dc.contributor.author |
Zamblauskaitė, Greta |
|
dc.contributor.author |
Šukytė, Beata |
|
dc.date.accessioned |
2019-08-13T05:52:27Z |
|
dc.date.available |
2019-08-13T05:52:27Z |
|
dc.date.issued |
2019-06 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/2171 |
|
dc.description |
The analysis of literature sources about birch sap, its composition and impact on human health. A recipe of a sparkling birch sap is presented in the experimental part. The raw materials and materials used in the processing of sparkling birch sap with natural additives are: birch sap, lemon, green lemon, orange, juniper berries, mint, yeast, glass bottles, stoppers and labels. The description of the sparkling birch sap is provided: alcohol content- 0,38 vol %, dry matter- 0,1 Brix, pH 3,95, sugar 1,0 g/l. The technological flow chart of sparkling birch sap is provided: acceptance of frozen and fresh birch sap and ingredients. The birch sap is placed in mixing with the ingredients. The mixture is pasteurised at 103 ℃, for 30s and immediately cooled to 35 ℃. Then yeast is activated. The mixture is bottled, sealed and left for fermentation for 7 days, at 18-20 ℃. After fermentation birch sap is left for maturation for 30 days, at 0-4 ℃. After maturation the labels are printed and birch sap is dispensed. The analysis of the hazards and their control measures is provided. The critical control point is: CCP 1B mixture instantaneous pasteurization. The premisses of the birch sap factory are designed. The total area of the premises- 356,73 m2. The analysis of the processes and products is provided. The raw materials are checked in the factory at the time of acceptance, controlled bottling, fermentation and maturation processes. The financial and economic indicators are assessed. The estimated productivity: 86 l per shift. The prime cost of birch sap product: 6,50 EUR/l. |
en_US |
dc.description.abstract |
Literatūros apžvalgoje išanalizuoti šaltiniai apie beržų sulą, jos sudėtį ir poveikį sveikatai. Eksperimentinėje dalyje pateikta receptūra naujo produkto gamybai. Putojančios beržų sulos gamybai su natūraliais priedais naudojamos žaliavos ir medžiagos yra šios: beržų sula, citrina, žalioji citrina, apelsinas, kadagio uogos, mėtos, mielės, stikliniai buteliai, kamščiai ir etiketės. Putojančios sulos gėrimo produkto aprašass: alkoholio kiekis- 0,38 % tūrio, sausų medžiagų – 0,1 Brix, pH 3,95, cukraus 1,0 g/l. Parengta sulos gėrimo technologinė srauto diagrama: priimama šaldyta ir šviežia beržų sula, bei ingredientai. Beržų sula paduodama į maišymą su ingredientais. Sumaišius visus receptūrinius ingredientus mišinys pasterizuojamas 103 ℃ temp., 30 s ir iš karto atvėsinamas iki 35 ℃ temp. Aktyvuojamos mielės. Mišinys išpilstomas, užkamščiuojamas ir paliekamas fermentuotis 7 parom, 18-20 ℃ temp. Po fermentacijos beržų sula paliekama brandintis 30 parų, 0-4 ℃ temp. Po brandinimo etiketuojama ir realizuojama. Aprašyta putojančios beržų sulos gėrimo rizikos veiksnių analizė. Svarbus valdymo taškas: SVT- 1B mišinio momentinė pasterizacija. Suplanuotos gamybos cecho patalpos, bendras patalpų plotas 356,73 m2. Išanalizuota procesų ir produktų kontrolė. Įmonėje tikrinamos žaliavos priėmimo metu, kontroliuojami išpilstymo, fermentacijos ir brandinimo procesai. Įvertinti finansiniai ir ekonominiai rodikliai. Gamybos našumas- 86 l per pamainą. Beržų sulos savikaina- 6,50 Eur/l. |
en_US |
dc.language.iso |
other |
en_US |
dc.subject |
putojanti beržų sula, pasterizacija, svarbus valdymo taškas |
en_US |
dc.title |
Putojančios sulos gėrimo technologiniai tyrimai ir gamybos saugos ir kokybiniai sprendimai |
en_US |
dc.title.alternative |
Sparkling Birch Sap Drink Technolgical Tests and Production Safety and Quality Solutions |
en_US |
dc.type |
Other |
en_US |