DSpace talpykla

Laikymo įtaka skirtingų veislių morkų kokybei

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Tekutis, Mantvydas
dc.date.accessioned 2020-07-02T07:52:26Z
dc.date.available 2020-07-02T07:52:26Z
dc.date.issued 2020-06-18
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/3249
dc.description The Thesis consists of 47 pages, including 7 tables, 5 figures, and 1 appendix. The aim of the study was to determine and evaluate the change of chemical composition of 'Nipomo', 'Narbonne H', 'Karlena', 'Bangor F1' carrots depending on different storage conditions. Bachelor's thesis, 2019 - 2020, Kaunas College, Department of Environmental Engineering, research laboratory. The study determined the dry matter, soluble dry matter, pH, vitamin C and organic acid content, biometrics in carrots of 'Nipomo', 'Narbonne H', 'Karlena', 'Bangor F1' varieties before and after storage. It is known that when vegetables are stored, they inevitably lose various nutrients, they are attacked by fungal diseases and other pests, thus losing production. The study aimed to find out how the chemical composition of carrots changes when stored under different conditions. The analysis of scientific data and literature was aimed at identifying the most appropriate ways to store carrots, strict criteria to be followed to achieve the best possible result, and to extend the period of proper consumption of vegetables. Lithuanian and foreign literature was also reviewed, in which the cultivation technologies and recommendations are presented. Key findings and conclusions. After 45 days of storage, the maximum dry matter content was 13.25% for 'Bangor F1' carrots after storage in method III and 10.88% for 'Nipomo' carrots after storage in method II. The highest soluble dry matter content was found in 'Narbonne H' carrots after storage in method III at 9.76% and the lowest in 'Bangor F1' after storage in method II at 7.63%. The highest pH was found in 'Nipomo' carrots after storage in method III. The lowest pH was also determined for this variety of carrots after storage in method II. The highest losses of vitamin C were found for carrots of the 'Nipomo' variety stored in method III - 58.66%. The bestpreserved carrots of the 'Bangor F1' variety were stored in method II, and the highest content of organic acids was determined. The best biometric indicators were 'Bangor F1' carrots, with an average weight of 210.23 g and a length of 32.00 cm. Carrots of the 'Nipomo' variety had the worst biometric characteristics, with an average weight of 110.97 g and a length of 16.00 cm. en_US
dc.description.abstract Darbo apimtis – 47 puslapiai, tarp jų: 7 lentelės, 5 paveikslai ir 1 priedas. Darbo tikslas – nustatyti ir įvertinti ,Nipomo‘, ‚Narbonne H‘, ‚Karlena‘, ‚Bangor F1‘ morkų cheminės sudėties kitimą priklausomai nuo skirtingų laikymo sąlygų. Bakalauro studijų darbas, 2019 – 2020 metais Kauno kolegijos aplinkos inžinerijos katedros, tyrimu laboratorijoje. Tyrimo metu ‚Nipomo‘, ‚Narbonne H‘, ‚Karlena‘, ‚Bangor F1‘ veislių morkose prieš laikymą ir po laikymo buvo nustatyta: sausosios medžiagos, tirpiosios sausosios medžiagos, pH, vitaminas C ir organinių rūgščių kiekiai, biometriniai rodikliai. Žinoma, kad daržoves laikant jos neišvengiamai praranda įvairias maistines medžiagas, jas puola grybinės ligos ir kiti kenkėjai, taip prarandama produkcija. Tyrimo metu buvo siekiama išsiaiškinti, kaip kinta cheminė morkų sudėtis jas laikant skirtingomis sąlygomis. Analizuojant mokslinius duomenis ir literatūra, buvo siekiama išsiaiškinti tinkamiausius būdus laikyti morkas, griežtus kriterijus, kurių reikia laikytis, norint pasiekti kiek įmanoma geresnį rezultatą, ir prailginti daržovių tinkamo vartojimo laikotarpį. Taip pat buvo apžvelgta Lietuvos ir užsienio literatūra, kurioje yra pateiktos auginimo technologijos, rekomendacijos. Svarbiausi rezultatai ir išvados. Po 45 dienų laikymo didžiausias kiekis sausųjų medžiagų nustatytas ‚Bangor F1‘ veislės morkoms laikytoms III būdu – 13,25 proc., o mažiausias – ‚Nipomo‘ veislės morkoms laikytoms II būdu – 10,88 proc. Didžiausias tirpiųjų sausų medžiagų kiekis nustatytas ‚Narbonne H‘ veislės morkose laikytoms III būdu – 9,76 proc., o mažiausias – ‚Bangor F1‘ po laikymo II būdu – 7,63 proc. Didžiausia pH vertė nustatyta ‚Nipomo‘ veislės morkose po laikymo III būdu. Mažiausia pH vertė taip pat nustatyta šiai veislei po laikymo II būdu. Vitamino C didžiausi nuostoliai nustatyti ‚Nipomo‘ veislės morkoms laikytoms III būdu – 58,66 proc. Geriausiai išsilaikė ‚Bangor F1‘ veislės morkos laikytos II būdu, bei nustatytas didžiausias organinių rūgščių kiekis. Geriausiais biometriniais rodikliais pasižymėjo ‚Bangor F1‘ veislės morkos, kurių masės vidurkis siekė 210,23 g, ilgis – 32,00 cm. ‚Nipomo‘ veislės morkos pasižymėjo prasčiausiais biometriniais rodikliais, nustatytas morkų masės vidurkis siekė 110,97 g, ilgis – 16,00 cm. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Laikyšmo įtaka, morkos, agrotechninės priemonės, pasėlis, šakniavaisiai en_US
dc.title Laikymo įtaka skirtingų veislių morkų kokybei en_US
dc.title.alternative Influence of storage on the quality of different varieties of carrots en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra