Santrauka:
Teorinėje dalyje išnagrinėta alergijų maistui paplitimas. Aprašytas metodas, kurio metu galima nustatyti 13 skirtingų maisto alergenų. Išanalizuota maisto alergijos samprata. Išanalizuoti trūkumai alergenų reglamentavime Europoje. Aprašyti visi galimi maisto saugos rizikos veiksniai ir nustatytos jų valdymo bei prevencinės priemonės. Įvertinti rizikos veiksniai planuojant patalpas, kad būtų išvengta kryžminės taršos. Išanalizuoti įmonėje vykdomi procesai bei kontrolė, nustatyti už tai atsakingi asmenys, pildomi dokumentai. Sudaryti finansiniai – ekonominiai skaičiavimai. Apskaičiuota gaminio savikaina kilogramui 4,31 eurai. Technologiniam procesui parinkta tinkama įranga. Atsižvelgus į visus reikalavimus, suprojektuotas keksiukų su juodaisiais serbentais gamybos įmonės planas.
Description:
In the theoretical part, the epidemiology of food allergies was analyzed. The method detecting 13 different food allergens was described. The concept of food allergy was analyzed. The weaknesses in the regulation of allergens in Europe were analyzed. All possible food safety hazards and their control and preventive measures were described. In addition, when planning the premises, the hazards were assessed in order to avoid cross-contamination. All the production processes and food safety control were analyzed, the responsible individuals were assigned to perform the control as well as to monitor the processes and document filling. The financial - economic calculations were made. The estimated product cost per kilogram is 4.31 EUR. The right equipment was selected to perfom the technological process. The layout of the „Cupcakes with blackcurrants” factory was designed according to all the requirements.