DSpace talpykla

Kavinės asortimento plėtra kokosiniais desertais

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Kisieliūtė, Lina
dc.date.accessioned 2019-08-13T11:24:18Z
dc.date.available 2019-08-13T11:24:18Z
dc.date.issued 2019-06
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/2225
dc.description According to the theoretical analysis, the dish assortment in the menus of catering companies is changing and adapting to the changing needs of the visitors. The menus are constantly being improved, changed and supplemented. Adding new dishes to the menu increases the number of new visitors. The scientists claim that coconut is rich in vitamins B1, B2, B3, B5, B9, C, E, which are beneficial to human body. Coconut proteins, fiber and fatty acids are not harmful and the products from this fruit (coconut oil, butter, milk, shavings, flour) are widely used in food industry. A ten coconut dessert menu for the catering company is created. It is planned to produce 100 portions of the desserts per day and 10 portions of each dessert per day. The selection of raw materials and the storage conditions of food are described: sugar, cocoa powder, coconut flour, coconut chips, tapioca flour are stored in dry rooms with up to 70 percent of moisture. All raw materials are stored in the sealed and securely closed containers. The new menu technology cards with the production and design descriptions and their photos that will be used to expand the menu are prepared. The amount of raw materials is calculated for 2 days. The production scheme of a coconut basket dessert is designed showing the processes in production, their optimal process conditions, a chemical, biochemical analysis of the production process. Ensuring food quality and hygiene during the preparation of meals is a crucial factor. It is important to comply with the work hygiene rules and sanitary regulations. It includes a frequent hand washing, use of paper towels, keeping the preparation area clean in order to avoid cross-contamination. After evaluating the quantity of raw materials and food supply flows, the production premises layout is designed. The equipment needed for the production is selected. It includes a dishwasher, the racks, a refrigerator, a freezer, an electric convection oven, an electric stove. A sensory analysis was conducted to evaluate three coconut desserts. The desserts recipes differed in sugar content. The results of the sensory analysis showed that the consumer preferred a dessert with the lowest sugar content. The financial-economic evaluation of the project estimated the costs of creating the menu. The estimated amount is 148,40 EUR including the research costs. en_US
dc.description.abstract Teoriškai maitinimo įmonių asortimentas keičiasi ir prisitaiko pagal kintančius lankytojų poreikius, todėl nesudaromas ilgam laikui, o nuolat tobulinamas, keičiamas, papildomas. Moksliniai straipsniai teigia, kad kokoso sudėtyje gausu vitaminų B1, B2, B3, B5, B9, C, E, baltymų, ląstelienos ir riebiųjų rūgščių, kurios yra naudingos žmogaus organizmui, todėl iš šio vaisiaus gaunami kiti produktai. Sudarytas 10-ies kokosinių desertų valgiaraštis maitinimo įmonei. Per dieną planuojama pagaminti 100 porcijų. Pateiktas žaliavų parinkimas su aprašymais, žaliavų ir maisto produktų laikymo sąlygomis: cukrus, kakavos milteliai, kokosų miltai, kokosų drožlės tapijokos miltai – laikoma sausose patalpose iki 70 proc. sant. oro drėgmės. Visos žaliavos laikomos sandariuose, uždaruose induose. Sudarytos technologijos kortelės su gamybos ir apipavidalinimo aprašymais bei nuotraukomis, taip pat sudarytos savikainos kortelės, apskaičiuotas patiekalų maistingumas. Sudaryta žaliavų kiekio suvestinė 2 dienų laikotarpiui. Sudaryta kokosinių krepšelių patiekalo gamybos schema. Gamyboje svarbu laikytis darbo higienos taisyklių: dažnai plauti rankas, palaikyti švarą ant darbastalių, vengti kryžminės taršos, naudoti popierinius rankšluosčius. Sumodeliuotos gamybinės patalpos įvertinus žaliavų ir maisto tiekimo kelius, parinkta gamybinė įranga: indų plovimo mašina, stalas su plautuve, stelažas, šaldytuvas, šaldiklis, elektrinė konvekcinė krosnis, elektrinė viryklė. Atliktas juslinės analizės tyrimas parodė, kad vartotojui yra priimtinas mažiausią cukraus kiekį turintis desertas. Atlikus finansinius - ekonominius skaičiavimus nustatyta, kad valgiaraščio sudarymo išlaidos yra 148,4 Eur. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject kokosas, asortimentas, valgiaraštis, desertas en_US
dc.title Kavinės asortimento plėtra kokosiniais desertais en_US
dc.title.alternative Development of Café Menu Assortment Adding New Coconut Desserts en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra