DSpace talpykla

Maisto saugos užtikrinimas triufelių gamybai

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Prokofjevaitė, Raminta
dc.date.accessioned 2020-06-25T08:01:52Z
dc.date.available 2020-06-25T08:01:52Z
dc.date.issued 2020-06-17
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/3029
dc.description Theoretical sources state that cocoa benefits the human body because it contains antioxidant polyphenols, the consumption of which can improve cardiovascular health, protect the brain and improve skin health. Cocoa is rich in antioxidants, a number of different nutrients that improve the nervous system, digestion and reduce stress. The following raw materials were selected for truffle production: cocoa butter, agave syrup, coconut milk, cocoa, coconut flakes, dried bananas; descriptions of them were prepared. Storage conditions of raw materials: in a dry room (up to 70% of relative air humidity), at a temperature of 18-20 °C. The analysis of risk factors of truffle production processes was performed: the main biological risk factor is salmonella, chemical factors are pesticides, equipment disinfectants, physical factors are glass, metal. Selected SVT-1F – metal detector check. To ensure the safety of truffles in production, the frequency of its monitoring (before production and every 2 hours during production) is determined, control of employees is performed, the amount of foreign matter in raw materials is controlled. Control of ongoing processes and products provided for in truffle production: assurance of safety and quality of truffles due to foreign objects (nails, hair), foreign matter (pesticides, equipment disinfectants), evaluation and control of raw material parameters (tightness of packaging, temperature, storage conditions), performance of analysis of raw materials, inspection of each batch. The premises of the truffle workshop have been designed, their area is 354.56 m2. Safety zones were provided when designing the premises: high safety zones (production premises), average safety zones (finished product premises, packaging and waste premises, raw material premises) and low safety zones (administration, recreation area, corridors). Financial and economic calculations show that direct costs are EUR 159,99.04 per year and indirect costs are EUR 32,746.9 per year. The cost price of truffles with dried bananas per 1 kg is 14.09 EUR/kg. en_US
dc.description.abstract Teoriniai šaltiniai teigia, kad kakava suteikia žmogaus organizmui naudą, nes joje yra antioksidantų polifenolių, kurių vartojimas gali pagerinti širdies ir kraujagyslių sveikatą, apsaugoti smegenis ir pagerinti odos sveikatą. Kakavoje gausu antioksidantais, nemažai įvairių maistinių medžiagų, kurios pagerina nervų sistemą, virškinimą bei sumažina sukeltą stresą. Parinktos triufelių gamybai naudojamos žaliavos: kakavos sviestas, agavų sirupas, kokosų pienas, kakava, kokoso drožlės, džiovinti bananai; parengti jų aprašai. Žaliavų laikymo sąlygos: sausoje patalpoje (iki 70 %. sant. oro drėgmės), 18-20 °C temperatūroje. Atlikta triufelių gamybos procesų rizikos veiksnių analizė: pagrindinis biologinis rizikos veiksnys yra salmonella, cheminiai – pesticidai, įrangos dezinfekavimo priemonės, fizikiniai – stiklas, metalas. Parinktas SVT-1F – metalo detektoriaus patikra. Užtikrinant triufelių saugumą gamyboje, nustatytas jo stebėjimo dažnumas (prieš gamybą ir kas 2 val gamybos metus), vykdoma darbuotojų kontrolė, kontroliuojamas pašalinių medžiagų kiekis žaliavose. Triufelių gamyboje numatyta vykdomų procesų ir produktų kontrolė: užtikrinama triufelių sauga ir kokybė dėl pašalinių daiktų (nagai, plaukai), medžiagų (pesticidai, įrangos dezinfekavimo priemonės), įvertinami ir kontroliuojami žaliavų parametrai (pakuočių sandarumas, temperatūra, laikymo sąlygos), atliekamos žaliavų analizės, tikrinama kiekviena partija. Suprojektuotos triufelių cecho patalpos, jų plotas 354,56 m2. Projektuojant patalpas numatytos saugumo zonos: aukšto (gamybinės patalpos), vidutinio (gatavos produkcijos patalpa, taros ir atliekų patalpa, žaliavų patalpa) ir žemo (administracija, poilsio zona, koridoriai). Finansiniai bei ekonominiai skaičiavimai rodo, kad tiesioginės išlaidos yra 15999,04 eur/metus o netiesioginės - 32746,9 eur/metus. Triufelių su džiovintais bananais 1 kg savikaina – 14,09 eur/kg. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject triufeliai su džiovintais bananais, maisto sauga, konditerija, kokybė en_US
dc.title Maisto saugos užtikrinimas triufelių gamybai en_US
dc.title.alternative Ensuring Food Safety for Truffle Production en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra