Santrauka:
Pasaulio sveikatos duomenimis apie 10% visos žemės populiacijos gali sirgti lėtine inkstų liga. Ši liga yra klastinga, kadangi sergantysis jokių simptomų nejaučia kol liga neprogresuoja į paskutinę ir negrįžtamą stadiją. Pacientui pasiekus paskutinę stadiją yra būtina hemodializė arba inkstų transplantacija. Inkstai nepašalina iš organizmo nereikalingų maisto medžiagų, todėl yra reikalinga subalansuota mityba, kadangi kitu atveju pacientui gresia mirtis. Būtina pacientams sekti ir žinoti savo K, Na, Ca, P rodiklius. Žinant savo tyrimų rezultatus ir reguliuojant mitybą hemodializuojami pacientai pagerina savo išgyvenamumo rodiklius.
Tyrimo problema: kokios yra hemodializuojamų pacientų mitybos sąsajos su laboratorinių tyrimų rodikliais?
Tyrimo objektas: hemodializuojami pacientai, jų laboratorinių tyrimų rodikliai ir mitybos ypatumai.
Tyrimo tikslas: įvertinti hemodializuojamų pacientų mitybos ypatumus ir kraujo rodiklių sąsajas.
Tyrimo uždaviniai: teoriškai paaiškinti mokslinę ir dalykinę literatūrą apie inkstus, jų funkcijas, ligas, bei tyrimus. Įvertinti hemodializuojamų pacientų mitybos ypatumus ir kraujo rodiklius, nustatyti sąsajas tarp jų.
Tyrimo metodika ir tiriamieji: atlikti biocheminiai kraujo tyrimai prieš hemodializę 37 pacientams, sergantiems paskutinės stadijos inkstų nepakankamumu. Parengta anketinė apklausa apie mitybos ypatumus ir statistinė analizė su Microsoft Excel programos paketu.
Pagrindiniai empirinio tyrimo rezultatai: tinkamai subalansuota mityba kai su maistu yra gaunama mažai, sunkiai iš organizmo dėl blogos inkstų veiklos, pasišalinančių medžiagų (kalio, fosforo) pagerina hemodializuojamų pacientų kraujo tyrimų rodiklius, o tuo pačiu ir išgenamumą. Galima teigti, kad sąsajos yra tarp hemodializuojamų pacientų mitybos ypatumų ir kraujo tyrimų rodiklių – kalio, fosforo kalcio.
Description:
According to global health data, about 10% of the world's population may have chronic kidney disease. This disease is insidious because the patient does not feel any symptoms until the disease progresses to the last and irreversible stage.
Hemodialysis or kidney transplantation is necessary when the patient reaches the last stage. The kidneys do not remove unnecessary nutrients from the body, so a balanced diet is needed, as otherwise the patient is at risk of death. Patients need to monitor and know their K, Na, Ca, P levels. By knowing the results of their research and regulating their diet, hemodialysis patients improve their survival rates.
Research problem: What are the nutritional correlations of hemodialysis patients with laboratory test indicators?
The object of the research: hemodialysis patients, their laboratory research indicators and nutritional features.
The aim of the study: To evaluate the dietary characteristics and blood parameters of hemodialysis patients.
Objectives of the research: to theoretically explain the scientific and subject literature on kidney diseases and research. To evaluate the nutritional features and blood parameters of hemodialysis patients, to determine the correlations between them.
Study methodology and subjects: Biochemical blood tests prior to hemodialysis were performed in 37 patients with end-stage renal disease. A questionnaire on the peculiarities of nutrition and statistical analysis with the Microsoft Excel program package was prepared.
The main results of the empirical study: a well-balanced diet when food is low, difficult to get out of the body due to poor kidney function, excreted substances (potassium, phosphorus) improve the blood test performance of hemodialysis patients, and thus reproducibility. It can be stated that there are correlations between the dietary characteristics of hemodialysis patients and blood test indicators - potassium, phosphorus calcium.