DSpace talpykla

Maisto saugos užtikrinimas kvietinio alaus gamybos metu

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Motekaitytė, Lina
dc.date.accessioned 2020-06-25T08:07:38Z
dc.date.available 2020-06-25T08:07:38Z
dc.date.issued 2020-06-17
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/3030
dc.description Scientific articles related to the topic of final work have been examined. The final work mentions ten scientific articles. An analysis of scientific literature sources showed a positive side of the hops in beer. Hops have a positive effect on the human body, because they fight and prevent cancer, promote the activation of anticancer enzymes and suppress the tumor, strengthen the immune system, soothe, help relax, stimulate the nervous system, accelerate wound healing, provide energy, etc. Descriptions of raw materials used in the production of wheat beer, drawn up in accordance with HN 15:2005, HN 24:2020 and Regulations (EC) No 2073/2005, (EU) No 1169/2011, etc., a description of packaging materials (beer is poured into glass bottles of 0,5 litre) drawn up in accordance with the requirements of Regulations (EU) No 10/2011 and (EC) No 1935/2004 and HN 16 and a description of the product. The description of the product (wheat beer) mentions the most important quality indicators of beer: Colour (3,5 – 5,5 EBC, pc.), Ethyl Alcohol Concentration (4,5 % vol.), Chemical and Physical properties (pH 4,1 – 4,4, 3,0 g/l CO2). The product is stored at 2 to 20 °C, relative humidity <85 %, storage time 30 days from the date of bottling. A flow chart of the beer production has been prepared, detailing the production process. The hazard analysis identified one Critical Control Point (CCP – 1 P) as glass detective. Selected management measures – control of each finished product (wheat beer), foreign objects (glass combs or particles) cannot be, in the case of contamination, the line is stopped, analysis is carried out on why glass combs or particles contaminated the final product, the contaminated production is utilized, journals filled. The wheat beer production facility plan has been designed to avoid cross-contamination, traffic flows and safety zones (high security zone – red, medium security zone – yellow, low safety zone – green). The wheat beer production plant has an area of 660,08 m2, with production of 356,22 m2. The prerequisite programmes have been developed to ensure the safe production of the product. There are six programmes: an indoor and territory maintenance programme, a programme for the maintenance of raw materials, materials and finished products, a program for the maintenance of equipment, a program for the hygiene of workers, a sanitation programme and a programme for the detention and withdrawal of products from the market. The company provides for control of ongoing processes and wheat beer, this is raw materials control, control of the technological process, control of the finished product (wheat beer), additional process control and control of washes. Basic parameters are analysed based on standards and legislation. The planned production of wheat beer assessed the financial-economic indicators obtained at a cost of 0,27 EUR/l for wheat beer. en_US
dc.description.abstract Išnagrinėti moksliniai straipsniai, susiję su baigiamojo darbo tema. Baigiamajame darbe paminėta 10 mokslinių straipsnių. Mokslinių literatūros šaltinių analizė parodė teigiamą aluje esančių apynių pusę. Apyniai pasižymi teigiamu poveikiu žmonių organizmui, nes jie kovoja ir užkerta kelią vėžiui, skatina antivėžinių fermentų aktyvaciją ir slopina naviką, stiprina imuninę sistemą, ramina, padeda atsipalaiduoti, stimuliuoja nervų sistemą, pagreitina žaizdų gijimą, suteikia energijos ir kt. Pateikti kvietinio alaus gamybai naudojamų žaliavų aprašai, kurie parengti remiantis HN 15:2005, HN 24:2020 bei reglamentais (EB) Nr. 2073/2005, (ES) Nr. 1169/2011 ir kt., pakavimo medžiagų aprašas (alus pilstomas į 0,5 l tūrio stiklinius butelius), kuris parengtas remiantis reglamentų (ES) Nr. 10/2011 ir (EB) Nr. 1935/2004 reikalavimus bei HN 16 reikalavimais bei pačio produkto aprašas. Produkto (kvietinio alaus) apraše paminėti svarbiausi alaus kokybės rodikliai: spalva (3,5 – 5,5 EBC, vnt.), etilo alkoholio koncentracija (4,5 tūrio proc.), cheminės ir fizinės savybės (pH 4,1 – 4,4, 3,0 g/l CO2). Produktas laikomas 2 – 20 ℃ temperatūroje, santykinė oro drėgmė <85 %, saugojimo trukmė – 30 parų, nuo išpilstymo datos. Parengta kvietinio alaus gamybos srauto diagrama, kurioje detalizuotas gamybos procesas. Atlikus rizikos veiksnių analizę nustatytas vienas svarbus valdymo taškas (SVT – 1 F) – stiklo detekcija. Parinktos valdymo priemonės – vykdoma kiekvieno galutinio produkto (kvietinio alaus) kontrolė, pašalinių objektų (stiklo šukės ar dalelės) negali būti, patekus stabdoma linija, analizuojama kodėl į galutinį produktą pateko stiklo šukių ar dalelių, užteršta produkcija utilizuojama, pildomi neatitikčių žurnalai. Kvietinio alaus gamybos cecho planas parengtas išvengiant kryžminės taršos, nurodyti judėjimo srautai bei saugumo zonos (aukšto saugumo zona – raudona spalva, vidutinio saugumo zona – geltona spalva, žemo saugumo zona – žalia spalva). Kvietinio alaus gamybos cecho plotas yra 660,08 m2, kur gamyba sudaro – 356,22 m2. Parengtos būtinosios programos siekiant užtikrinti saugaus produkto gamybą. Programų yra šešios: patalpų ir teritorijos priežiūros programa, žaliavų, medžiagų ir gatavos produkcijos priežiūros programa, įrangos priežiūros programa, darbuotojų higienos priežiūros programa, sanitarijos programa bei produkcijos sulaikymo ir pašalinimo iš rinkos programa. Įmonėje yra numatyta vykdomų procesų bei kvietinio alaus kontrolė, t. y., žaliavų kontrolė, technologinio proceso kontrolė, galutinio produkto (kvietinio alaus) kontrolė, papildoma procesų kontrolė bei nuoplovų kontrolė. Jų metu analizuojami pagrindiniai parametrai, remiantis standartais bei teisės aktais. Suplanavus kvietinio alaus gamybą, įvertinti finansiniai-ekonominiai rodikliai, gauta, kad kvietinio alaus savikaina yra 0,27 Eur/l. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject kvietinis alus, apyniai, sauga en_US
dc.title Maisto saugos užtikrinimas kvietinio alaus gamybos metu en_US
dc.title.alternative Assurance of Food Safety During the Production of Wheat Beer en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra