Santrauka:
Tyrimo aktualumas: šiomis dienomis ypatingai didelis dėmesys yra skiriamas
visuomenės sveikatai, sveikai mitybai bei žmonių žinioms apie sveiką gyvenseną ir mitybą. Ne
išimtis ir nėščiosios moterys, kurioms ypatingai svarbu vadovautis sveikos gyvensenos principais
bei sveikai maitintis. Norint išvengti vienokių ar kitokių patologijų nėštumo metu, kurias gali
sukelti netaisyklinga mityba ar žalingi moters įpročiai, moterys turėtų atsakingai žiūrėti į savo
bei būsimo vaiko sveikatą ir vadovautis sveikos mitybos principais, kuriuos reglamentuoja
Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO).
Tikslas: išanalizuoti mitybos pokyčius nėštumo metu bei jų poveikį nėščiosios
sveikatai.
Uždaviniai:
1. Atskleisti sveikos mitybos principus nėštumo metu ir jų svarbą nėščiosios sveikai
savijautai;
2. Apžvelgti veiksnius, lėmusius respondentes pakeisti mitybos įpročius nėštumo metu;
3. Išanalizuoti kokioms maisto produktų grupėms respondentės teikia prioritetą nėštumo
metu;
4. Išanalizuoti respondenčių patiriamus negalavimus ir savo sveikatos vertinimą pakeitus
mitybą.
Tyrimo metodika: tyrimas atliktas socialiniuose tinkluose. Tyrimo laikotarpis nuo
2019-10-01 iki 2019-11-01. Pasirinktas kiekybinis tyrimo metodas, duomenys renkami atliekant
elektroninę anoniminę apklausą. Tyrime dalyvavo 349 respondentės.
Rezultatai, išvados: iš visų tyrime dalyvavusių respondenčių kiek daugiau nei pusė
teigė, kad pakeitė mitybos įpročius pastojusios. Pagrindinis veiksnys, kuris įtakojo mitybos
pokyčius, tai moterų galvojimas apie būsimo vaiko sveikatą. Dauguma tyrime dalyvavusių
respondenčių savo sveikatą vertino gerai ir teigė, kad nepatyrė sunkių sveikatos negalavimų viso nėštumo periodu.
Description:
Relevance of the topic: Nowadays there is a particular focus on healthy eating in the public and
people`s knowledge of a population and nutrition. Pregnant women, for whom the principles of
healthy lifestyle and healthy eating are of particular importance, are no exception. In order to
avoid some form of pathology during pregnancy that can be caused by malnutrition or harmful
habits of women, women should take a responsible look at their health and that of their future
child, following the principles of healthy nutrition as regulated by the World Health
Organization (WHO).
The main aim of this thesis: To analyze dietary changes during pregnancy and their influence
on the health and well-being of pregnant women.
Tasks of this research:
1. To reveal the principles of healthy nutrition during pregnancy, its importance for the health
and well-being of pregnant women;
2. Review the factors that led respondents to change their diet during pregnancy;
3. Analyze which food groups the respondents prioritize during pregnancy;
4. Analyze your response to your health assessment and change your diet.
Methodology of research: The study was conducted on social networks. Investigation Period
2019-10-01 to 2019-11-01. Quantitative research method is chosen and data is collected through
electronic anonymous survey. 349 respondents participated in the survey.
Results and Conclusions: Of all respondents, slightly more than half said they had changed
their diet when they became pregnant. The main factor influencing dietary changes is the way
women think about the health of their future child. The majority of respondents in the study rated
their health well and stated that they did not suffer from serious medical conditions throughout pregnancy.