DSpace talpykla

Mokinių žinių apie sveiką mitybą sąsaja su maitinimosi įpročiais

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Nevedomskaitė, Rūta
dc.date.accessioned 2020-06-17T10:01:09Z
dc.date.available 2020-06-17T10:01:09Z
dc.date.issued 2020-06-15
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/2922
dc.description . Malnutrition has a negative effect on human health and is the cause of various diseases. At present, a large amount of processed food, sugar, table salt, etc. is noticeable. consumption of products. People consume too few vegetables, fruits, and whole grains, which should form the basis of every daily diet (World Health Organization, 2020). Investigation problem. What are the links between students ’knowledge of healthy eating and their eating habits? The object of the research is the connections between students' knowledge about healthy eating and their eating habits. Objectives. 1. Review the scientific literature on dietary recommendations. 2. To reveal students‘ knowledge about helathy eating and their eating habits. 3. To determine evaluation of correlation between students‘ knowledge about healhty eating and eating habits. Research Methodology and Subjects: An analysis of the scientific literature on healthy eating recommendations and adolescent eating habits was performed. The quantitative research method applied to the empirical research is a questionnaire survey of the research subjects. Cooperation agreement no. F23-96 with Kaišiadorys "Algirdas Brazauskas Gymnasium". 112 questionnaires were distributed to eighteen and nineteen-year-old gymnasium students, and 100 questionnaires were returned. The survey was conducted in 2020. February 3-14. Statistical analysis of the obtained data was performed using Microsoft Excel and IMB SPSS Statistics 22 softwares. The results of the reseach: nutritionists emphasize that a healthy diet is a balanced diet based on vegetables, fruits and cereals. The daily diet needs to include nutritious, varied foods, eat more plant-based products, reduce the consumption of products with a lot of added sugar and salt. Most of the students of Kaišiadorys "Algirdas Brazauskas Gymnasium" have excellent knowledge about the main dietary recommendations, elements in food and effects on the body. Most high school students eat fish and its products too infrequently, are not interested in the composition of the bread they eat, add salt to already prepared dishes and consume plenty of added sugar and eat sweets every day. The strongest correlation was found between students' knowledge of sugar intake and consumption of added sugar and sweets. The correlation between knowledge of the effects of salt on the body and the rash of additional salt in ready-to-eat meals has not been established. A moderate correlation was found between the knowledge and eating habits of the other students studied. en_US
dc.description.abstract Nevisavertė mityba daro neigiamą poveikį žmogaus sveikatai ir yra įvairių ligų atsiradimo priežastimi. Šiuo metu pastebimas gausus perdirbto maisto, cukraus, valgomosios druskos ir kt. produktų vartojimas. Žmonės vartoja per mažai daržovių, vaisių ir pilno grūdo produktų, kurie turėtų sudaryti kiekvieno dienos raciono pagrindą (Pasaulio sveikatos organizacija, 2020). Tyrimo problema. Kokios sąsajos tarp mokinių žinių apie sveiką mitybą ir jų maitinimosi įpročių? Tyrimo objektas – sąsajos tarp mokinių žinių apie sveiką mitybą ir jų maitinimosi įpročių. Uždaviniai: 1. Apžvelgti mokslinę dalykinę literatūrą apie sveiką mitybą ir jos rekomendacijas. 2. Atskleisti mokinių žinias apie sveiką mitybą ir jų maitinimosi įpročius. 3. Nustatyti sąsajas tarp mokinių žinių ir maitinimosi įpročių. Tyrimo metodika ir tiriamieji: atlikta mokslinės literatūros analizė apie sveikos mitybos rekomendacijas ir paauglių maitinimosi įpročius. Empiriniam tyrimui taikytas kiekybinis tyrimo metodas – anketinė tiriamųjų apklausa. Apklausai atlikti sudaryta bendradarbiavimo sutartis Nr. F23-96 su Kaišiadorių ,,Algirdo Brazausko gimnazija“. Išdalintos 112 anketų gimnazijos aštuoniolikos, devyniolikos metų gimnazistams, užpildytų sugrįžo 100 anketų. Apklausa vyko 2020 m. vasario 3-14 dienomis. Gautų duomenų statistinė analizė atlikta naudojant Microsoft Excel ir ,,IMB SPSS Statistics 22“ programinius įrankius. Tyrimo rezultatai: mitybos specialistai pabrėžia, kad sveika mityba, tai subalansuotas racionas, kurio pagrindą sudaro daržovės, vaisiai ir grūdiniai produktai. Į dienos racioną reikia įtraukti maistingą, įvairių maistą, valgyti daugiau augalinės kilmės produktų, mažinti daug pridėtinio cukraus, druskos turinčių produktų suvartojimą. Daugumos Kaišiadorių ,,Algirdo Brazausko gimnazijos“ mokinių žinios apie pagrindines mitybos rekomendacijas, maisto produktuose esančius elementus ir poveikį organizmu yra puikios. Didžioji dalis mokinių per retai valgo žuvį ir jos produktus, nesidomi valgomos duonos sudėtimi, papildomai beria druskos į jau pagamintus patiekalus bei gausiai vartoja pridėtinį cukrų ir kasdien valgo saldumynus. Stipriausias ryšys nustatytas tarp mokinių žinių apie cukraus normą ir pridėtinio cukraus bei saldumynų vartojimo. Ryšys tarp žinių apie druskos poveikį organizmui ir papildomos druskos bėrimo į jau paruoštus patiekalus, nenustatytas. Tarp kitų tirtų mokinių žinių ir maitinimosi įpročių nustatytas vidutinio stiprumo ryšys. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Maitinimosi įpročiai, sveika mityba, rekomendacijos en_US
dc.title Mokinių žinių apie sveiką mitybą sąsaja su maitinimosi įpročiais en_US
dc.title.alternative Correlation of Students' Knowledge about Healthy Eating with Eating Habits en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra