotenoids, phenolic compounds and many other vitamins and minerals accumulate in the raw material. Due to these biologically active substances, Lycium barbarum has antioxidant, anticancer, immune-boosting properties. Furthermore, these berries are characterized by retinal protective, hypoglycemic and hypolipidemic activity. The aim of this thesis is to determine the amount of phenolic compounds in the berries of Lycium barbarum. The object of the thesis are the berries of Lycium barbarum. The berries were grown in Vilnius district, in the homestead of Šaltoniškės village. The content of phenolic compounds in Lycium barbarum berries was determined using different concentrations of solvents. Moreover, the analysis of aqueous extracts was performed. The Folin-Ciocalteu method was used to perform the analysis. The obtained data were processed using Microsoft Office Excel 2007 computer program. The results are compared and then presented in the figures. The highest total quantity of phenolic compounds (41,45 mg/g) was found in the decotion solution. The infusion, in which the total quantity of phenolic compounds amounted 28,68 mg/g, was produced using the same methodology, only the heating and cooling times differed. A result similar to the infusion was observed in the extract. It was prepared with 70 per cent (v/v) ethanol. |
en_US |
dc.description.abstract |
Šio darbo tema – fenolinių junginių kiekio nustatymas dygliuotojo ožerškio (Lycium barbarum) uogose. Dygliuotasis ožerškis – tai daugiametis lapuočių krūmas, priklausantis bulvinių (Solanaceae) šeimai. Šio augalo vaisiai – uogos, kurios dar gerai žinomos Goji uogų pavadinimu. Dygliuotojo ožerškio žaliavai naudoti renkami lapai, vaisiai bei šaknys, bet Europos farmakopėjoje registruota tik džiovinta augalinė žaliava – uogos. Atliktais tyrimų rezultatais, įrodyta, jog žaliavoje kaupiasi polisacharidai, karotenoidai, fenoliniai junginiai bei daugybė vitaminų ir mineralinių medžiagų. Dėl šių biologiškai aktyvių medžiagų, dygliuotasis ožerškis pasižymi antioksidacinėmis, priešvėžinėmis, imunitetą stiprinančiomis savybėmis. Taip pat turi akių tinklainę apsaugantį, hipoglikeminį bei hipolipideminį poveikį. Šio darbo tikslas – atskleisti dygliuotojo ožerškio (Lycium barbarum) uogose esantį fenolinių junginių kiekį. Tyrimo objektas ekstraktai, užpilai ir nuovirai pagaminti iš dygliuotojo ožerškio uogų (fructus Lycium barbarum). Uogos užaugintos Vilniaus rajone, Šaltoniškės kaimo sodyboje. Atliktas dygliuotojo ožerškio uogų fenolinių junginių kiekio nustatymas naudojant skirtingos koncentracijos tirpiklį bei atlikta vandeninių ištraukų analizė. Tyrimo metu taikytas FolinCiocalteu metodas. Gauti duomenys apdoroti naudojantis „Microsoft Office Excel 2007“ kompiuterine programa. Gauti rezultatai palyginti ir pateikti paveiksluose. Didžiausias bendras fenolinių junginių kiekis (41,45 mg/g) nustatytas nuoviro tirpale. Užpilas, kurio bendras fenolinių junginių kiekis (28,68 mg/g), buvo gaminamas taikant tą pačią metodiką, tik skyrėsi šildymo bei aušinimo laikas. Užpilui artimas rezultatas pastebėtas ekstrakte, pagamintame su 70 proc. (v/v) etanoliu. |
en_US |
dc.language.iso |
other |
en_US |
dc.subject |
Fenoliniai junginiai, dygliuotasis ožerškis, uogos |
en_US |
dc.title |
Fenolinių junginių kiekio nustatymas Dygliuotojo ožerškio (Lycium barbarum) uogose |
en_US |
dc.title.alternative |
Identification of quantity of phenolic compounds in wolfberries (Lycium barbarum) |
en_US |
dc.type |
Other |
en_US |