DSpace talpykla

Būtinųjų programų parengimas siekiant užtikrinti saugaus juodojo šokolado su uogomis gamybą

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Žemkutė, Viktorija
dc.date.accessioned 2020-06-25T12:54:43Z
dc.date.available 2020-06-25T12:54:43Z
dc.date.issued 2020-06-17
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/3062
dc.description The overview of the sources of information analysed the main raw materials characteristics of the product produced, which have a positive effect on the human body. The cocoa in dark chocolate contains bioactive compounds – flavonoids. They are associated with a positive effect on human health. Various studies have also shown that systematical use of dark chocolate (10 grams) is beneficial to the cardiovascular system. Sweet stevia is a plant, non-caloric sweetener, 250 – 350 times sweeter than sugar. The most valuable component of this plant is stevioside. It acts as a preventative measure against various chronic and non-chronic diseases. The use of blueberries is also associated with a reduction in cardiovascular diseases. Descriptions of raw materials used in the production of the product, descriptions of packaging materials and product have been compiled. A flow chart of the technological process of dark chocolate with sweet stevia and lyophilized blueberries is provided, showing the main indicators of technology: temperature and humidity. The hazard analysis identified Critical Control Points (CCP). There are two of them: chocolate formation (CCP-1 P), metal detector control (CCP-2 P). Other processes shall be supervised in accordance with the prerequisite programme. The premises were designed to ensure the absence of cross-contamination. Laboratory testing plans have been developed for the control of the processes and product carried out in the food facility. The calculation of the financial and economic indicators showed that the prime cost of this type of chocolate is 37,57 EUR/kilogramme. en_US
dc.description.abstract Informacijos šaltinių apžvalgoje išnagrinėtos pagrindinės gaminamo produkto žaliavų savybės, kurios pasižymi teigiamu poveikiu žmonių organizmui. Juodajame šokolade esančioje kakavoje yra bioaktyvūs junginiai – flavonoidai. Jie yra susiję su teigiamu poveikiu žmonių sveikatai. Taip pat įvairūs tyrimai parodė, kad sistemingas juodojo šokolado (10 g) vartojimas yra naudingas širdies ir kraujagyslių sistemai. Saldžioji stevija yra augalinės kilmės, nekaloringas saldiklis, 250 – 350 kartų saldesnis už cukrų. Vertingiausia šio augalo sudėtinė dalis yra steviozidas. Jis veikia kaip prevencinė priemonė, nuo įvairių lėtinių ir nechrominių ligų. Šilauogių vartojimas, taip pat yra susijęs su širdies ir kraujagyslių ligų mažinimu. Sudaryti produkto gamybai naudojamų žaliavų aprašai, pakavimo medžiagų bei produkto aprašai. Pateikta juodojo šokolado su saldžiąja stevija ir liofilizuotomis šilauogėmis gamybos technologinio proceso srautų diagrama, kurioje nurodyti pagrindiniai technologijos rodikliai: temperatūros bei drėgmė. Atlikus rizikos veiksnių analizę nustatyti svarbūs valdymo taškai (SVT). Jų yra du: šokolado formavimas (SVT-1 F), tikrinimas metalo detektoriumi (SVT-2 F). Kiti procesai prižiūrimi vadovaujantis būtinąja programa. Patalpos buvo suplanuotos užtikrinant kryžminės taršos nebuvimą. Įmonėje vykdomų procesų bei produkto kontrolei yra parengti laboratorinių tyrimų planai. Atlikus finansinių-ekonominių rodiklių skaičiavimus gauta, kad kilogramas šios rūšies šokolado yra 37,57 Eur/kg. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject juodasis šokoladas, saldžioji stevija, liofilizuotos šilauogės, būtinoji programa, sauga. en_US
dc.title Būtinųjų programų parengimas siekiant užtikrinti saugaus juodojo šokolado su uogomis gamybą en_US
dc.title.alternative Development of the Prerequisite Programmes to Ensure the Safe Production of Dark Chocolate with Berries en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra