DSpace talpykla

Asmenų, priklausančių sergančiųjų grupei arba turinčių nusiskundimų gastroezofaginiu refliuksu, maitinimosi ypatumai

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Kukenytė, Lota
dc.date.accessioned 2020-06-17T09:20:00Z
dc.date.available 2020-06-17T09:20:00Z
dc.date.issued 2020-06-15
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/2919
dc.description The increasing number of people in the world are suffering from the gastroesophageal reflux disease (GERD). The prevalence of this disease is particularly noticeable in economically developed countries. For instance, 37 % of the population in the United States experience the GERD symptoms at least once a month, while in the United Kingdom the GERD symptoms are felt by about 29% of the population (Endzinas, et al., 2012). According to the statistics of the Lithuanian Institute of Hygiene, the number of persons suffering from esophageal diseases in Lithuania, which includes GERD, in 2015 was 77.657 persons (Institute of Hygiene, 2018). However, it is estimated that about 10% of the Lithuanian population experience GERL symptoms (Tavoraitė, 2017). Aim of the study: to determine characteristic aspects of nutrition in patients suffering from GERD or complaining about gastroesophageal reflux. Objectives: 1. To provide theoretical insights about the relationship between gastroesophageal reflux disease and dietary habits as well as certain types of food. 2. To reveal the characteristic aspects of nutrition in patients suffering from GERD or complaining about gastroesophageal reflux. 3. To determine the relationship between the gastroesophageal reflux disease and the dietary habits and consumption of certain types of food in patients suffering from GERD or complaining about gastroesophageal reflux. Research methodology: The study included the analysis of scientific literature and a quantitative study by conducting an anonymous survey. An online anonymous questionnaire was used for the study, consisting of 17 questions. The study was conducted in March and April 2020 and included 134 respondents. The obrtained data from the survey was processed with Microsoft Excel 2010 software. Results: The results of the study showed that typical GERD symptoms were most common – 39.1% of respondents experienced burning sensation in the stomach and 27.6% of them experienced the return of gastric contents into the esophagus at least 1-2 times per week. The majority of respondents most often consumed food items that are not recommended for the GERD patients such as coffee (69.23%), tomatoes (52.99%), chocolate (40.17%), carbonated beverages (37.61%) and fat food (33.33%). Besides, the majority of respondents do not follow certain parts of the recommendations on dietary habits: 92.31% of them eat less than five times a day, 70.94% of them suffer from overeating at least once a week, and 54.70% of them eat their last meal less than three hours before sleep. Conclusion: The analysis of the scientific literature shows that there is a linkeage between certain dietary habits and consumption of certain foods and the development of the gastroesophageal reflux disease. The study showed that from the list of foods that are not recommended to patients suffering from GERD or complaining about gastroesophageal reflux, the most commonly consumed food items are coffee, tomatoes, chocolate, carbonated beverages, fat food and citrus fruits. The majority of patients suffering from GERD or complaining about gastroesophageal reflux also do not follow certain parts of the recommendations related to dietary habits, like eating five or more times per day, avoidance of overeating and refraining from eating at least three hours before sleep. en_US
dc.description.abstract Dėl gastroezofaginio refliukso ligos (GERL) sukeliamų negalavimų pasaulyje kenčia vis daugiau žmonių. Šios ligos paplitimas ypač pastebimas ekonomiškai išsivysčiusiose šalyse. Pavyzdžiui, JAV šios ligos simptomus bent kartą per mėnesį jaučia net 37 proc. gyventojų, o Jungtinėje Karalystėje – apie 29 proc. gyventojų (Endzinas, kt., 2012). Remiantis Lietuvos higienos instituto duomenimis, Lietuvoje sergančiųjų stemplės ligomis, kurioms priskiriamas ir GERL, 2018 metais skaičius sudarė 77.657 (Higienos institutas, 2018). Tačiau manoma, kad GERL simptomus patiria apie 10 proc. Lietuvos gyventojų (Tavoraitė, 2017). Tyrimo tikslas: atskleisti asmenų priklausančių sergančiųjų grupei arba turinčių nusiskundimų gastroezofaginiu refliuksu maitinimosi ypatumus. Tyrimo uždaviniai: 1. Teoriškai pagrįsti gastroezofaginio refliukso ligos sąsajas su mitybos įpročiais ir tam tikrų maisto produktų vartojimu. 2. Nustatyti asmenų, priklausančių GERL sergančiųjų grupei arba turinčių nusiskundimų gastroezofaginiu refliuksu, maisto produktų vartojimo ypatumus. 3. Atskleisti asmenų, priklausančių GERL sergančiųjų grupei arba turinčių nusiskundimų gastroezofaginiu refliuksu, su mityba susijusius įpročius. Tyrimo metodika: Tyrimą sudarė mokslinės literatūros šaltinių analizė ir kiekybinis tyrimas, taikant anoniminę anketinę apklausą. Tyrimui buvo naudojama internetinė anoniminė anketa, sudaryta iš 17 klausimų. Tyrime, kuris vyko 2020 m. kovo – balandžio mėn., buvo apklausti 134 respondentai. Gautiems atsakymų rezultatams suvesti bei apdoroti buvo naudojama Microsoft excel 2010 programa. Rezultatai: Tyrimo rezultatai rodo, kad tarp respondentų, labiausiai paplitę buvo tipiniai GERL simptomai – deginimą skrandyje bent 1-2 kartus per savaitę patyrė 39,1 proc. ir skrandžio turinio grįžimą į stemplę patyrė 27,6 proc. tiriamųjų. Didžioji dalis tiriamųjų dažniausiai vartoja tokius nerekomenduojamus maisto produktus kaip kava (69,23 proc.), pomidorai (52,99 proc.), šokoladas (40,17 proc.), gazuoti gėrimai (37,61 proc.) ir riebus maistas (33,33 proc.). Taip pat dauguma respondentų nesilaiko dalies mitybos įpročių rekomendacijų: valgo mažiau nei 5 kartus per dieną 92,31 proc., persivalgo bent vieną kartą per savaitę 70,94 proc., paskutinį kartą iki miego likus mažiau nei trims valandoms valgo 54,70 proc. tiriamųjų. Išvados: Mokslinės literatūros analizė rodo, kad tam tikri su mityba susiję įpročiai ir tam tikrų maisto produktų vartojimas turi tiesiogines sąsajas su gastroezofaginio refliukso liga. Tyrimo rezultatai parodė, kad iš nerekomenduojamų maisto produktų asmenims, priklausantiems sergančiųjų grupei arba turintiems nusiskundimų gastroezofaginiu refliuksu, dažniausiai vartojami yra kava, pomidorai, šokoladas, gazuoti gėrimai, riebus maistas ir citrusiniai vaisiai. Taip pat didesnė dalis asmenų, priklausančių sergančiųjų grupei arba turinčių nusiskundimų gastroezofaginiu refliuksu, nesilaiko dalies su mitybos įpročiais susijusių rekomendacijų – valgymo 5 ir daugiau kartų per dieną, nepersivalgymo ir ilgesnio nei 3 val. laiko tarpo nuo paskutinio valgymo iki miego. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject Gastroezofaginis refliuksas, mityba, mitybos įpročiai en_US
dc.title Asmenų, priklausančių sergančiųjų grupei arba turinčių nusiskundimų gastroezofaginiu refliuksu, maitinimosi ypatumai en_US
dc.title.alternative Characteristic Aspects of Nutrition in Patients Suffering from GERD or Complaining about Gastroesophageal Reflux en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra