DSpace talpykla

Cukraus kiekis ir antioksidacinis aktyvumas obuoliuose ir kopūstuose

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Vilkiūtė, Agnė
dc.date.accessioned 2020-06-19T10:08:18Z
dc.date.available 2020-06-19T10:08:18Z
dc.date.issued 2020-06-17
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/2958
dc.description The growing popularity of a healthy lifestyle has led to a study of sugar and antioxidant activity in fruits and vegetables. Due to the frequent consumption of apples and cabbage, it is important to clarify the amount of active ingredients in them so that a healthy and balanced diet is saturated with elements that are beneficial to the body. Research problem: What is the sugar content and antioxidant activity in apples and cabbage? Object of research: sugar content and antioxidant activity in apples and cabbage. Aim: To determine the sugar content and antioxidant activity of apples and cabbage. The goals: 1. Describe the phytocomponents of apples and cabbage and their effects on human health. 2. To determine the content of sugar and phenolic compounds and antioxidant activity in apples and cabbage. 3. To compare the sugar content and antioxidant activity of different varieties of apples and different types of cabbage. Research methods: 1. Analysis of the scientific literature on sugar content and antioxidant activity in apples and cabbage, as well as effects on humans. 2. The method of quantitative analysis shall be used to determine the sugar content of different varieties of apples and different types of cabbage by the refractometric method. 3. The antioxidant activity of different varieties of apples and cabbage shall be determined by the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) method. 4. The total content of phenolic compounds in apples and cabbage is determined by the Folin-Ciocalteu method. 5. Statistical data analysis using “Microsoft Office Excel 2010” program. Subjects: Red Chef, Golden, Granny Smith, Jonaprince and Lobo apples, headed white cabbage, headed red cabbage, broccoli, cauliflower, Chinese cabbage. A total of 15 samples. Research results and conclusions: The sugar content of apples is higher than the content of cabbage. Most of the sugar was found in the peeled fruit. The phenolic compounds and the antioxidant active investigator determined that all subjects had phenolic compounds in their composition. The results of the study were evaluated when the antioxidant activity was independent of the amount of phenolic compounds. The sugar content of the glucosinolates formed may have influenced the antioxidant activity of the cabbage. en_US
dc.description.abstract Vis labiau populiarėjantis sveikas gyvenimo būdas paskatino atlikti vaisių ir daržovių cukraus kiekio ir antioksidacinio aktyvumo tyrimą. Dėl dažnai vartojamų obuolių ir kopūstų, svarbu išsiaiškinti juose esančių aktyvių medžiagų kiekį, kad sveika ir subalansuota mityba būtų prisotinta organizmui naudingų elementų. Tyrimo problema: koks yra cukraus kiekis ir antioksidacinis aktyvumas obuoliuose ir kopūstuose? Tyrimo objektas: cukraus kiekis ir antioksidacinis aktyvumas obuoliuose ir kopūstuose. Tikslas: Nustatyti cukraus kiekį ir antioksidacinį aktyvumą obuoliuose ir kopūstuose. Uždaviniai: 1. Aprašyti obuolių ir kopūstų fitokomponentus bei jų poveikį žmogaus sveikatai. 2. Nustatyti cukraus ir fenolinių junginių kiekį bei antioksidacinį aktyvumą obuoliuose ir kopūstuose. 3. Palyginti skirtingų veislių obuolių ir skirtingų rūšių kopūstų cukraus kiekį bei antioksidacinį aktyvumą. Tyrimo metodai: 1. Mokslinės literatūros analizė apie cukraus kiekį ir antioksidacinį aktyvumą obuoliuose ir kopūstuose, bei poveikį žmogui. 2. Kiekybinės analizės metodu nustatomas cukraus kiekis skirtingų veislių obuoliuose ir skirtingų rūšių kopūstuose refraktometriniu metodu. 3. Antioksidacinis aktyvumas skirtingų veislių obuoliuose ir kopūstuose nustatomas 2,2- difenil-1-pikrilhidrazilo (DPPH) metodu. 4. Suminis fenolinių junginių kiekis obuoliuose ir kopūstuose nustatomas Folin-Ciocalteu metodu. 5. Statistinė duomenų analizė naudojant „Microsoft Office Excel 2010“ programą. Tiriamieji: Red Chef, Golden, Granny Smith, Jonaprince ir Lobo obuoliai, gūžinis baltasis kopūstas, gūžinis raudonasis kopūstas, brokolis, žiedinis kopūstas, Pekino kopūstas. Iš viso 15 mėginių. Tyrimo rezultatai ir išvados: Cukraus kiekis obuoliuose yra didesnis už cukraus kiekį kopūstuose. Daugiausia cukraus rasta vaisiuose su žievele. Fenolinių junginių ir antioksidacinio aktyvumo tyrime nustatyta, kad visi tiriamieji savo sudėtyje turi fenolinių junginių. Tyrimo rezultatai parodė, kad antioksidacinis aktyvumas nepriklauso nuo fenolinių junginių kiekio. Dėl susidariusių gliukozinolatų cukraus kiekis galėjo daryti įtaką kopūstų antioksidaciniui aktyvumui. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Antioksidantai, cukraus kiekis, obuoliai, kopūstai, fenoliniai, aktyvumas, DPPH en_US
dc.title Cukraus kiekis ir antioksidacinis aktyvumas obuoliuose ir kopūstuose en_US
dc.title.alternative Sugar Content and Antioxidant Activity in Apples and Cabbage en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra