DSpace talpykla

Putojančios sulos gėrimo technologiniai tyrimai ir gamybos saugos ir kokybiniai sprendimai

Rodyti paprastą įrašą

dc.contributor.author Zamblauskaitė, Greta
dc.contributor.author Šukytė, Beata
dc.date.accessioned 2019-08-13T05:52:27Z
dc.date.available 2019-08-13T05:52:27Z
dc.date.issued 2019-06
dc.identifier.uri http://dspace.kaunokolegija.lt//handle/123456789/2171
dc.description The analysis of literature sources about birch sap, its composition and impact on human health. A recipe of a sparkling birch sap is presented in the experimental part. The raw materials and materials used in the processing of sparkling birch sap with natural additives are: birch sap, lemon, green lemon, orange, juniper berries, mint, yeast, glass bottles, stoppers and labels. The description of the sparkling birch sap is provided: alcohol content- 0,38 vol %, dry matter- 0,1 Brix, pH 3,95, sugar 1,0 g/l. The technological flow chart of sparkling birch sap is provided: acceptance of frozen and fresh birch sap and ingredients. The birch sap is placed in mixing with the ingredients. The mixture is pasteurised at 103 ℃, for 30s and immediately cooled to 35 ℃. Then yeast is activated. The mixture is bottled, sealed and left for fermentation for 7 days, at 18-20 ℃. After fermentation birch sap is left for maturation for 30 days, at 0-4 ℃. After maturation the labels are printed and birch sap is dispensed. The analysis of the hazards and their control measures is provided. The critical control point is: CCP 1B mixture instantaneous pasteurization. The premisses of the birch sap factory are designed. The total area of the premises- 356,73 m2. The analysis of the processes and products is provided. The raw materials are checked in the factory at the time of acceptance, controlled bottling, fermentation and maturation processes. The financial and economic indicators are assessed. The estimated productivity: 86 l per shift. The prime cost of birch sap product: 6,50 EUR/l. en_US
dc.description.abstract Literatūros apžvalgoje išanalizuoti šaltiniai apie beržų sulą, jos sudėtį ir poveikį sveikatai. Eksperimentinėje dalyje pateikta receptūra naujo produkto gamybai. Putojančios beržų sulos gamybai su natūraliais priedais naudojamos žaliavos ir medžiagos yra šios: beržų sula, citrina, žalioji citrina, apelsinas, kadagio uogos, mėtos, mielės, stikliniai buteliai, kamščiai ir etiketės. Putojančios sulos gėrimo produkto aprašass: alkoholio kiekis- 0,38 % tūrio, sausų medžiagų – 0,1 Brix, pH 3,95, cukraus 1,0 g/l. Parengta sulos gėrimo technologinė srauto diagrama: priimama šaldyta ir šviežia beržų sula, bei ingredientai. Beržų sula paduodama į maišymą su ingredientais. Sumaišius visus receptūrinius ingredientus mišinys pasterizuojamas 103 ℃ temp., 30 s ir iš karto atvėsinamas iki 35 ℃ temp. Aktyvuojamos mielės. Mišinys išpilstomas, užkamščiuojamas ir paliekamas fermentuotis 7 parom, 18-20 ℃ temp. Po fermentacijos beržų sula paliekama brandintis 30 parų, 0-4 ℃ temp. Po brandinimo etiketuojama ir realizuojama. Aprašyta putojančios beržų sulos gėrimo rizikos veiksnių analizė. Svarbus valdymo taškas: SVT- 1B mišinio momentinė pasterizacija. Suplanuotos gamybos cecho patalpos, bendras patalpų plotas 356,73 m2. Išanalizuota procesų ir produktų kontrolė. Įmonėje tikrinamos žaliavos priėmimo metu, kontroliuojami išpilstymo, fermentacijos ir brandinimo procesai. Įvertinti finansiniai ir ekonominiai rodikliai. Gamybos našumas- 86 l per pamainą. Beržų sulos savikaina- 6,50 Eur/l. en_US
dc.language.iso other en_US
dc.subject putojanti beržų sula, pasterizacija, svarbus valdymo taškas en_US
dc.title Putojančios sulos gėrimo technologiniai tyrimai ir gamybos saugos ir kokybiniai sprendimai en_US
dc.title.alternative Sparkling Birch Sap Drink Technolgical Tests and Production Safety and Quality Solutions en_US
dc.type Other en_US


Šiame įraše esantys failai

Šis elementas randamas kataloge(-uose)

Rodyti paprastą įrašą

Ieškoti DSpace


Naršyti

Mano paskyra