Santrauka:
Siekiant patenkinti celiakija sergančių asmenų poreikius, buvo sukruta beglitiminių keksiukų receptūra. Vienas pagrindinių keksiuko ingredientų – beglitiminiai ryžių miltai. Suprojektuotoje keksiukų kepyklėlėje per pamainą pagaminama 20 kg beglitiminių ir 10 kg kvietinių keksiukų. Išanalizavus taikomojo mokslinio tyrimo rezultatus paaiškėjo, kvietinio keksiuko energinė vertė (53,77 kcal/100 g) yra mažesnė, nei beglitiminių keksiukų energinė vertė (62,68 kcal/100 g). Tokį skirtumą galimai lemia skirtingos, keksiukų kepimui naudojamų miltų sudėtys. Atlikus finansinį-ekonominį kepyklėlės įvertinimą paaiškėjo, kad kepyklėlė per metus patirs 132777,18 Eur tiesioginių ir netiesioginių išlaidų. Remiantis šiais apskaičiavimais, kvietinio keksiuko vieneto savikaina turėtų būtų – 0,92 Eur, o beglitiminio keksiuko vieneto savikaina – 0,99 Eur.
Description:
The final paper includes overview of information sources of wheat and gluten free cupcakes, technological part, financial-economic project evaluation, conclusions and list of literature and other sources of information. The result of the paper: In order to satisfy needs of people with celiac disease, a recipe of gluten free cupcakes was created. One of the main cupcake ingredients is gluten free rice flour. Cupcakes bakery can produce 20 kg of gluten free cupcakes and 10 kg of wheat cupcakes in one shift. The analysis of the research revealed that wheat cupcake energetic value (53,77 kcal/100 g) is lower than gluten free cupcake value (62,68 kcal/100 g). This difference is possibly caused due to different compositions of the flour used to make cupcakes. After financial-economic bakery evaluation , that bakery will allocate 132777,18 Eur direct and indirect costs per year. Based on these calculations, a wheat cupcake will cost 0,92 EUR and a gluten free cupcake will cost 0,99 EUR.