Santrauka:
Teorinėje dalyje buvo išnagrinėti literatūros šaltiniai apie vegetarizmo ir veganizmo mitybą, išanalizuoti privalumai bei trūkumai. Išanalizuoti senovės lietuvių mitybos įpročiai, vegetarų ir veganų mityba. Išsiaiškinta, kokie yra privalumai ir trūkumai, nevartojant gyvūninės kilmės produktų. Padaryta mokslinių darbų analizė. Remiantis autorių informacija, sukurtas vegetariškas ir veganiškas valgiaraštis Amber Grill restoranui, nes išaiškėjo poreikis augalinės kilmės patiekalams. Atlikta apklausa parodė, kad lankytojai pageidauja vegetariškų patiekalų. Sukurtas valgiaraštis, 10 technologijos kortelių su pilnu aprašymu, 2 maistinės vertės kortelės, 4 savikainos kortelės, žaliavų kiekio suvestinė, technologijos schema su SVT taškais, detaliai aprašyti technologiniai procesai. Atliktas technologinis tyrimas, jo objektas yra mėsos pakeitimas augalinės kilmės produktais - jautiena mėsainyje pakeista sojų pupelių paplotėliu ir gauti rezultatai parodė, kad nenukentėjo nei juslinė, nei maistinė vertė. Atlikti kontroliniai patiekalų gaminimai. Ekonominėje dalyje įvertintos tiriamojo darbo, valgiaraščio sudarymo ir kontrolinio gaminimo išlaidos, bendra išlaidų suma 505,26 Eur.
Description:
The theoretical part provides the analysis of the literature sources about vegetarianism and veganism nutrition, its advantages and disadvantages. The high demand in vegetarian dishes leads to the new menu creations. Based on the analyzed literature sources, a vegetarian and vegan menu for the "Amber Grill" restaurant was created. The history of the Lithuanian dietary habits as well as the world's history of vegetarians and vegans were studied. The advantages and disadvantages of not using animal products are clarified by the scientific analysis.
The new dishes on the menu are created. The menu of 10 technological cards with full description including 2 nutritional value cards, 4 costs cards, a raw material summary, a technology chart with critical control points (CCPs), and a detailed technological processes are described. The technological study focused on meat replacement with plant-based products, specifically, replacing beef in a burger with soya bean patty. The researh results showed that neither the sensory nor the nutritional value of the final product suffered. The survey was carried out and the charts based on the results were created. The test preparation of the dishes was performed.