Santrauka:
Vyno gamybos įmonėje pritaikyti maisto bei darbuotojų saugą užtikrinančių tarptautinių standartų taikymo principai. Suprojektuota įmonė, kurios našumas 9878,4 l/metus vaisių uogų vyno. Įmonėje atlikta maisto saugos rizikos veiksnių analizę ir pritaikytos jų valdymo priemones. Vyno gamybos įmonėje parengtos būtinosios programos. Aprašyti technologiniai srautai bei produktai reikalingi vyno gamyboje, numatyti jų saugai bei kokybei keliami reikalavimai. Integruota maisto bei darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimai. Produkcijai nustatytas 1 svarbus valdymo taškas (SVT): Vyno išpilstymas. Šiame procese galima fizinė rizika valdoma vertinant kiekvieną vyno butelį, prieš kiekvieną išpilstymą. Patalpos įmonėje išdėstytos taip, kad būtų išvengta kryžminės taršos. Atlikus ekonominį įvertinimą, nustatyta savikaina yra 15,62 Eur.
Description:
The principles of application of international standards ensuring food and employee safety have been applied in the wine production company. A company with an annual production capacity of 9878,4 litres of fruit berry wine was designed.
The company performed an analysis of food safety risk factors and applied their management tools. The necessary programs have been prepared in the winery. The technological flowcharts and the products required for wine production were described. Integrated food and safety and health requirements at work were provided. 1 important control point (SVT) for production: Bottling of wine. In this process, the potential physical risk is managed by evaluating each bottle of wine before each bottling. The premises in the plant were arranged to avoid cross-contamination. An economic assessment was carried out, the cost of the product is 15,62 Eur.